• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bijzondere proeverij wijnen uit Molise

7 januari 2009 door Mariëlla Beukers

Het Instituto Italiano di Cultura di Amsterdam organiseert vrijdag 30 januari een bijzonder avond, waarop de streek Molise, zijn cultuur en zijn wijnen centraal staan.

Gasten die avond zijn onder andere Michele Vitale, vice-president van Italia del Gusto en bevlogen promotor van zijn regio, en Sergio Troiano, sommelier en oenoloog. Tijdens de avond zal eerst een film worden vertoond over de tradities van de streek. Centraal staan de tratturi, de groene autosnelwegen van het verleden, waar de herders te paard of lopend de koeien lieten grazen en leidden. Daarbij besteed de film ook aandacht aan de tavernes, hotels uit vroegere tijden die men langs de weg kon vinden. En aan de kerkjes, om tot de Grote Hemelse Beschermer te kunnen bidden. In de loop van de eeuwen zijn miljoenen stuks vee langs deze tratturi gegaan en dit heeft zijn indruk achtergelaten op geschiedenis, economie en cultuur van Molise. Terwijl na de Tweede Wereldoorlog de tratturi volledig waren verlaten ziet men tegenwoordig opnieuw in mei en in de herfstmaanden de transumanza: de seizoenstrek van vee van de winterweidegebieden van de Gargano in Puglia naar de Apennijnse zomersweiden van Frosolone in Molise.

Molise heeft ook op culinair en vineus gebied heel wat te bieden. Het tweede deel van de avond is gewijd aan een proeverij van diverse wijnen van Molise, toegelicht door Sergio Troiano en begeleidt door heerlijke kazen, vleeswaren en truffel uit de streek.
Drie wijnproducenten zullen aanwezig zijn: vertegenwoordigers van Cantine Cipressi, Cantine Borgo di Colloredo en Cantine Terre Sacre.

Meer informatie over de avond is te vinden op de site van het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam. Via deze site kun je je ook aanmelden voor de avond, die plaatsvindt op Keizersgracht 564 op 30 januari vanaf 19.30 uur. De toegang bedraagt € 35,00.

Op Wijnkronieken zal na de avond een verslag volgen; binnenkort zullen ook de wijnen en Molise verder geïntroduceerd worden.

Categorie: En verder.... Tags: Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Molise lover zegt

    8 januari 2009 om 22:01

    Grazie Mariella for your post! See you in Amsterdam, where I will bring a lot of excellent wines!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in