Moet ik er nu echt ook iets mee? Ja, eigenlijk toch wel, vrees ik. De Beaujolais Nouveau is alweer bijna twee weken op de markt, en ik heb er nog geen aandacht aan besteed. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren heb ik zelden een goede getroffen, maar de tijden veranderen, en de geluiden dat er wel degelijk drinkbare jonge Beaujolais op de markt is, bereiken mij in toenemende mate. Daarom heb ik er ook maar weer eens één geproefd, en dat viel niet tegen, gelukkig.
Van Domaine de la Bêche kreeg ik een Beaujolais Villages Nouveau 2012, Cuvée Prestige toegezonden door Bacchus Wijnkoperij (waarvan de website overigens enorm is verbeterd, sinds deze kleine importeur in de Wijnwebwinkelgids stond). En van deze wijn van Oliver Depardon heb ik gewoon lekker gedronken. Geen spannende wijn, geen moeilijke wijn, maar een jonge, vrolijke, huppelende dorstlesser, barstend van het frambozenfruit.
Ik stel me zo voor dat onze voorouders, in de tijden dat iedereen uitkeek naar de herfst, als er weer verse, frisse wijn op de markt kwam, erg blij geweest zouden zijn met een voorraadje van dit vocht. Want even ter herinnering: de Beaujolais Nouveau mag dan wel een uitvinding van de 20ste eeuw zijn, maar uiteindelijk vertegenwoordigt dit type voor een groot deel ‘hoe het vroeger was’. Dat klinkt zwaar, maar ga maar na: in tijden zonder pasteurisatie, zonder precies begrip van gisten en fermentatie, was het merendeel van de wijn aan het eind van één jaar wel op (of moet ik zeggen ‘om’?). Wijn gemaakt in september/oktober kwam in november op de markt, was drinkbaar tijdens de feestdagen en in de maanden erna en begon bij het warmer worden van de dagen al wat van zijn frisheid te verliezen, om in de hitte van de zomer grote kans te maken te verzuren. Met spanning werd dan weer uitgekeken naar de volgende oogst! Dat ze dat tegenwoordig vooral met gamay-druiven in de Beaujolais doen, wil nog niet zeggen dat dat iets speciaals is voor deze streek, wil ik hier maar mee aangeven.
Beaujolais Nouveau mag dus weer, is de boodschap. Maar ga nou niet je kelder ermee volladen. Drinkbaar tot hoogstens zomer 2013!