Zul je net zien: zit ik vanwege een opdracht helemaal in de Beaujolais, komt er een persbericht over dit gebied binnen. Dat komt dus prima uit! Meestal sleutel ik wel wat aan persberichten, want al dat ‘lucht verkopen’ in de meeste persberichten vind ik meestal maar niks. Maar dit persbericht is eigenlijk wel best en ik kan er helemaal achter staan. Vandaar op deze kille lentedag toch maar aandacht voor dit zomerse Beaujolais-promotiebericht. Van harte aanbevolen!
Persbericht Beaujolais is cool!
Nog even en de lijstjes met zomerwijntrends vliegen je om de oren. Als jezelf respecterend wijnliefhebber kun je met rosé of Prosecco nu toch echt niet meer aankomen. Je kunt nog sake of cider opperen [over cider binnenkort veel meer op Wijnkronieken, mb], maar als je echt wilt laten zien dat je met je tijd meegaat is er eigenlijk maar één andere optie. Namelijk, een lichte rode wijn, en dan uiteraard lekker koel!
Het gebied bij uitstek voor licht gekoelde rode wijnen is de Beaujolais. De rode wijnen die hier worden gemaakt kenmerken zich door het uitbundige rode fruit, vooral de Beaujolais en Beaujolais-Villages. Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt om koel te drinken op een warme zomerdag. En met koel bedoelen we niet ijskoud, maar gewoon een halfuurtje in de koelkast voor het serveren en genieten maar. Een ander voordeel van deze Beaujolais wijnen is dat het alcoholpercentage niet hoog is, en dat is wel zo prettig als de dag die volgt op die mooie zomeravond een gewone werkdag is.
Revival
Maar Beaujolais is niet alleen cool omdat het lekker is om gekoeld te drinken. Beaujolais is ook cool omdat er de afgelopen jaren een enorme kwaliteitsslag is gemaakt. Een nieuwe generatie wijnmakers maakt zich sterk om Beaujolais weer terug op de kaart te krijgen. Het resultaat is een ware Beaujolais-revival, want de wijnen zijn steeds vaker van ongekende kwaliteit. Bovendien zijn veel van deze wijnen ook nog biologisch of biodynamisch geproduceerd, als dat niet cool is?!
Ook bij de maaltijd past Beaujolais! We zien wel eens over het hoofd dat Beaujolais een gebied in de Bourgogne is, maar de term ‘Bourgondisch genieten’ zou wel eens heel goed hier vandaan kunnen komen! Neem de tien crus, Brouilly, Côte de Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas en Saint-Amour. Allen met een geheel eigen karakter, dat helemaal goed uitkomt als je ze combineert met lekker eten. En om in coole sferen te blijven: je hoeft jezelf niet in het zweet te werken in de keuken, want bij je glas Beaujolais in de avondzon eet je gewoon heerlijke koude Franse hapjes, zoals rauwe ham en droge worst.
Rosé en wit
En mocht je toch graag een glas rosé drinken, probeer dan eens een Beaujolais rosé, met dezelfde heerlijke fruitigheid van rood fruit en frambozen als de rode Beaujolais. Er wordt niet zoveel rosé gemaakt in de Beaujolais, dus als je het te pakken weet te krijgen is dat très cool. Hetzelfde geldt voor witte Beaujolais: het is even zoeken, maar gemaakt van het druivenras chardonnay doen deze wijnen vaak niet onder voor witte generieke Bourgogne. Ze zijn alleen een stuk betaalbaarder, cool voor je portemonnee dus!
Cool Proeven
Dit voorjaar kun je ook in de buitenlucht proeven hoe lekker Cool Beaujolais is. Op het evenement ‘Smaakvol Breda’ dat wordt gehouden van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni in het Chassépark in Breda , kun je bij restaurant de Wolfslaar van een flight van verschillende wijnen met bijpassende hapjes genieten.
Meer weten?