• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Austrian Wine: Again a Below-Average Yield

12 september 2013 door Mariëlla Beukers

Austrian Vineyard, © AWMB/ Gerhard Elze[Press release] Difficult weather conditions during the flowering period combined with a prolonged drought with consistently high temperatures during vegetation, will likely result in the fourth consecutive Austrian wineharvest with a below-average yield. A volume of 2.4 million hectoliters is expected for the 2013 harvest. But because high temperatures in July and August spurred a rapid ripening process, very ripe grapes – just like last year – are expected. The rainfall end of August came at just the right time for the smooth continuity of grape ripening.

Good Grape Quality
Despite the relatively late bud break and bad flowering conditions, the delay in vegetation development has been offset – thanks in part to the moist soils from a wet winter and to the overall high temperatures during the summer. However, many young vineyard sites with shallow, permeable soils have suffered greatly because of the prolonged summer heat and drought conditions. Fortunately, the rainfall in the last days of August has been extremely important for the continuity of the rapid grape ripening process.

In the Seewinkel area of Burgenland, the harvest of early-ripening grape varieties – those mainly used for Sturm – is already underway. The beginning of the main harvest is expected in mid-September for Burgenland, and in early October for Niederösterreich (Lower Austria) and Steiermark (Styria).

Heavy Coulure Damage
The drastic change in weather conditions during the flowering period, from heavy heat to cold and wet, resulted in considerable fertilization problems – coulure – especially with the flagship variety, Grüner Veltliner. Affected most were the regions along the Danube river, such as the Wachau, Kremstal and Kamptal, as well as some parts of the Weinviertel. Some areas of other regions also suffered from coulure damage. Overall, coulure is responsible for contributing to a harvest that this year will be slightly below-average in quantity.

Besides coulure, hail left deep marks on several Austrian vineyards. An early hailstorm on May 4th in Mittelburgenland (also known as Blaufränkischland) caused severe damage in the vineyards there. And by late August, around 2,500 hectares of vineyards throughout Austria (1,200 ha in Niederösterreich; 1,100 in Burgenland and 200 in Steiermark) had been bombarded by hail, with damages totalling approximately € 5 million.

Fortunately, frost did not cause any significant damage this year, especially compared to what the historic frosts of 2012 had delivered.

Categorie: Nieuws, Wijnmaken en wijngaard Tags: coulure, hail damage, harvest 2013, Oostenrijk, Wine Chronicles

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in