Ja hoor, hij is weer in de bonus. De bezoekcijfers van mijn website zijn afgelopen dagen significant gestegen, zag ik gisteren. En bij een van onze grootgrutters stonden de Berberana’s in de bonusaanbieding. Tussen die twee feiten is al jaren een nauwe samenhang. Ooit schreef ik namelijk over een diner in het Amstelveense restaurant Aan de Poel, waar bij haute cuisine ‘gewone’ supermarktwijnen werden geschonken. Allemaal wijnen van het merk Berberana, waar ik toen al uiterst tevreden over was. En dat artikel is altijd ongekend populair als Berberana in de bonus is. Dat kan geen toeval zijn…
Recent proefde ik weer eens twee flessen van dit uiterst populaire merk van United Wineries. Waren het een aantal jaren geleden nog vooral wijnen uit Rioja die Berberana leverde, nu zijn er ook wijnen uit andere Spaanse wijngebieden, zoals Catalonië en Jumilla. En opnieuw viel dat helemaal niet tegen. We zetten ze beide in bij doordeweekse gerechten, respectievelijk rivierkreeftjes met rijst, paprika en cajunkruiden en een simpele stoofschotel van runderlappen.
Mijn notities? Die luiden aldus:
Berberana Reserva (Wit) 2010, DO Catalunya, gemaakt van de druivenrassen chardonnay en macabeo, 12% alcohol. Zwoele, zachte geuren van meloen, schuimblok en abrikoos. Vol van smaak, krachtige zuren, kininebittertje in de afdronk, rond en stevig.
Berberana Dragon Reserva (Rood) 2008, DO Jumilla, gemaakt van het druivenras monastrell, 13,5% alcohol. Soepele en doordeweekse wijn, met veel rood fruit en wat vanille. Kruidig, wat jammig, maar gelukkig best wat zuren om het spannend te houden.
Veel ingewikkelder wil ik er niet over doen. Prima wijnen, voor prima prijsjes. Niets spannends, niets om opgewonden over te raken, maar wel lekker. Voor mensen die van wijn zeggen dat het vooral ‘gewoon’ moet zijn, dan doen ze al gek genoeg.
(De foto is van januari 2015; de prijzen kunnen dus heel anders zijn!)