Biodynamische wijnen, hoe smaakt dat dan? Tijdens de recente bijeenkomst van de groep La Renaissance des Appellations, op 31 augustus in Amsterdam, konden biologische en biodynamische wijnen geproefd worden van een kleine zestig producenten, allen lid van de groep.
Zonder vergelijkingsmateriaal bij de hand – wijnen die niet van biologische of biodynamische herkomst zijn – is wat mij betreft niet te zeggen of die wijnen nu anders smaken. En van ‘betere wijnen’ kun je al helemaal niet spreken. Dat geeft Nicolas Joly zelf ook toe.
Een eventueel smaakverschil kan bijvoorbeeld al niet zitten in het al dan niet gebruik van zwavel of kopersulfaat: in de biologische en biodynamische wijnbouw wordt zwavel voor de houdbaarheid gebruikt, evenals kopersulfaat om de wijnstokken te beschermen tegen valse en echte meeldauw. De hoeveelheden die gebruikt worden zijn echter wel tot een minimum beperkt. De wijn van de groep moeten dus gewoon op eigen merites beoordeeld worden. Ook hier komt het gewoon neer op lekker of niet lekker, wat mij betreft!
Languedoc en Catalonië
Ik proefde wijnen van Domaine La Tribale uit de Languedoc, een biologische producent. Allen goedgemaakte wijnen, zowel de witte als de rode. Fris, veel sappig fruit, prima wijnen voor nette prijzen (importeur A2Vins, Utrecht).
Van Albet i Noya (Catalonië) kende ik al de cava, maar ook de stille wijnen bleken de moeite waard. De producent werkt biologisch sinds 1979. Ik proefde een Tempranillo 2007 zonder houtopvoeding, erg fris en kruidig, en een mooie Xarel.lo 2008 van oude stokken.
Burgenland
Van het Oostenrijkse bedrijf Meinklang proefde ik een Grüner Veltliner, een Grauburgunder, een Sankt Laurent mét en een Sankt Laurent zonder houtopvoeding. Beide laatste wijnen vond ik erg mooi, met vooral heel veel fruit! Ze zijn de moeite waard om nog eens te proberen. Meinklang heeft biodynamische wijngaarden sinds 2005, met Angus-koeien voor de mest en boomgaarden voor de diversiteit. Het bedrijf ligt vlak bij de Neusiedlersee, op de Pannonische vlakte.
Nog wel even apart om te vertellen zijn de opslagtanks in de vorm van een betonnen ei die Meinklang recent in gebruik nam. Ik zag dergelijke eieren al eens op Chateau Giscours, tijdens de Bordeaux-reis van de Wijnacademie.
De nieuwe methode wordt bij Meinklang ‘Konkret’ genoemd, wat staat voor de betonnen (concrete in het Engels) eieren van 9 hl. inhoud. De ovale vorm heeft vele positieve eigenschappen, zo wordt beweerd. Bovendien laat het beton door de fijne poriën een gecontroleerde hoeveelheid zuurstof toe. Wijnen die 12 maanden in zo’n ei hebben gerijpt, ontwikkelen een stevig, stabiel karakter, waar de eigenschappen van de druif goed in naar voren komen, aldus de informatie op de website van Meinklang.
Loire
En uiteraard proefde ik een paar wijnen van Nicolas Joly zelf. Joly bezit Château de la Roche aux Moines, in Savennières en is bovendien eigenaar van appellation Coulée de Serrant (7 hectare). Het bedrijf beschikt net als Meinklang over eigen koeien voor de mest, over schapen om de graslanden kort te houden en er wordt geploegd met paarden. In de kelder wordt het meeste aan de natuur overgelaten: alleen de droesem wordt af en toe omgeroerd en er wordt licht vooraf gefilterd.
De wijnen van alleen chenin blanc moeten uren van te voren geopend worden, maar schijnen wel dagen goed te blijven en zelfs beter te worden naarmate ze wat langer open staan.
Ik proefde een Coulée de Serrant 2006 en 2007, en vond het zeer intrigerende wijnen. Wijnen om over na te denken, aandachtig te proeven en misschien zelfs wel bij het haardvuur te nuttigen. Beide waren zeer aromatisch, met geuren van honing en hooi; meer chenin blanc dan ik ooit geproefd heb. Geen wijnen voor alledag!
Na deze eerste wat oppervlakkige kennismaking met de biodynamie hoop ik er in de toekomst meer van te proeven en te leren. Er wordt veel met de termen ‘biologisch’ en ‘biodynamisch’ gespeeld in de wijnwereld, zonder dat altijd duidelijk wordt wat precies bedoeld wordt of wat de meerwaarde is. Wat mij betreft loont het de moeite er eens wat meer tijd in te steken. En dat zal ik gaan doen.