Het was een bijzondere ervaring: uit de bus stappen op 1200 meter hoogte, en langs huizen met houten balkons vol geraniums wandelen naar de Sektkellerei. En dan ook nog eens de hoogstgelegen Sektkellerei van Europa! Rondom het dorp waar we uitstappen, liggen alpenweiden en bossen; wandelpaden lopen overal de bergen in. Ver weg, in de diepte, stroomt de Etsch; de hitte van het dal is hier veranderd in een heerlijk frisse koelte. Wijngaarden zien we hier op 1200 meter hoogte niet, maar er wordt wel uitstekende Sekt gemaakt. Hoe zit dat? We zullen het verhaal van Sektkellerei Arunda in Mölten, een dorp in Südtirol, uitgebreid te horen krijgen.
Bollicine
Na een korte wandeling vanaf de bushalte staan we voor een bescheiden deur in een oude verbouwde 16e-eeuwse hoeve. We bellen aan bij Sektkellerei Arunda. Onze komst is gelukkig aangemeld en we worden ontvangen door Michael, zoon van oprichters Josef en Marianne Reiterer. Michael doet ons om te beginnen uitgebreid de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf uit de doeken: vader Josef Reiterer, geboren in Mölten, kreeg dankzij de plaatselijke Rotary en Lions Club de kans ingenieur en later oenoloog te worden. Nadat hij na veel reizen weer neerstreek in zijn geboortedorp, besloot hij in 1979 Sekt te gaan maken. Gewoon, omdat hij dat leuk vond. Van grote invloed op het ontstaan van de Kellerei en de productie van Sekt was ook moeder Marianne, sommelier en een groot liefhebber van mousserende wijnen – bollicine, zoals Michael ze op zijn Italiaans noemt. Marianne heeft nog steeds een zeer grote rol bij het assembleren van de wijnen. Dankzij een geïnteresseerde afnemer die toezegde de hele voorraad te willen verkopen, kwam het bedrijf door de moeilijke startfase heen.
Inkoop van de druiven
Vanaf het begin werden de benodigde druiven ingekocht bij gerenommeerde bedrijven in het dal. Michael noemt de coöperatie van St. Michael Eppan en Klosterkellerei Muri-Gries, in Bozen. Vader Josef Reiterer bouwde overal in Südtirol uitstekende contacten op en zijn kennis als oenoloog wordt nog steeds hogelijk gewaardeerd. Toen onlangs beneden in het dal een nieuwe wijngaard met chardonnay werd aangeplant, speciaal voor Sekt, adviseerde hij over de klonen. Arunda oefent verder controle uit op het werk in de wijngaard van de boeren die de druiven leveren, en is nauw betrokken bij de vinificatie door de Kellereien waarbij de boeren aangesloten zijn. Speciale aandacht is er voor de bodems waar de druiven groeien en de daaruit volgende mineraliteit van de wijnen.
Wanneer de wijnen gereed zijn, verhuizen zij vervolgens van het dal naar Mölten, waar diverse rvs-opslagtanks klaar staan. Assemblage van de basiswijnen, bottelen, rijping gedurende minimaal 24 maanden (!), remuage (het draaien en schudden van de flessen) enzovoorts: alle handelingen die nodig zijn bij het maken van mousserende wijnen volgens de ‘klassische Flaschengärung’, dus met tweede rijping op de fles, vinden vervolgens plaats in de kelders van Arunda.
Dorstig
We zijn inmiddels afgedaald in de kleine en volle kelderruimte, waar we eigenlijk niet zo goed durven te bewegen, bang om tegen de houten schotten met op hun kop staande flessen te stoten. We zien behalve de rvs-tanks ook de barriques die gebruikt worden voor de opvoeding van een deel van de wijnen, en waarin de wijn voor de dosage (het mengsel van wijn en suikers dat toegevoegd wordt nadat de gisten uit de fles verwijderd zijn, vlak voor de definitieve afsluiting van de fles) mag rijpen. We zijn inmiddels ook een beetje dorstig; gelukkig staan boven in de proefruimte de glazen al klaar op de Tiroler houten tafels.
Anno 2014 maakt het bedrijf tien verschillende soorten sekt, verdeeld over in totaal een kleine 100.000 flessen per jaar. Bollicine van Arunda worden regionaal en landelijk hogelijk gewaardeerd, en gelden als topwijnen van Südtirol. We proeven tijdens ons bezoek alleen wijnen met chardonnay, pinot blanc en pinot noir. Daarnaast is er één cuvée waarin Schilcher (blauer Wildbacher) wordt gebruikt, en één met assyrtiko (!).
Eerder die week had ik al kennis kunnen maken met de Arunda Rosé (pinot blanc en pinot noir) , tijdens een lunch in Bozen. Hij was me uitstekend bevallen. De andere vijf wijnen die we nu ter plekke proeven, doen dat ook. Van de krachtige, frisse Brut (chardonnay, pinot blanc, pinot noir), waarin veel citrus en gisttonen zijn te ontdekken, tot de serieuze en minerale Riserva (chardonnay en pinot noir). In de Cuvée Marianna (chardonnay, pinot noir) vallen vooral de verfijnde bubbels op, en de invloed van de barriques. Deze wijn blijft 48 tot 54 maanden op de lie liggen, net als de Riserva trouwens.
Het is pas 11 uur ’s morgens, en het hoofdprogramma van de dag, een wandeling door de bossen en over de bergkammen, ligt nog voor de boeg. Met pijn in het hart heb ik daarom alle beetjes Sekt uitgespuugd. Na de proeverij nemen we afscheid van Michael en zijn vader Josef, die nog even wil horen of alles naar wens was. Ja, dat was het zeker! Nooit geweten dat Zuid-Tirol zulke mooie mousserende wijnen produceerde, en fantastisch om bij dit bedrijf op bezoek te zijn geweest. Als we een goed uur later aan een stevige beklimming beginnen, ben ik heel erg blij dat ik nauwelijks een slok heb binnengekregen. Die slok, die komt zeker nog een andere keer!
Het bezoek aan Sektkellerei Arunda maakte deel uit van een reis naar Zuid-Tirol in juli van dit jaar. Onder leiding van Jeanet Bruining van Wijnwandeltochten liep ik samen met zes andere deelnemers een week lang door de wijngaarden en over de beboste hellingen van deze Noord-Italiaanse wijnstreek. De komende weken volgen meer korte verslagen van deze reis. Voor mijn verblijf ter plekke dank ik Südtirol Wein, de Südtiroler Weinstrasse, Südtirol Info en de stad Bozen voor hun bijdrage.