De Beaujolais wordt stevig gepromoot in Nederland, al jaren. Nederland moet af van het idee dat Beaujolais Nouveau het enige is wat de streek aan wijn heeft te bieden. Vorig jaar werden daarom Nederlandse sommeliers ingezet om uit 152 ingezonden wijnen een keuze te maken die gepresenteerd kon worden aan het grote publiek. En die selectie is er gekomen, op de website Selection-Beaujolais. Je kunt er zoeken op herkomst, verkooppunt en prijsklasse; je treft er informatie over ieder van de 10 cru’s en de simpelere wijnen, en je vindt er zelfs recepten.
Zelf mocht ik ook kennismaken met een zestal van de geselecteerde wijnen, en ik zette ze in bij een etentje met vineus uitermate onderlegde vrienden. Na afloop van de avond waren we het er over eens: de Beaujolais heeft potentie, en er zijn geweldige wijnen te ontdekken. Dat wisten we allemaal al voordat we aan de proeverij begonnen. Maar de zes toegezonden wijnen hebben ons er niet van overtuigd dat Nederland met de juiste wijnen gewonnen wordt. Oké, de meeste wijnen waren foutloos en correct, maar daarmee vertoonden ze nog niet het drinkplezier dat je van een Beaujolais mag verwachten.
Van de zes wijnen had er één kurk; dat is pech en komt nu eenmaal voor. Slechts van één wijn werden we echt heel blij, en van één ander hadden we gewild dat de fles nog een paar jaar dicht bleef: te jong, te hard. Het was een goede wijn, maar wat betreft karakter geen échte Beaujolais! Over één wijn gaan we niet naar huis schrijven, die was gewoon teleurstellend en laf; met de laatste twee waren we voldoende tevreden. Niet echt het resultaat dat het promotie-team voor ogen heeft gehad, vermoed ik. Maar zo gaat dat met wijn: ondanks het groeiende aantal wijnen dat technisch in orde is, zijn er legio die te weinig plezier en waar voor hun geld bieden.
De top-drie van deze avond is het waard gepubliceerd te worden; de notities tref je hieronder. Voor de rest heb ik een advies: je kunt zo’n tegenvallende fles altijd in de soep gebruiken! Het recept van de Beaujolais-soep is afkomstig van de bovengenoemde site.
Absoluut op nummer 1 die avond:
Classique, Château de Beauregard/Joseph Burier, Moulin-à-Vent 2010, te koop voor €16,90 via Noordman Wijnimport. Toen begon ons feestje eigenlijk pas echt, terwijl het de laatste wijn was die we proefden. Zeer fruitig, maar ook stevig mineraal en heel elegant. Een slanke, mooi wijn, die we echter toch ook wel een tikje aan de dure kant vonden.
Op nummer 2 de simpelste Beaujolais van de zes:
Coeur de Vendanges, Domaine de Vissoux, Beaujolais 2010, verkrijgbaar voor € 9,95 bij de winkels van Les Généreux. Lekker fruitig, zuiver en kruidig, met een iets korte afdronk. Na enig openstaan leefde dit ‘hart van de oogst’ helemaal op, en werd nog lekkerder. Echt een wijn voor de bistro, om weg te drinken zonder al te veel nadenken.
Op nummer 3 de wijn die veel te jong aangeboden werd:
Clos de la Roilette Cuvée Tardive, Domaine Coudert, Fleurie 2011, voor de al te stevige prijs van € 17,50 bij de Vier Heemskinderen vandaan. Een Beaujolais met een stevige Bourgogne-neus, houtopvoeding en zeer veel rijkdom en concentratie. Maar helaas niet wat ik van een Beaujolais verwacht: weinig drinkplezier. Een volgende fles van deze wijn zou nog lekker een paar jaar laten liggen, als ik hem in handen zou krijgen.
En tot slot het recept voor de overige twee, niet besproken wijnen (want die gekurkte ga je natuurlijk niet in de soep gooien):
Beaujolaissoep
Nodig: 1 wortel, het wit van 1 prei, 1 meiknol, 1 ui, 1 eetlepel boter, 1/2 fles Beaujolais, 1 liter runder-, of kippenbouillon, 2 eetlepels tapioca
Was en snijd de groenten. Bak de groenten in de boter aan. Voeg de wijn toe. Kook het geheel in tot de juiste consistentie. Voeg de hete bouillon toe. Gedurende een uur licht aan de kook houden. Strooi de tapioca in de soep. Kook de soep af in 20 minuten.