Als wijnliefhebber kun je er niet onderuit, zo lijkt het wel. Je moet asperges eten in deze tijd, en daar MOET wijn bij. Mijn inbox telt talloze nieuwsbrieven van importeurs die mij aanprijzen dat hun wijn écht het allerbeste bij asperges combineert. Zo is daar – net binnengekomen – het advies van Markvandewijn: een glas Silvaner. Inderdaad erg lekker, heb ik al eens ervaren. Andere suggesties: Cheverny Blanc of Sancerre, door Van Wageningen en de Lange, of Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, door Incontro. Allemaal ook uitstekende combinaties.
En dan is er nog de traditionele Elzasser Pinot Blanc, verkrijgbaar bij bijna iedere wijnspeciaalzaak en zeker ook bij de supermarkt. Recent proefde ik weer eens de simpele en makkelijke versie van Jean Rosen, verkrijgbaar bij de PLUS voor € 5,49. Zacht en fris, met bescheiden fruittonen; helemaal niet verkeerd op het terras of bij een klassiek aspergegerecht (je weet wel, met ham en aardappeltjes bijvoorbeeld, wat ze in België à la flamande noemen…).
Maar de meest bijzondere suggestie die ik dit jaar tegenkwam is een Sloveense wijn, de Sauvignon Blanc/Pinot Grigio van puklavec&friends, verkrijgbaar bij de Jumbo voor € 4,99. Hij werd mij toegezonden met een pond asperges én een bijbehorend recept, dat ik natuurlijk uitprobeerde. En dat recept houden we erin!
Slovenië schijnt ook een aspergetraditie te hebben, vooral aan de grens met Italië. De recepten hebben dan ook een Italiaanse touch, zoals blijkt uit het gebruik van tomaatjes, olijfolie, Parmezaanse kaas en pasta. Ik denk dat ze het bij puklavec&friends vast wel goed vinden als ik het recept met jullie deel. Schenk er dan wel de Sauvignon Blanc/Pinot Grigio 2011 bij, en laat je ook eens verrassen door ‘Asperges Anders’.
Pasta met asperges op Sloveense wijze
Je hebt nodig 1 pond asperges, spaghetti voor vier personen, een sjalotje, een teen knoflook, 10 tot 14 kerstomaatjes, dikke plakken gekookte ham (2 ons bijvoorbeeld), olijfolie, een chilipepertje (ik nam een likje sambal, werkt ook), 100 ml kookroom, 0,1 liter witte wijn (mag uit de fles die je gaat drinken, maar kan ook andere zijn), zout en peper en geraspte Parmezaanse kaas.
Schil en kook de asperges. Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de sjalot in middelgrote stukken en snipper de knoflook. Fruit alles aan in de olijfolie. Snijd de ham in blokjes en voeg die toe aan de uien en de knoflook. Voeg ook de gehalveerde kerstomaten toe. Blus het geheel na 5 minuten af met de wijn en laat 2 minuten goed doorkoken. Voeg dan de kookroom toe en laat het 4 à 5 minuten pruttelen. Snijd de chilipeper in kleine stukjes en kook even mee (of voeg een mespuntje sambal toe.) Voeg tot slot zout en peper naar smaak toe. Als de saus klaar is, giet deze over de gare spaghetti en roer goed door. Snijd de asperges in middelgrote stukken, leg ze op de pasta en serveer met de geraspte kaas. (Zelf heb ik de asperges eerst gesneden en dan gekookt, samen met de pasta in hetzelfde water!)
Eet smakelijk, of zoals ze in Slovenië zeggen: Dober tek!
Jolande Vos zegt
Ha Mariëlla,
Voor het weekend staan de asperges op het menu gepland. Dus misschien wordt het deze versie. Ik ga het in ieder geval een keertje uitproberen. Lijkt mij lekker. Probeer ook mijn aspergerisotto eens. Echt fantastastisch!