• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Appeltjes en vanille in de Törley Sec

18 juli 2009 door Mariëlla Beukers

Sinds ik ‘aan de cava’ ben, komen er ook steeds meer andere mousserende wijnen op mijn pad. Hoe heb ik het ooit zonder kunnen doen, vraag ik me nu af ;-). Op een warme zondag maakten we dan ook in de tuin lekker de proeffles Törley Sec open, een mousserende wijn uit Hongarije.

Kleur: bleekgeel, met stevige mousse en niet al te grote belletjes.
Geur: appeltjes; de pubers omschreven het meer als vanille, wat ik ook kon plaatsen. Zoete appeltjes dus.
Smaak: duidelijk geen champagne, maar ook geen sekt of cava. Een vrolijk, zachte, vriendelijke fruitige wijn, die net even wat zuren mist naar onze smaak. We zochten naar een beetje bite, maar vonden die niet. Dit kan komen omdat wij gewend zijn aan Brut; dit was een Sec, wat toch een paar gram suiker per liter kan uitmaken.
Gebruikte druivenrassen zijn pinot noir, chardonnay en riesling, alcoholpercentage 11.5%. We dronken het restje door bij de simpele nasi van die dag, wat nog niet eens zo slecht combineerde….
Törley Sec is te koop voor € 11,00 bij 4-Trading en via deze website.

Törley is de grootste producent van mousserende wijn in Hongarije, en bovendien één van de oudste. ‘Met grote toewijding en doorzettingsvermogen ben ik er in geslaagd iets veel beters te produceren dan de Champagne wijnen die tot nu toe bekend zijn,’ schreef József Törley in 1882, toen hij had besloten om de vakkennis die hij had opgedaan in Reims te gebruiken in zijn eigen land. Hij had namelijk in Budafok de ideale plek gevonden in Hongarije om mousserende wijnen te gaan maken.
In Budafok worden al eeuwen druiven verbouwd op de hellingen langs de Donau. In de bodem van kalksteen zijn kilometers lange grotten uitgehakt. De kalksteen werd ondermeer gebruikt voor de bouw van het Hongaars Parlementsgebouw (1904). De grotten, met hun constante temperatuur, werden gebruikt voor de mousserende wijnen van Törley. Rond 1900 waren de mousserende wijnen van Törley in heel Europa te verkrijgen en ook in Parijs vonden deze wijnen gretig aftrek. Het kasteel van Törley en de vele kelders bevinden zich ten noorden van Boedapest. Er worden rondleidingen gegeven.

Categorie: Proeven Tags: Hongarije

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in