• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bericht uit de Roussillon – Oogst 2013

16 oktober 2013 door Mariëlla Beukers

Cru Banyuls

[persbericht; plaatsing is vooral ook voor de foto ;-)]

Half augustus werden in de Roussillon de eerste trossen muscat à petits grains geplukt. De regio was daarmee de eerste in heel Frankrijk. Deze druiven zijn geoogst om droge witte wijnen met levendig fruit van te maken. En bij dit mooie begin is het niet gebleven. De oogstperiode die zich dit jaar uitstrekte tot in oktober is onder ideale omstandigheden verlopen, terwijl de gezondheid van de druiven niets te wensen over liet. Naast afwisselend koele nachten en warme dagen is de Tramontane hiervoor mede een succesfactor geweest.

Rijk aromaprofiel
De bloei vond plaats tussen 6 en 11 juni en na het koele weer en wat buien begin juli heeft de warmte van de daarop volgende maanden gezorgd voor een prima voortgang van de rijping. De kwaliteit van de eerste witte en roséwijnen is uitstekend. Ze verrassen door hun aromatisch potentieel en frisheid. Kenmerkende eigenschappen zijn evenwicht en levendigheid.

Na de buien van eind september waaide er een heilzame Tramontane en kregen grenache, syrah, carignan en mourvèdre hun noodzakelijke concentratie om tot rode wijn verwerkt te kunnen worden. De eerste resultaten zijn bijzonder veelbelovend. Nu al opmerkelijk zijn de beheerste concentratie en fruitexpressie.

Een bevoorrecht gebied
Ondanks een laat begin van de vegetatie en een late bloei is de verhouding  tussen blad en fruit gunstig geweest. Anders dan de rest van Frankrijk is de Roussillon gespaard gebleven voor de ergste grillen van het weer. Op het juiste moment heeft de Tramontane gezorgd voor koelere en drogere condities en daarmee de ontwikkeling van ziekten verhinderd. Het zachte weer van eind september en begin oktober was gunstig voor de oogst van druiven voor Vins Doux Naturels. Ook die presenteren zich al heel aantrekkelijk.

Jaar met karakter
Hoewel verschillend qua periode en duur van de pluk, heeft 2013 veel weg van de voorafgaande jaren. Het oogstprofiel is er een van uitstekende kwaliteit met een opbrengst die gelijk is aan die van 2012.

Door hun ligging in het zuiden van Frankrijk geven de wijngaarden van de Roussillon een ongekende concentratie. Tot slot moeten het evenwicht en de aromatische rijkdom van dit jaar benadrukt worden. Met dank aan het vakmanschap van de wijnboeren in de Roussillon.

 

Categorie: Nieuws, Wijnmaken en wijngaard Tags: Frankrijk, muscat, oogst 2013, Roussillon

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in