Een van mijn problemen bij het schrijven voor Wijnkronieken is dat ik achtergronden en feiten grondig wil onderzoeken. Meestal kost het dus tijd voordat ik een artikel over een reis of evenement weet te plaatsen. Neem nou het recente bezoek dat ik bracht aan Porto en de Douro. Ik wil zoveel weten en nalezen over de prachtige stad en het schitterende wijngebied dat ik ruim 10 dagen na terugkeer nog geen letter uit het toetsenbord heb gekregen. En dat terwijl ik zo graag wil vertellen over de rijke geschiedenis, de prachtige natuur, de heerlijke wijnen en de voedzame en stevige keuken van het gebied. Gisteren besloot ik maar gewoon te beginnen, en te zien waar deze gedachtespinsels me heen leiden.
In het weekend van 3 tot 5 mei was ik drie lange dagen in Noord-Portugal, van vrijdagochtend 9.00 uur tot zondagmiddag 17.00 uur, samen met drie andere Nederlandse bloggers. We waren er op uitnodiging van Oscar Quevedo, marketing- en exportmanager, wijngaardmanager, social media-expert en nog veel meer van Vinhos Oscar Quevedo. Samen met zijn vader, Oscar senior, en zijn zus Claudia heeft Oscar junior het port- en wijnhuis Quevedo de afgelopen jaren op de kaart gezet. Oscar en ik legden contact ergens rond 2007/8, toen Wijnkronieken net een beetje gelezen begon te worden en Oscar pas een blog had gestart voor het wijnhuis van de familie. We ontmoetten elkaar vervolgens op drie EWBC’s en in Nieuwegein, bij een proeverij. En nu had ik dan eindelijk de gelegenheid zelf een kijkje bij Quevedo te gaan nemen.
Jong huis met lange geschiedenis
Quevedo is een relatief jong porthuis, met een lange geschiedenis. Om deze ogenschijnlijk tegenstrijdige opmerking een beetje begrijpelijk te maken, moet ik wat geschiedenis introduceren. Tot 1986 was het exporteren van port alleen toegestaan aan handelaren met een pakhuis – lodge – in Vila Nova da Gaia. Vila Nova ligt tegenover Porto, aan de rivier de Douro. Na 1986, het jaar van toetreden van Portugal tot de EU, veranderde alles. Toen mochten ook de ‘gewone’ wijnboeren uit de Douro hun port naar het buitenland exporteren, zonder opslag in de grote havenstad. Ze hoefden de port die ze maakten niet meer voor lokale consumptie te bestemmen, maar waren vrij om rechtstreeks vanuit de Douro de wereld in te gaan. De familie Quevedo, met een lange geschiedenis in druiventeelt en wijnmaken, besloot begin jaren ’90 een nieuwe koers te varen. Wijnen (en druiven) werden niet meer in bulk verkocht aan grote huizen, zoals vroeger gebruikelijk was, maar zelf gebotteld en vermarkt.
Sindsdien wordt het merk Quevedo gestaag uitgebouwd; kinderen Claudia en Oscar raakten ook besmet met het wijn- en portvirus en kwamen in het bedrijf werken. Buitenlandse afnemers werden gezocht én gevonden. De supermarktketen Jumbo neemt bijvoorbeeld de instap-ports van Quevedo af, en zelfs de 10 year old tawny staat inmiddels in halve flesjes op de schappen. De hogere soorten zijn ondergebracht bij een kleinere importeur, maar ook bij de grote Jumbo Foodmarket in Breda!
Sinds een jaar of wat is bovendien tafelwijn aan het assortiment toegevoegd: Oscar’s wit en rood en Claudia’s rood. Vooral de witte Oscar’s 2012 kon mij ter plekke, bij een lunch van gegrilld varkensvlees met sinaasappel en aardappelchips, erg bekoren.
Inzet van social media
Voor de marketing van de wijnen zijn de social media van groot belang: Oscar zette zoals al gezegd als een van de eerste producenten een blog op en is actief op Facebook en Twitter. De wijnflessen hebben QR-codes op het label die leiden naar een wijnbeschrijving op Adegga. En ook het bezoek van de vier Nederlandse wijnbloggers aan Porto en de wijngaarden van Quevedo in de Douro Superior behoort tot de marketingstrategie.
In de komende weken zal ik aan diverse aspecten van port, Quevedo, Porto en de Douro nog apart aandacht besteden. In het algemeen zag ons verblijf er als volgt uit.
Vrijdag: aankomst in Porto, met een prachtige rit van het vliegveld naar de stad, langs de kust en de monding van de Douro. Ontbijt bij het bekende café Majestic gevolgd door wandeling door de stad, met bezoek aan het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto. Lunch met een andere sociale media expert, Ryan Opaz van Catavino (dat recent van Barcelona naar Porto verhuisd is). Bezoek aan de proefruimte van Quevedo in Vila Nova da Gaia, met een proeverij van vintage ports. Reis naar S. João da Pesqueira, met een simpel diner bij een lokaal restaurant. Op tijd naar bed in Valongo dos Azeites.
Zaterdag: ontbijt met allerhande lokale zoete én hartige lekkernijen. Bezoek aan S. João da Pesqueira, met aansluitend bezoek aan de Quevedo winery. Proeverij van colheita’s. Lunch, tocht door de bergen naar een van de wijngaarden van het huis, Quinta Vale d’Agodinho. Autorit naar Ferradosa voor een boottripje op de Douro. Tot slot een wandeling naar met een uitzichtpunt hoog boven de Douro. Barbecue in de proefruimte van de winery, samen met Claudia Quevedo en gezin.
Zondag: hardlopen met Irene rondom Valongo, gevolgd door ontbijt en bezoek aan de olijfboomgaard van Quevedo, met een relaxte wandeling. Reis naar Regua, met lunch. Vertrek naar het vliegveld.
Deelnemende bloggers:
Verzamelde tweets, blogposts etc.. over deze reis op Storify