Op vrijdag 11 september jl. reden we naar het Limburgse Voerendaal, om de opening van het Wijnrestaurant op het land mee te maken. In aanwezigheid van diverse leden van de wijnpers, lokale en regionale betrokkenen en hoogwaardigheidsbekleders verrichte de burgemeester van Voerendaal de opening van dit pop-up restaurant.
Net als bij Mes Amis, het bekende wijnrestaurant in Maastricht, staat bij Wijnrestaurant op het land, de liefde voor streekproducten en de passie voor Limburgse wijn centraal. In de keuken van Wijnrestaurant op het land staat dan ook chef Patriek Doelen, de rest van het jaar verantwoordelijk voor de keuken van Mes Amis. En de wijnen in het pop-up restaurant werden geselecteerd door vinologe Annaline Doelen, moeder van Patriek en tevens (mede)eigenaresse van Mes Amis.
Uniek aan Wijnrestaurant op het land is de plek: net onder de top van de Langeberg in de gemeente Voerendaal, in een wijngaard die sinds kort in bezit is van Stan Beurskens, eigenaar van Wijndomein Sint Martinus. De wijnen tijdens de opening kwamen dan ook alle van Sint Martinus.
Alleen al de reis naar het restaurant is de moeite waard. Eenmaal van de snelweg beland je al snel in het Zuid-Limburgse heuvelland, en valt een echt vakantiegevoel over je.
Dat vakantiegevoel wordt nog verhevigd door het fantastische uitzicht vanaf het terras van het Wijnrestaurant op het land.
De wijnstokken staan letterlijk tot aan muren. Sterker nog: om allerlei redenen moesten er zelfs een aantal rijen dornfelder voor opgeofferd worden. Het effect dat het restaurant op de bekendheid van de Nederlandse wijnen heeft, rechtvaardigt mijn inziens deze ingreep ruimschoots. Bij opening waren er namelijk al 5100 couverts gereserveerd! Dat was al een groot deel van de totale capaciteit. Het restaurant is tot 4 oktober geopend.
Voor het restaurant werd ook een speciale wijn gecreëerd: Vriendschap uit Voerendaal. In deze wijn zijn diverse witte rassen van Stans percelen geblend, zo vertelde de wijnmaker me. Bij de Limburgse gerookte forel met gegrilde little gem, rode biet en aardappelsalade smaakte die uitstekend. Al kon de Gris de Vilare, het tweede glas wijn dat erbij geschonken werd, ook goed uit de voeten.
Bij het hoofdgerecht, flat iron steak met structuren van bospeen, courgette en bearnaisesaus, stonden twee rode wijnen op de tafel: Cuvée Patriek en Zeven Zonden. En het dessert, een boeiende créme caramel, konden we genieten van een glaasje Zusje of een glaasje Funkelwien. De gerechten en de wijnen werden door Annaline, Patriek en Stan toegelicht.
Vergelijkbare gerechten zullen de komende weken tijdens lunch en diner worden geserveerd. De keuze van Limburgse wijnen is dan echter ruimer: ook wijnen van andere wijnmakers staan er op de kaart.
Na nog een paar verrukte blikken op het fantastische landschap vervolgden wij die middag onze weg, richting het Duitse Ahrtal. Maar eigenlijk hadden wij ons al een middagje in het buitenland gewaand!
Foto’s in dit bericht: Mariëlla Beukers