• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Anno 1815

11 december 2005 door Mariëlla Beukers

Onlangs heb ik er weer één te pakken gekregen: een reclamebrochure van een wijnhandel van voor de oorlog. Getiteld Anno 1815 en afkomstig van R. Walter Zoon, Wijnhandel anno 1815 te Grave. Weer een prachtig boekje, dit maal echter veel klassieker dan het prachtige boekje van de firma Oud dat ik enige tijd geleden in handen kreeg.

De stichter van de wijnhandel was Petrus Josephus Walter, afkomstig uit St. Truiden (nu België). Petrus Josephus vestigde zich in 1790 in Grave als apotheker en trouwde in 1795 met de Graafse Cornelia Cristina Malingrez. In 1816 wordt Walter burgemeester van het stadje waar hij dan al ruim 25 jaar woont. Hoe de eerbiedwaardige apotheker ook wijnhandelaar is geworden is de schrijvers van het boekje (circa 1939 gepubliceerd) niet bekend, maar ze vermoeden een verband met het beroep van apotheker. Mijns inziens geen onredelijke veronderstelling, aangezien zowel apothekers als wijnhandelaren verstand moesten hebben van het gebruik van diverse chemische stoffen.
Specialiteit van het huis in die eerste jaren waren wijnen uit de Moezel en de Rijn, uiteraard veel gemakkelijker aan te voeren naar Grave dan Franse wijnen.
In 1937 is die specialiteit, geheel in overeenstemming met wat in Nederland gedronken werd, verschoven naar de wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Vooral op een Chablis uit 1934 zijn ze erg trots. Het bedrijf is dan aardig uitgebreid en heeft zojuist een nieuwe kelder in gebruik genomen. Deze heeft een opslagcapaciteit van 150.000 flessen. Bovendien zijn er ruimtes om diverse fusten op te slaan. “Lijkt U dat veel, 150.000 flesschen? Het zijn er zeker een heleboel, maar een goede wijnkopper dient nu eenmaal een grooten voorraad wijn op flesch te hebben, om aan de vele wenschen en smaken van zijn afnemers te kunnen voldoen. Ook van zeer courante soorten zullen een aantal flesschen jaren en jaren in de rekken blijven liggen om te rijpen en zich te ontwikkelen tot die hoogte van materieele en vooral spiritueele eigenschappen.”
Elders vond ik dat het bedrijf tot 1971 bleef bestaan, waarna het door een G. Verlinden werd overgenomen. Het boekje besluit met de mededeling dat er nog een reeks publicaties gepland staat met de voornaamste wijnsoorten: Bordeaux, Bourgogne, Rijn en Moezel, Champagne, Port, Sherry en Madeira. Ik loof een flesje wijn uit voor wie ooit die boekje voor me op de kop kan tikken!
Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de oorlog een stokje heeft gestoken voor uitgave van deze reeks.

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Raymond zegt

    28 december 2005 om 00:59

    Hallo,

    Evenals jij ben ik een groot verzamelaar van oude documenten over de wijnhandel van weleer. Ik verzamel nu zo’n twintig jaar, maar ik kan haast een museum vullen over de wijnhandel vanaf 1732. Dus kop op!!

  2. Anonymous zegt

    6 augustus 2009 om 10:46

    Hallo Mariëlla

    Volgens de Nederlandse Centrale Catalogus verscheen jouw boekje in 1945 met als ondertitel:
    Anno 1815 : "De wijn verheugt het hart des menschen", psalm 103 : 15.

    Andere uitgaven van R. Walter Zoon die ik kon vinden in genoemde catalogus:

    Een goed glas wijn [Zonder jaar].

    Wijnen vol romantiek : (over moeselwijn) [1945]

    Les vins de Bourgogne [1945]

    Eau de vie : (over cognac) [1945]

    Le vin d'honneur : (over champagne) [1945]

    Les vins de Bordeaux [1945]

    Van Jerez, Funchal en Oporto [Zonder jaar]

    Met vriendelijke groet,
    Arie Jan Stasse (liefhebber geschiedenis van Grave)

  3. Mariëlla zegt

    16 augustus 2009 om 07:25

    Beste Arie Jan, dank voor je toevoegingen! Altijd handig om bij de hand te hebben.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in