Roelof heeft op Wijnkronieken al diverse malen verslag gedaan van het werk in wijngaard en kelder op zijn Domaine de la Monette in de Bourgogne. Inmiddels hebben Roelof en Marlon het métier zo goed onder de knie, dat ze het aandurven hun wijnen aan experts en liefhebbers te laten proeven. En die zijn heel tevreden, heb ik begrepen. Dankzij de ondersteuning van een goede oenoloog zijn ze er in zeer korte tijd in geslaagd veelbelovende wijnen te maken, die op 21 november a.s. bij Tastevin Dehue in Amsterdam te proeven zullen zijn.
Nico en ik bezochten mijn oud-studiegenoot Roelof eind juli, op Domaine de la Monette in Chamirey, een gehuchtje dat tot Mercurey hoort. We bezochten de wijngaarden en de kelders en proefden de wijnen. En ook wij waren onder de indruk. Wat een werk is daar al verricht, en wat moet je toch een boel doen voordat je een drinkbaar product op de markt kunt zetten. Alleen al de rondgang door de wijngaarden leverde zoveel stof tot nadenken. Als vinoloog heb je wel het een en ander geleerd, maar zo veel ook weer niet. Roelof en Marlon volgden een wijnbouwopleiding in Beaune, en doen al het werk in de wijngaard (nog) zelf. Dagelijks lopen ze hun rondjes, controleren op ziektes, rot, insecten, rijpheid, wieden onkruid etc… Roelof wees ons op de gevolgen van meeldauw, toonde bij de buurman vierkante meters aangetast door de vorst, vond scheuten die gesnoeid moesten worden etc… etc… etc… Zelfs de beide pubers waren onder de indruk van het vele werk dat in zo’n wijngaard moet gebeuren.
Maar het resultaat mocht er zijn. In de vatenkelder stelde Roelof uit diverse vaatjes een assemblage samen van de wijnen zoals zij waarschijnlijk over een maandje of wat gebotteld gaat worden. Het bleken diepdonkerrode, krachtige pinot noirs, met veel potentieel. Nog straf aan de tannines, maar met heel veel fruit. Wijnen die ik me over een jaar of twee zeker zie drinken, bij een hertenbout of een stevige coq au vin.
In het milde avondzonnetje achter het huis genoten we tot slot van ons bezoek van een glas Crémant de Bourgogne en kaassoesjes van de plaatselijke bakker. Toen voelde ik me wel even god in Frankrijk. Maar al dat werk dat daarvoor moet geschieden, nee, daar moet je toch een bijzonder soort doorzettingsvermogen voor hebben en een droom voor ogen hebben. Petje af voor Roelof en Marlon en al die andere Nederlanders die in den vreemde hun wijndromen waarmaken. Overigens verschijnt daar later dit jaar een boek over, van journalist Ger Bouten: Nederlanders in het buitenland met een wijndomein. Domaine de la Monette zal er in voorkomen!
Foto’s van boven naar beneden:
– Assemblage van jaargang 2009
– Vorstschade aan de druivenstokken
Natasha ter Haar zegt
Hoi, Leuk stukje! Fijn om zulke bekenden te hebben;-) Ik zag dat Tastevin voortaan Wijnkoperij de Hermitage heet.
Ger Bouten zegt
Even als aanvulling: mijn boek met de titel 'Vivre! Nederlandse wijnboeren in Frankrijk' bevat 42 korte en lange portretten van Nederlandse mannen en vrouwen die in Frankrijk wijn maken. Daarnaast vind je in het boek overzichtskaarten, tips over bezienswaardigheden op wijngebied en tips over restaurants en hotels/chambres d'hôtes. Het telt 208 pagina's bij een formaat van 20×20 cm en gaat 22,95 euro kosten. De geplande verschijningsdatum is begin november.
Mariëlla zegt
Leuk, dank je Ger. Ik had al gegoogled, maar vond niets op jouw naam. Bij welke uitgever komt het?
Ger Bouten zegt
De Boekenmakers in Eindhoven.