Net als je denkt dat het je druif niet is, ontmoet je bij puur toeval die ene wijnmaker en ben je verkocht. Op maandag, de eerste dag van de persreis volgend op de European Wine Bloggers Conference, bezochten we twee rode wijngebieden in Burgenland. In het charmante openluchtmuseum van Moschendorf, op een steenworp afstand van de Hongaarse grens, proefden we de mineralige Blaufränkisch van de Eisenberg DAC. Het landschap van Südburgenland is fantastisch, de herfstkleuren in wijngaard en bos overweldigend. Maar de wijnen konden me niet bekoren. Of dat lag aan het vroege uur van proeven, of aan de af en toe stevige ijzerachtige, minerale smaak, of aan de jeugd van de wijnen, ik weet het niet. Ik besloot echter dat ik Blaufränkisch minder interessant vond.
Bezoek aan Iby
Tot we later die dag in Mittelburgenland arriveerden. In het stadje Deutschkreuz stond een handvol jonge wijnmakers klaar om ons in kleine groepjes mee te nemen naar hun wijngaarden en hun bedrijf. Anton M. Iby jr. was de eerste die vertrok, en ik sloot me bij mededeelnemers Olga, Onneca en Ryan aan om op pad te gaan. Als eerste bezochten we de wijngaarden, rondom het nabijgelegen dorp Horitschon. De naam is Hongaars en betekent iets als eikenbos, als ik het goed onthouden heb. Vroeger was Horitschon dan ook een dorp van kuipers!
Eiken en vaten
Anton Iby liet ons zijn wijngaarden Dürrau, Hochäcker en andere zien, en vertelde over bodem, snoeiwijze en type vaten. Naast vaten van Frans eiken worden door Iby ook vaten van Oostenrijks eiken gebruikt. De verschillen tussen het hout van de eikenbomen zijn subtiel, maar belangrijk voor het effect op de wijn. Iby werkt alleen met rijping op hout, maar varieert daarin sterk: gebruikte en nieuwe Franse barriques, grote houten vaten van Oostenrijks eiken (4000 liter) en barriques van Oostenrijks eiken. Een wijn van Iby, uitsluitend rood en voor altijd met een hoog percentage Blaufränkisch, verlaat bovendien het vat nooit voordat het zijn tijd is. Over zijn wijnen van Blaufränkisch zegt hij: ‘We moeten zorgen dat Blaufränkisch niet van zijn ziel beroofd wordt – met andere woorden: Blaufränkisch moet smaken naar de druiven waarvan ze gemaakt zijn, niet naar de gebruikte vinificatiemethode. Om die reden streven we ernaar druiven te krijgen met een fijne, rijpe zuurstructuur die de wijnen een fris en levendig karakter geven. Daarom zal onze Blaufränkisch nooit voor meer dan een derde deel rijpen in nieuw hout. Bovendien hebben we de toasting van de vaten aangepast.’
De bodem in dit gebied bestaat uit zware leem, het klimaat wordt sterk bepaald door de nabije Neusiedler See en de Pannonische laagvlakte. Weingut Iby werkt verder biologisch, zal volgend jaar gecertificeerd zijn én wordt geleid door twee generaties absolute perfectionisten. Kwaliteitswijn is hun doel, het beste van wat bodem en druif te bieden hebben moet absoluut bereikt worden. Vader Anton stond aan de wieg van de DAC Mittelburgenland, zoon Anton jr., inmiddels de vijfde generatie, is oenoloog en naar eigen zeggen het liefst zo weinig mogelijk op kantoor en zo veel mogelijk in wijngaard en kelder.
Vijf wijnen
Samen met Anton Iby proefden we vijf wijnen, en we leerden van deze kleine proeverij en petit comité meer dan van alle proeverijen in de dagen daarvoor! Wijn proeven met de wijnmaker zelf is de beste manier om een wijn en/of een druif te leren kennen! Zowel ikzelf als mijn medeproevers waren onder de indruk. Onneca, uit een familie van wijnmakers in Spanje en verantwoordelijk voor communicatie bij Cavas Gramona: ‘I feel I have tasted in these wines the real Blaufränkisch, an authentic expression of the people of Austria. It really surprised me, and the wines tasted super!’
Vooral de Hochäcker en de Quintus (een cuvée van blaufränkisch, zweigelt, cabernet sauvignon), genoemd naar de vijfde generatie op het wijngoed, vielen in de smaak. Ik heb het geluk dat Sauter Wijnen de wijnen van Iby importeert. Olga Mosina, wijnliefhebber en toekomstig blogger uit Moskou, kreeg een fles mee naar huis: ‘I actually had a great introduction to Blaufränkisch today. At the moment (my taste is still developping), I like wines that are full-bodied, powerful, full of character. That’s what I found in Iby’s wines and loved. They’re full of fruit that is juicy and fully ripe, but they also have nice acidity and a pleasant (slightly sweet) finish that lasted long in the mouth.’
Uitroeptekens
Mijn eigen proefnotities bestaan meer uit uitroeptekens dat uit vinologisch verantwoorde termen. Vooral het zuivere fruit – veel bosfruit als bosbes, bosaardbei, frisse bramen – de kruidigheid en de frisse zuren vielen op. Geen heftige of agressieve tannines; de wijnen zijn soepel, zwoel, zijdezacht en toch fris in de mond. En van de afdronk kun je minutenlang genieten. Ik weet nu hoe een goede Blaufränkisch uit Mittelburgenland kan en hoort te smaken. En dan te bedenken dat de jaargang 2008 die we proefden, zowel van Chevalier als van Quintus, eigenlijk nog tot 2014 moet liggen om optimaal voor de dag te komen.
Eigenlijk zou ik hier nog wat uitleg moeten geven over de DAC Mittelburgenland en de vereisten om onder deze herkomstbenaming wijnen op de markt te brengen. Ik kom hier in een ander verband echter binnenkort op terug.
De wijnen van Iby zijn te krijgen bij Sauter Wijnen.