De appellation Mâcon, het zuidelijke deel van de Bourgogne, bestaat dit jaar 75 jaar, en dat wordt gevierd. In 1937 behoorden de wijnen van Mâcon tot de eersten die een officiële herkomstbenaming kregen. De appellation is er anno 2012 duidelijk blij mee, en heeft bijvoorbeeld illustrator Serge Bloch gevraagd het lustrum op te luisteren met zijn vriendelijke en vrolijke tekeningen. Bloch is vooral bekend van zijn illustraties voor kinderen en zijn werk voor The Washington Post en The New York Times. Voor elk van de 27 dorpen die hun naam achter ‘Mâcon’ op het etiket mogen plakken als aparte herkomstbenaming ontwierp Bloch bijvoorbeeld een aparte animatie.
Hoogtepunt van de festiviteiten zal liggen in het weekend van 26 en 27 mei. Dan zal op de Esplanade Lamartine in de stad Mâcon een grote wijnbar gerealiseerd worden, waaraan alle producenten wijnen leveren. Street-art collectief Les 3 Barons zal een levend fresco maken in de kleuren van de wijnen, er zal muziek zijn van lokale artiesten, een tentoonstelling met werk van Serge Bloch en nog veel meer.
Daarnaast is ook de toerist niet vergeten deze zomer. Diverse nieuwe wandel- en fietsroutes zijn uitgezet door de streek, gastronomische evenementen georganiseerd en proeverijen opgezet. Eind april wordt het Vin’Estival gehouden, met proeverijen ook voor het publiek. Meer over deze laatste activiteiten lees je op het informatieve platform Frenchwines.com
Rood, wit en rosé
De Mâconnais ligt noordelijk van de Beaujolais en zuidelijk van beroemdere wijngaarden van de centrale Bourgogne. De wijngaarden liggen in de driehoek gevormd door de steden Tournus, Mâcon en Cluny. Oostgrens van het gebied is de rivier de Saone.
Er zijn een aantal mogelijke benamingen op het etiket in de Mâconnais: Mâcon, voor rood, rosé en wit, Mâcon-Villages alleen voor wit, en Mâcon met één van de al genoemde 27 dorpsnamen voor rood, rosé of wit. Voor wit zijn er dan nog Saint-Véran, Pouilly-Fuissé en Pouilly-Loché, die zonder de term Mâcon op het etiket mogen voorkomen. De volgorde waarin ik de benamingen net noemde, geeft ook globaal de oplopende kwaliteit aan.
Alle witte wijnen zijn gemaakt van chardonnay, alle rode van gamay. Opvallend weetje: van de 30 miljoen flessen die jaarlijks de kelders verlaten, gaat een derde naar de export. 23% van de waarde van de rode geëxporteerde Mâcon gaat naar… Nederland. Ook bij de witte Mâcon behoort Nederland tot de grotere afnemers.
Goedkope Mâcon kan vreselijk zuur en kaal van smaak zijn; let vooral goed op bij de supermarktmerken. Maar de hogere benamingen, vanaf Mâcon-Villages, kunnen zeker verrassen door drinkbaarheid en kwaliteit. Een goede Pouilly-Fuissé bijvoorbeeld kan een grote witte Bourgogne evenaren (die is immers ook van chardonnay gemaakt).
Vroeger gold de Mâconnais als wijnschuur voor Bourgogne-producenten, die hier goedkoop druiven haalden. Aangezien de Mâconnais tot de Bourgogne behoort, mogen ze ook gelabeld worden als Bourgogne namelijk. Nog steeds worden hier veel druiven ingekocht door négociants uit het noorden, maar producenten uit de streek gaan steeds vaker voor kwaliteit. Vandaar ongetwijfeld de viering van het 75-jarig bestaan van de appellation, om de aandacht te vestigen op die eigen identiteit.
De website van de Union des Producteurs de Vins Mâcon biedt alle informatie.