• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bericht uit Mercurey

27 februari 2009 door Mariëlla Beukers


Kennissen komen en gaan, maar met de komst van internet hebben kennissen ook steeds vaker de neiging opnieuw op te duiken. De kennissen waar ik het over heb, doken dit weekend volkomen bij verrassing in mijn mailbox op. Roelof en Marlon zijn in 2007 naar Frankrijk verhuisd om daar – net als veel Nederlanders – een wijndroom te gaan verwezenlijken. En het lijkt te gaan lukken! Een oud wijndomein in de Bourgogne werd gekocht, opgeknapt en zelfs weer ‘bedrijfsklaar’ gemaakt.

Roelof mailde me dat dit jaar de eerste oogst van hun Domaine de la Monette verwacht wordt. Het domein omvat 6 hectare wijngaard, waarvan ze er zelf 1,5 bewerken, allemaal pinot noir. (Die 1,5 hectare wordt op dit moment overigens gesnoeid, met de hand, met twee personen! Het werk zit er bijna op.)
De percelen liggen deels binnen de grenzen van de appellation Mercurey, deels erbuiten. In de appellation Mercurey mag alleen rode wijn van pinot noir gemaakt worden (naast witte van chardonnay), percelen die er net buiten vallen brengen wijnen voort die als AOC Bourgogne op de markt komen.

De verwachte oogst gaat, als weersomstandigheden gunstig zijn en ziektes als valse en echte meeldauw geen kans krijgen, het volgende opbrengen:

Van één perceel gekwalificeerd als Mercurey Villages zullen één of
misschien twee cuvées Mercurey afkomstig zijn. Waarom twee? Omdat het perceel erg langgerekt is (circa 250 meter), en een beetje op een helling ligt. De bovenkant rijpt ongeveer vier tot vijf dagen eerder dan de onderste helft; daarentegen bestaat de onderste helft voor een gedeelte uit heel oude stokken – vieilles vignes -, wat natuurlijk ook weer interessant kan zijn voor de kwaliteit. Roelof en Marlon zijn erg benieuwd wat dat allemaal oplevert dit jaar, aangezien ze ook een radicale verandering van de teeltwijze hebben doorgevoerd: van ‘traditioneel’ naar biologisch. Dat houdt onder andere in: ‘travail du sol – mechanisch schoffelen, in plaats van ‘desherbage chimique’ – chemische onkruidverdelgers; andere snoeiwijzen; ‘enherbement naturel spontané’ – op gecontroleerde wijze onkruid laten groeien tussen de rijen etc… Allemaal factoren die invloed hebben op groeiwijze, groeikracht en rijping.
De grond is zwaar, dat wil zeggen rijk aan klei en leem, wat garant staat voor een stevige wijn. De wijn gaat een rijping op een deel nieuwe eikenhouten vaten krijgen om uiteindelijk vol, stevig en pittig te worden, met wat tannine, om 2-3 jaar te rijpen en 5-7 jaar mee te gaan.
De eerste drinkbare flessen worden dus pas op zijn vroegst in 2011 verwacht. Dan zijn de nieuwe eigenaren van Domaine de la Monette inmiddels vier jaar bezig! De wijn gaat overigens ‘Saut Muchiau’ heten, de veldnaam van de wijngaard.

Van een ander perceel, aan de andere kant van het dorp, net buiten de AOC Mercurey, wordt een AOC Bourgogne Côte Chalonnaise rouge verwacht. De grond is er lichter en heeft meer kiezel. Van dit perceel gaan Roelof en Marlon een wijn maken met sterke nadruk op fruit. Om jong te drinken, prettig geprijsd, in marketing termen ‘entrée de gamme’. Hij zal ook de naam van de wijngaard dragen, ‘En Cortechat’.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Categorie: Wijnmaken en wijngaard Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in