• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Biologische certificering van wijnen uit Nieuw-Zeeland toegestaan in de EU

11 november 2014 door Mariëlla Beukers

De biologische wijnindustrie in Nieuw-Zeeland ontving afgelopen week heugelijk nieuws: de biologische certificering die gebruikt wordt voor Nieuw-Zeelandse wijnen mag vanaf nu ook gebruikt worden op flessen die naar EU landen geëxporteerd worden. De Europese Commissie (EC) heeft de productiemethodes die gehanteerd worden bij het produceren van wijnen uit biologische geteelde druiven in Nieuw-Zeeland erkend al zijnde gelijkwaardig aan de richtlijnen binnen de EU. “Dankzij dit besluit mogen wijnhuizen die naar EU landen exporteren eindelijk aantonen dat hun wijnen daadwerkelijk biologisch gecertificeerd zijn, aldus James Millton van Millton Vineyards en Organic Winegrowers NZ.

Deze doorbraak is het gevolg van een twee jaar durende samenwerking tussen het Ministry for Primary Industries en New Zealand Winegrowers. Zij constateerden dat wijn geproduceerd uit biologisch geteelde druiven zeer belangrijk zal worden in de toekomst van Nieuw-Zeeland. Samen hebben de organisaties zich ingezet om het biologische certificaat voor wijnen uit Nieuw-Zeeland ook geldig te verklaren in de belangrijke Europese markt.

“Tot voor kort was het voor volledig gecertificeerde biologische en biodynamische wijnproducenten niet echt aantrekkelijk om te exporteren. Het kostte de producenten veel extra tijd en daarnaast moesten er ook nalevingskosten betaald worden, als gevolg van wet- en regelgeving. Hierdoor nam de marge behoorlijk af, dus in sommige gevallen was het daarom beter om niet te vermelden dat de wijn biologisch gecertificeerd was”, aldus James Millton van Millton Vineyards en Organic Winegrowers NZ. “Door deze positieve verandering zal de bureaucratie afnemen. Hierdoor wordt het voor zowel consumenten als de vakhandel makkelijker om onze wijnen te verkrijgen en mogen de biologische producenten aantonen dat de wijnen die zij exporteren biologisch gecertificeerd zijn.”

Op de langere termijn zal de nieuwe regelgeving leiden tot meer zekerheid en minder belastende voorwaarden om Nieuw-Zeelandse wijn naar de EU te exporteren. Dit zal veel commerciële voordelen voor de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie opleveren.

New Zealand Winegrowers, de nationale organisatie voor de wijnsector in Nieuw-Zeeland en het Ministry of Primary Industries werkten nauw samen om tot dit resultaat te komen. Philip Gregan, CEO van New Zealand Winegrowers verklaarde: “Dit is een zeer belangrijke doorbraak voor de export van de snel groeiende biologische wijn sector. Na jaren onzekerheid en tegenslagen kijken wij er nu naar uit om de export van biologische wijn te laten groeien en de wijnen onder andere te kunnen exporteren naar belangrijke markten in Europa en de UK.

De export van biologische wijnen afkomstig uit Nieuw-Zeeland naar de Europese markt kan ook doorgaan na 1 juli 2015, als het huidige EC-systeem, dat de import van biologische wijn niet toelaat, stopt.

 

 

 

Categorie: Nieuws Tags: biologische wijn, EU, Nieuw Zeeland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in