• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Berberana Revisited

15 maart 2015 door Mariëlla Beukers

BerberanaJa hoor, hij is weer in de bonus. De bezoekcijfers van mijn website zijn afgelopen dagen significant gestegen, zag ik gisteren. En bij een van onze grootgrutters stonden de Berberana’s in de bonusaanbieding. Tussen die twee feiten is al jaren een nauwe samenhang. Ooit schreef ik namelijk over een diner in het Amstelveense restaurant Aan de Poel, waar bij haute cuisine ‘gewone’ supermarktwijnen werden geschonken. Allemaal wijnen van het merk Berberana, waar ik toen al uiterst tevreden over was. En dat artikel is altijd ongekend populair als Berberana in de bonus is. Dat kan geen toeval zijn…

Recent proefde ik weer eens twee flessen van dit uiterst populaire merk van United Wineries. Waren het een aantal jaren geleden nog vooral wijnen uit Rioja die Berberana leverde, nu zijn er ook wijnen uit andere Spaanse wijngebieden, zoals Catalonië en Jumilla. En opnieuw viel dat helemaal niet tegen. We zetten ze beide in bij doordeweekse gerechten, respectievelijk rivierkreeftjes met rijst, paprika en cajunkruiden en een simpele stoofschotel van runderlappen.

Mijn notities? Die luiden aldus:

Berberana Reserva (Wit) 2010, DO Catalunya, gemaakt van de druivenrassen chardonnay en macabeo, 12% alcohol. Zwoele, zachte geuren van meloen, schuimblok en abrikoos. Vol van smaak, krachtige zuren, kininebittertje in de afdronk, rond en stevig.

Berberana Dragon Reserva (Rood) 2008, DO Jumilla, gemaakt van het druivenras monastrell, 13,5% alcohol. Soepele en doordeweekse wijn, met veel rood fruit en wat vanille. Kruidig, wat jammig, maar gelukkig best wat zuren om het spannend te houden.

Veel ingewikkelder wil ik er niet over doen. Prima wijnen, voor prima prijsjes. Niets spannends, niets om opgewonden over te raken, maar wel lekker. Voor mensen die van wijn zeggen dat het vooral ‘gewoon’ moet zijn, dan doen ze al gek genoeg.

(De foto is van januari 2015; de prijzen kunnen dus heel anders zijn!)

Categorie: Proeven Tags: Berberana, Spanje, supermarktwijn

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in