Kennissen komen en gaan, maar met de komst van internet hebben kennissen ook steeds vaker de neiging opnieuw op te duiken. De kennissen waar ik het over heb, doken dit weekend volkomen bij verrassing in mijn mailbox op. Roelof en Marlon zijn in 2007 naar Frankrijk verhuisd om daar – net als veel Nederlanders – een wijndroom te gaan verwezenlijken. En het lijkt te gaan lukken! Een oud wijndomein in de Bourgogne werd gekocht, opgeknapt en zelfs weer ‘bedrijfsklaar’ gemaakt.
Roelof mailde me dat dit jaar de eerste oogst van hun Domaine de la Monette verwacht wordt. Het domein omvat 6 hectare wijngaard, waarvan ze er zelf 1,5 bewerken, allemaal pinot noir. (Die 1,5 hectare wordt op dit moment overigens gesnoeid, met de hand, met twee personen! Het werk zit er bijna op.)
De percelen liggen deels binnen de grenzen van de appellation Mercurey, deels erbuiten. In de appellation Mercurey mag alleen rode wijn van pinot noir gemaakt worden (naast witte van chardonnay), percelen die er net buiten vallen brengen wijnen voort die als AOC Bourgogne op de markt komen.
De verwachte oogst gaat, als weersomstandigheden gunstig zijn en ziektes als valse en echte meeldauw geen kans krijgen, het volgende opbrengen:
Van één perceel gekwalificeerd als Mercurey Villages zullen één of
misschien twee cuvées Mercurey afkomstig zijn. Waarom twee? Omdat het perceel erg langgerekt is (circa 250 meter), en een beetje op een helling ligt. De bovenkant rijpt ongeveer vier tot vijf dagen eerder dan de onderste helft; daarentegen bestaat de onderste helft voor een gedeelte uit heel oude stokken – vieilles vignes -, wat natuurlijk ook weer interessant kan zijn voor de kwaliteit. Roelof en Marlon zijn erg benieuwd wat dat allemaal oplevert dit jaar, aangezien ze ook een radicale verandering van de teeltwijze hebben doorgevoerd: van ‘traditioneel’ naar biologisch. Dat houdt onder andere in: ‘travail du sol – mechanisch schoffelen, in plaats van ‘desherbage chimique’ – chemische onkruidverdelgers; andere snoeiwijzen; ‘enherbement naturel spontané’ – op gecontroleerde wijze onkruid laten groeien tussen de rijen etc… Allemaal factoren die invloed hebben op groeiwijze, groeikracht en rijping.
De grond is zwaar, dat wil zeggen rijk aan klei en leem, wat garant staat voor een stevige wijn. De wijn gaat een rijping op een deel nieuwe eikenhouten vaten krijgen om uiteindelijk vol, stevig en pittig te worden, met wat tannine, om 2-3 jaar te rijpen en 5-7 jaar mee te gaan.
De eerste drinkbare flessen worden dus pas op zijn vroegst in 2011 verwacht. Dan zijn de nieuwe eigenaren van Domaine de la Monette inmiddels vier jaar bezig! De wijn gaat overigens ‘Saut Muchiau’ heten, de veldnaam van de wijngaard.
Van een ander perceel, aan de andere kant van het dorp, net buiten de AOC Mercurey, wordt een AOC Bourgogne Côte Chalonnaise rouge verwacht. De grond is er lichter en heeft meer kiezel. Van dit perceel gaan Roelof en Marlon een wijn maken met sterke nadruk op fruit. Om jong te drinken, prettig geprijsd, in marketing termen ‘entrée de gamme’. Hij zal ook de naam van de wijngaard dragen, ‘En Cortechat’.
Wordt ongetwijfeld vervolgd!