• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Anosmia Awareness Day – February 27th

25 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Ooit las ik het boek van Molly Birnbaum, Smaakmakend. De kok die haar geur en smaak verloor. Je zult als food-professional je geur en smaak maar verliezen! Ook voor iemand die professioneel en gepassioneerd bezig is met wijn betekent dit een groot drama. Wereldwijd leidt 5% van de bevolking echter aan deze aandoening, anosmia genoemd. Vrijdag a.s. wordt er speciaal aandacht gevraagd voor mensen met anosmia. Graag je aandacht voor deze actie!

[Call to action] Many people will be able to think of smells that evoke wonderful, and sometimes long-forgotten, memories. The scent of your grandma’s favourite perfume worn by a passer-by suddenly and unexpectedly returning you to childhood afternoons, or the smell of the air on a cold, crisp winter’s day taking you back to days of heavy snow and sledging. Smell and memory are deeply connected, and research has shown that memories recalled by smell alone have greater emotional resonance than those evoked by other sensory means.

Spare a thought, then, for the many people affected by anosmia – the inability to detect odours – who are unable to experience this emotionally-rich pathway to memories. Large numbers of people lose their sense of smell at some point during life as the result of a cold, sinus problems, or a head injury, and others are born without this sense. US and European studies have suggested that potentially around 5% of the population are affected by anosmia.

Fifth Sense is the charity for people affected by smell and taste disorders*, working to raise awareness of the impact that such conditions have on people’s quality of life and support further research in this area. As part of Anosmia Awareness Day, 27th February, they are asking people to take time to think about and appreciate their sense of smell, and imagine what might it be like to have it taken away…

What is your #LongLostSmell?
• What’s the smell that you would miss more than any other, and why? Or if you are affected by a problem with your sense of smell, what is the one thing you really wish you could smell? Tweet to @FifthSenseUK using #LongLostSmell – these will be shared on Fifth Sense’s Storify page at www.storify.com/FifthSenseUK/long-lost-smell.

Categorie: Beleven Tags: anosmia, geur, smell

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in