• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Beaujolais Primeur

19 november 2004 door Mariëlla Beukers

Ik doe het niet! Ik ga geen fles Beaujolais Primeur kopen. Tot nu toe ben ik er elk jaar weer ingetrapt, en elk jaar viel het weer zwaar tegen. Goedkope flessen, duurdere varianten, nooit haalde de primeur het bij een gewone goede cru uit de Beaujolais. Wat is nu lekkerder dan een goede Morgon of Fleurie? De laatste hadden we onlangs van Georges Duboeuf, prima wijn en niet duur. Overigens heeft de Primeur van Duboeuf ook een naam: het was de eerste Beaujolais Nouveau die de USA bereikte, in 1981. Wereldwijd schijnt het een zeer gewild ‘merk’ te zijn.
Primeurs – of zoals ze tegenwoordig vaker heten, Nouveau’s, uit de Beaujolais zijn als wereldwijd fenomeen nog niet zo oud. Oorspronkelijk, rond 1900, waren het jonge wijnen die slechts zes weken gerijpt hadden en per vat naar Lyon vervoerd werden. In de jaren vijftig vonden de vaten ook hun weg naar Parijse bistros, waar ze een ongekende populariteit genoten. De wijn was niet verkrijgbaar per fles en verliet de regio dan ook niet of nauwelijks. In de vijftiger jaren was de aanleverdatum 15 december, later vervroegd naar 15 november en inmiddels gesteld op de derde donderdag in november.
Vanaf de jaren zestig begon de wijnconsumptie in Europa enorm te stijgen. In Nederland dronken we in 1959 nog 1,6 liter per persoon per jaar, in 1969 was dat gestegen naar 5 liter! In de jaren zestig begonnen dan ook de grote promotieacties en feesten onder de slagzin Le Beaujolais Nouveau est arrivé. Er zijn tegenwoordig meer dan 100 feesten op diverse plekken in de regio. Uiteraard ook een in Beaujeau, de stad die de streek zijn naam heeft gegeven. En de rest van de wereld doet vrolijk mee. Tegenwoordig is de Beaujolais Primeur wereldwijd verkrijgbaar, inmiddels wel gebotteld. Grootverbruikers schijnen de Japanners te zijn, aldus een berichtje in de Volkskrant van vandaag.
Opvallende conclusie van datzelfde stukje in de Volkskrant is overigens het advies om toch vooral een wijn uit 2003 te kiezen als je wat meer euro’s te besteden hebt. Dat zijn in mijn ogen nu toch echt geen Primeurs meer! Het sterkt mij in ieder geval in mijn voornemen. Niet straks terugkomen van boodschappen doen met een fles van AH of Gall&Gall. Bij de pizza vanavond drinken wij lekker de Primitivo van Casa Girelli!

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in