• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Beaujolais Revisited

17 juli 2011 door Mariëlla Beukers

Vreemde en zeldzame druivenrassen verkennen is natuurlijk leuk. Je mag me er altijd voor wakker maken. Maar beproefde klassiekers opnieuw ontdekken is eigenlijk net zo leuk: ik heb de Beaujolais weer ontdekt! Dankzij drie toegezonden proefflessen: een Chiroubles, een Chénas en een Brouilly, drie van de tien cru’s die de Beaujolais rijk is. Wat een drinkplezier, wat een vrolijkheid in deze wijnen. Die moeten echt weer vaker op het menu!

Een cru, dat is een herkomstbenaming, over het algemeen van een betere orde dan ‘gewone’ Beaujolais of Beaujolais Villages. Om over Beaujolais Primeur maar even helemaal niet te spreken. Die telt in dit verhaal totallement niet mee. Van zuid naar noord zijn de cru’s Brouilly,  Côte de Brouilly, Regnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-a-Vent, Chénas, Juliénas en Saint-Amour.

Alle Beaujolais – de rode in ieder geval – wordt gemaakt van slechts één druivenras: gamay. Toch is er tussen de verschillende cru’s wel degelijk verschil te proeven. Iedere cru in de Beaujolais heeft een ander karakter, vooral veroorzaakt door verschil in bodem, microklimaat e.d, Sommige cru’s lijken zelfs, zeker als ze ouder worden, op de pinot noir van de bovenburen, de Bourgogne.

De Beaujolais van de cru’s mag niet op de markt komen voor 15 december van het jaar waarin er geoogst is. De praktijk leert echter dat een goede Beaujolais ‘Pasen moet zien’. Pas na Pasen, of dat nu maart of april is, wordt de echt goede Beaujolais gebotteld. En goede cru’s kunnen op fles vaak zelfs nog twee tot vier jaar ontwikkelen! Aroma’s en smaak worden er alleen maar beter door.

De lichtste van alle cru’s is de Chiroubles; Chénas behoort tot de vollere soorten. Brouilly zit daar tussenin. Dat staat in de boeken, maar dat ervoeren we ook zo tijdens het proeven van onze drie flessen. De wijnen werden eerst geproefd zonder eten; daarna bleken er twee ook goed bij de tuinbonen met rauwe ham en pasta te combineren die die avond op het menu stonden.

Geproefde wijnen

Domaine de la Chapelle des Bois, Chiroubles 2010

Druiven afkomstig van een graniethoudende bodem, stokken zijn gemiddeld 50 jaar oud. Traditionele vinificatie door middel van maceration semi-carbonique.

Proefnotitie: zacht en vriendelijk, lief en fruitig. Rode bessen, bramen, bosbessen.
De Chiroubles is duidelijk de lichtste én liefste van de drie geproefde wijnen. Als enige past hij echt niet bij de tuinbonen. De zuren worden te hard, gaan helemaal samentrekken.
Verkrijgbaar bij Henri Bloem, € 8,50

Pierre-Marie Chermette (Domaine du Vissoux), Brouilly Pierreux 2010

Wijngaarden op de zuidhelling van de Mont Brouilly, stokken van 50 jaar oud. Graniethoudende bodem. Vinificatie volgens maceration semi-carbonique, alleen natuurlijke gisten worden gebruikt.

Proefnotitie: heerlijke aroma’s, elegant, subtiel, vrolijk; kersen en kaneel! Vol en stevig van smaak, fluwelige structuurl. Bleef helemaal zichzelf bij de tuinbonen, pasta, rode pesto en rauwe ham. Mijn favoriet van de drie!
Verkrijgbaar bij Vinoblesse, € 13,75

Domaines Les Fines Graves, Chénas 2009

Een wijn van een van de minst bekende cru’s van de Beaujolais, gemaakt door Jacky Janodet, een beroemdheid wat betreft Beaujolais-wijnen. Chénas kan prima ouderen, en is één van die cru’s die op goede Bourgogne gaan lijken.

Proefnotitie: stevig en kruidig in de geur; korrelige tannines in de mond, bijna wat de Fransen corsé noemen. Veel rood fruit, zoals bij alle Beaujolais. Paste minder bij de tuinbonen dan de Brouilly, maar bleef overeind.
Verkrijgbaar via Les Genereux, € 9,55.

 

 

 

 

Categorie: Proeven Tags: Beaujolais, Frankrijk, gamay

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in