• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Beaujolais Nouveau geproefd: het mag weer!

28 november 2012 door Mariëlla Beukers

Moet ik er nu echt ook iets mee? Ja, eigenlijk toch wel, vrees ik. De Beaujolais Nouveau is alweer  bijna twee weken op de markt, en ik heb er nog geen aandacht aan besteed. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren heb ik zelden een goede getroffen, maar de tijden veranderen, en de geluiden dat er wel degelijk drinkbare jonge Beaujolais op de markt is, bereiken mij in toenemende mate. Daarom heb ik er ook maar weer eens één geproefd, en dat viel niet tegen, gelukkig.

Van Domaine de la Bêche kreeg ik een Beaujolais Villages Nouveau 2012, Cuvée Prestige toegezonden door Bacchus Wijnkoperij (waarvan de website overigens enorm is verbeterd, sinds deze kleine importeur in de Wijnwebwinkelgids stond). En van deze wijn van Oliver Depardon heb ik gewoon lekker gedronken. Geen spannende wijn, geen moeilijke wijn, maar een jonge, vrolijke, huppelende dorstlesser, barstend van het frambozenfruit.

Ik stel me zo voor dat onze voorouders, in de tijden dat iedereen uitkeek naar de herfst, als er weer verse, frisse wijn op de markt kwam, erg blij geweest zouden zijn met een voorraadje van dit vocht. Want even ter herinnering: de Beaujolais Nouveau mag dan wel een uitvinding van de 20ste eeuw zijn, maar uiteindelijk vertegenwoordigt dit type voor een groot deel ‘hoe het vroeger was’. Dat klinkt zwaar, maar ga maar na: in tijden zonder pasteurisatie, zonder precies begrip van gisten en fermentatie, was het merendeel van de wijn aan het eind van één jaar wel op (of moet ik zeggen ‘om’?). Wijn gemaakt in september/oktober kwam in november op de markt, was drinkbaar tijdens de feestdagen en in de maanden erna en begon bij het warmer worden van de dagen al wat van zijn frisheid te verliezen, om in de hitte van de zomer grote kans te maken te verzuren. Met spanning werd dan weer uitgekeken naar de volgende oogst!  Dat ze dat tegenwoordig vooral met gamay-druiven in de Beaujolais doen, wil nog niet zeggen dat dat iets speciaals is voor deze streek, wil ik hier maar mee aangeven.

Beaujolais Nouveau mag dus weer, is de boodschap. Maar ga nou niet je kelder ermee volladen. Drinkbaar tot hoogstens zomer 2013!

Categorie: Nieuws, Proeven Tags: Beaujolais, Beaujolais Nouveau, Domaine de la Bêche, Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in