• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Après-tentamenwijn

26 februari 2008 door Mariëlla Beukers

Pff, het tentamen is voorbij. Na weekenden lang blokken heb ik vanmiddag de eerste module van het vinologenexamen afgelegd: vinificatie en Frankrijk. Over de uitslag ben ik gematigd positief (dus ook gematigd negatief). Het kan vriezen of het kan dooien…. We zullen zien over een week of twee.
Echter, de spanning moest er wel even uit vanavond, en daarvoor heb ik werkelijk bij tamelijke toeval een gouden greep uit de wijnkast gedaan. Op het menu stond een simpele Indiase groentencurry, met zoete bataat, courgette, tomaat en paprika. Nico had hem met gekruide sojabrokken en een lepel ‘milde’ curry van Patak lekker pittig gemaakt.

Hierop anticiperend had ik bij thuiskomst van het examen een fles bubbels koud gelegd: enerzijds om het afsluiten van een intensieve periode te vieren, anderzijds omdat Hugh Johnson bij Indiase gerechten iets dergelijks aanraadde. De champagne die we in huis hadden leek me te droog én nu nog iets te feestelijk. Maar de Blanquette de Limoux Methode Ancestrale Brut van Domaine La Maurette, een mousserende wijn uit de Limoux gemaakt van het druivenras mauzac, leek me wél een goede keuze. Feestelijk genoeg om de ontspanning te vieren, ‘zoet’ genoeg door het fruitige en appelige karakter van de wijn, spannend genoeg om stand te houden tegen de heftige kruiderijen. Bovendien heeft de wijn maar een alcoholpercentage van 10%!

En ja hoor, het werkte. Nog niet vaak heeft een simpele groentencurry met rijst zo heerlijk gesmaakt, en dat alles dankzij de heerlijk frisse, rinse bubbels uit het diepe zuiden van Frankrijk. Enige weken eerder had ik de wijn geschonken als verjaardagswijn, bij de hapjes ’s avonds. Daar kwam hij niet zo tot zijn recht. Maar vanavond bij het eten leefde deze wijn helemaal op: een echte après-tentamenwijn is ontdekt!

De Limoux is een herkomstgebied in de Languedoc. Jaarlijks wordt er een liefdadigheidsfestijn – Toques et Cloches – georganiseerd, waarbij beroemde koks het afsluitende diner verzorgen. Vorig jaar was die kok Jonnie Boer van De Librije, met groot succes. Mede daardoor is het gebied in Nederland redelijk bekend.
Vanouds komt in de Limoux de mauzac voor; daarnaast nemen chardonnay en chenin blanc een belangrijke plaats in onder de witte druivenrassen. De Limoux is verder vooral bekend om de mousserende wijnen, mogelijk ouder dan champagne. Maar ook stille wijnen komen er voor. De Blanquette de Limoux van Domaine La Maurette wordt geïmporteerd door A2Vins. Wil je informatie over de wijn, reageer dan even op dit blogje.

Categorie: Wijn & eten Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in