• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blanc de Noir uit de Ahr

23 juni 2007 door Mariëlla Beukers

Witte druiven leveren witte wijn, rode of blauwe druiven leveren rode wijn. Niets lijkt simpeler dan dat. Maar schijn bedriegt ook hier een beetje. Er bestaan namelijk nauwelijks echt rode of blauwe druiven; er bestaan wel druivensoorten met een blauwe of rode schil, maar het vruchtvlees is in de meeste gevallen gewoon blank! Om rode wijn te krijgen moet je dus de schillen mee laten weken en vooral lang bij het sap van het vruchtvlees laten zitten, om zoveel mogelijk kleurextractie te krijgen.
Het is dus ook mogelijk om van druiven met een rode of blauwe schil een witte wijn te maken. Het bekendste voorbeeld is Champagne. In de traditionele Champagnemix gaan drie druivensoorten: de witte chardonnay en de rode soorten pinot noir en pinot meunier. Toch is Champagne over het algemeen wit (de rosés uitgezonderd natuurlijk). Dat komt omdat ze de schillen van de pinot noir en de pinot meunier geen seconde langer dan nodig is in contact laten met het sap. Die schillen worden zo spoedig mogelijk verwijderd.

Uiteraard is hetzelfde proces ook mogelijk voor niet-mousserende wijnen. Een fantastisch voorbeeld daarvan proefde ik dit voorjaar bij restaurant Sanct Peter in Walporzheim, in het Ahrdal. De firma Brogsitter maakt een zogenaamde ‘blanc de noir’ (witte van zwarte [druiven]) No. 1 van spätburgunder, de rode druif waar het Ahrdal bekend om staat. Deze No. 1 was een droge witte wijn, die je geweldig kon doordrinken tijdens het hele diner, of je nu vis, vlees, gevogelte of vegetarisch at. Toen was ik al onder de indruk van die wijn en de naar Nederland meegenomen fles heeft die indruk dubbel en dwars bevestigd.

We aten gisteren rivierkreeftjes met bleekselderij en paprika, gekruid met tabasco. Bij deze aparte smakencombinaties hield de frisse blanc de noir moeiteloos stand, mede dank zij zijn stevige zuren. Voor de rest roken en proefden we wat onrijp tropisch fruit en bittere citrus. De wijn deed ons vooral denken aan Champagne, wat zo gek nog niet is. Er bestaat namelijk ook Champagne Blanc de Noir van … pinot noir. En pinot noir is dezelfde druif als de spätburgunder!
Die Champagne-indruk werd nog versterkt omdat de No. 1 een heel lichte prikkeling op de tong vertoonde. In het glas zagen we minuscule kleine speldenprikken bubbelen. Net als Champagne is de No. 1 van Brogsitter heel breed inzetbaar; hij zal uitstekend smaken bij heel veel verschillende soorten gerechten. Wel is het een echte ‘eetwijn’: als aperitief doet hij het minder goed, tenzij je er een stevig hapje bij eet. Het alcoholpercentage is ook nog vermeldenswaardig: slechts 12,5%. Het lijkt wel of ik de afgelopen dagen steeds vaker flessen met een alcoholpercentage tussen de 10 en de 12% tref. Zou er langzamerhand een kentering komen?
Ik kocht de fles No. 1 Spätburgunder Blanc de Noir van Brogsitter voor slechts € 7,95 bij het restaurant Sanct Peter; opnieuw een reden om deze herfst weer een bezoekje aan de Ahr te brengen.

Categorie: Wijn & eten Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Robèrt zegt

    23 juni 2007 om 19:46

    Gekocht voor €7,95 bij he restaurant?

    Dat is bijna ongelofelijk! Dat is echt bijzonder vriendelijk van de eigenaar.

    Toch apart, om witte wijn van rode druiven te drinken.
    Ik heb eens Oostenrijkse eiswijn gekocht en die was rood, je verwacht wit in het glas…

  2. Mariëlla zegt

    24 juni 2007 om 08:42

    Het restaurant is eigendom van dezelfde clan/familie/bedrijf als de wijnmaker: Brogsitter. Vandaar dus. Maar inderdaad, het blijft een verbluffend lage prijs voor die wijn.

    Rode Eiswein is niet zo bijzonder (meer): zowel van pinot noir als van st. laurent-druiven heb ik prachtige exemplaren geproefd.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in