• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Appelcake voor Driekoningen

5 januari 2018 door Mariëlla Beukers

Jan Steen, Driekoningen, 1662 – Museum of Fine Arts, Boston

Tradities komen en gaan. Morgen is het Driekoningen, maar wie weet er nog wat voor feest dat is? Op 6 januari werd van ouds gevierd dat de drie koningen of wijzen uit het oosten op bezoek kwamen in de stal waar Maria net bevallen was van het kindje Jezus. Een ster wees hen de weg. De koningen brachten geschenken mee voor het kind, zoals goud, wierook en mirre.
In de landen om ons heen leeft dit feest nog enigszins. De Engelsen hebben het over Twelfth Night, in Italië wachten kinderen met spanning op de Befana die cadeautjes voor hen meebrengt. In Spanje zetten de kinderen een glas cava klaar voor Los Reyos Magos, de drie wijzen. Hun paarden krijgen hooi, en de kinderen krijgen de volgende ochtend cadeautjes en snoepgoed.

 In Nederland is van dit alles niets meer over. Ooit werd er rondom deze datum nog flink gebakken, een zogenaamde Driekoningentaart (die ook in andere landen nog voorkomt). In de taart werd een boon verstopt, en wie in zijn stuk taart de boon had, was die avond de koning van het feest. Schilders als Jan Steen en Jacob Jordaens hebben het feest vereeuwigd, waarbij ook drank een rol speelde: de ‘koning’ mocht de eerste dronk van de avond nemen. Jordaens’ schilderij ‘De koning drinkt’ is daarvan waarschijnlijk wel de bekendste uiting. Jan Steen maakte op zijn schilderij een klein kind de koning van het feest, die uit een roemer het eerste slokje mag drinken. Wafels en muziek maken de avond tot een waar ‘volksfeest’.

De Driekoningentaart werd met frangipane gemaakt, een beslag met boter, suiker, eieren, bloem en amandelen. Onlangs maakte ik bij toeval een verrukkelijke cake, om de van de gevulde speculaas overgebleven amandelspijs te verwerken. Deze amandel-appelcake kan perfect als Driekoningentaart dienen. Je hoeft er allen maar een boon in te stoppen en een mooie zoete wijn bij uit te zoeken. Ik denk aan een zoete Riesling Auslese uit Duitsland. Of misschien toch die Hongaarse Tokaj?

Recept voor een Driekoningen appelcake met amandelen

150 gram boter
3 eieren
1 eetlepel citroenrasp
150 gram basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
100 gram amandelspijs
150 gram zelfrijzend bakmeel
450 gram appel (bijvoorbeeld Marlène Golden Delicious)
25 gram geschaafde amandelen
2 eetlepels poedersuiker
Laat de boter en de eieren op kamertemperatuur komen. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en een beetje bloem. Meng in een beslagkom citroenrasp, boter, basterdsuiker, vanillesuiker en zout. Gebruik de mixer om een gladde massa te krijgen. Voeg een voor een de eieren toe. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verkruimel de amandelspijs door het deeg. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe. Schep de massa in de springvorm. Schil de appels, snij ze in kwarten, verwijder het klokhuis. Kerf de partjes op de bolle kant 4 à 5 maal in. Leg de partjes met de bolle kant naar boven in het beslag. Bak de cake in het midden van de oven gaar en bruin. Neem de cake uit de oven. Verwarm de grill op de hoogste stand. Strooi geschaafde amandelen en poedersuiker over de cake. Zet de appelcake vlak onder de grill en bak enkele minuten totdat de amandelen goudbruin kleuren en de poedersuiker smelt. Laat de appelcake vervolgens in de vorm afkoelen.

Voor een Driekoningentaart verstop je een gedroogde bruine boon in het beslag voordat je gaat bakken.

Categorie: Wijn & eten Tags: appels, Befana, Driekoningen, Los Reyos Magos, Twelfth Night

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in