• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bliksembezoek aan de Caveau Divin Mercurey

25 augustus 2011 door Mariëlla Beukers

Ik schreef er al uitgebreid over, in twee bijdragen. Maar een korte verslagje van mijn eigen bliksembezoekje aan de Caveau Divin in Mercurey mag natuurlijk niet ontbreken. Aan het eind van één van de zwarte zaterdagen van deze zomer, waarin heel Frankrijk inderdaad weer op pad leek maar wij zeer voorspoedig van de Ardèche naar de Bourgogne geraakten, bezochten we op doorreis naar Beaune deze unieke plek in de Côte Chalonnaise. We hadden afgesproken met Roelof en Marlon van Domaine de la Monette, om het vernieuwende proeflokaal te bekijken waaraan zij zelf een grote bijdrage hebben geleverd. En om natuurlijk een aantal van de witte en rode Mercurey’s te proeven. Een dag eerder had Roelof overigens Ronald de Groot van Perswijn rondgeleid, dus binnenkort kun je in dit blad een artikel over Mercurey en de Caveau verwachten, vermoed ik zo. Het was een prima dag om te proeven: druilerig en nat. Vertier binnen zoeken had de voorkeur boven buiten zijn. Bovendien vormde die regen wel een kleine ramp voor de wijnboeren. Roelof meldde ons dat het al dagen warm water regende en de rot toesloeg. De voorspellingen over de kwaliteit van de druiven die ik die dag hoorde maakten niet vrolijk.

De Caveau Divin ligt in het hart van het dorpje en is gevestigd in de prachtige gerestaureerde (wijn) kelders van de herberg bij een voormalig wisselstation voor postkoetsen. De diverse eetgelegenheden in het dorp liggen op loopafstand, zodat het makkelijk is een apéritiefje te gaan halen bij de Caveau Divin.

Enomatic-systeem
Bij binnenkomst gaat alle aandacht direct naar de rij met geklimatiseerde wijnkasten. Iedere kast bevat acht flessen waaruit via het Enomatic-systeem een proefglaasje getapt kan worden. Je kunt bij caviste Isabelle een kaartje halen waarop je geld laat zetten. Dat kan € 5,- zijn, maar ook € 10,-, € 15,- of meer. Elk proefbeetje heeft zijn eigen prijs, ergens tussen de 1 en 2 euro. Je stopt het kaartje in de automaat, houdt je glas onder het juiste kraantje en drukt op de knop bij de gewenste wijn. En dan ga je proeven! Zestig wijnen van 35 domaines staan tot je beschikking, en voor de lekkere trek zijn er de bekende kaassoesjes, gougères.

Als een wijn je bevalt, kun je een paar losse flessen kopen. Wil je meer dan een doos van één wijnhuis, dan wordt aangeraden naar het domaine te rijden, aangezien de voorraad in de caveau beperkt is. De prijzen op het domaine en in de caveau zijn overigens dezelfde!

Behalve genieten van de wijnen kun je een fraaie serie digitale foto’s van het gebied bekijken, je neus testen met een geurendoos en je kinderen laten spelen in de speelhoek. Informatie over het gebied en de wijnen is ruim voorhanden..

Roelof vertelde ons dat het centrum zeer succesvol is: in de eerste paar maanden zijn al zoveel bezoekers langs geweest dat de prognoses voor het bezoekersaantal sterk naar boven bijgesteld kunnen worden. Het centrum voorziet in een behoefte, zowel voor de gewone wijnliefhebber als voor de professional die om wat voor reden dan ook vlot een aantal Mercurey’s naast elkaar wil proeven.

Dertig premier cru’s
Wat zijn nu de karakteristieken van een Mercurey? Dat is nog best lastig, want de bodem van de appellation is bijvoorbeeld zeer divers. Ik heb er na dit korte bezoek niet echt een antwoord op. Wel is alle rood – uiteraard, we zijn in de Bourgogne – van pinot noir, en alle wit van chardonnay. Naast gewone AOC Mercurey zijn er de premier cru’s, afkomstig van één van de 30 vastgestelde climats of clos. De opbrengst per hectare voor rood is 40 hl/ha, voor wit 45 hl/ha.

Wij proefden in totaal vier witte en vier rode, en vonden de verschillen opvallend. Onze snelle proefnotities tref je hieronder, in een willekeurige volgorde.

Witte wijnen
Chateau de Chamirey 2008: Stevige zuren, hard, veel citroen. Laat geoogst. Scherp en tikkeltje branderig op eind, relatief gebrek aan materie ten opzichte van de alcohol?

Tupinier Bautista, 2009 Mercurey 1e cru En Sazenay: Fraaie wijn, mooi fruit, tikje ananas, erg aangenaam glas.

Domaine Theullot Juillot 2009: Ananas, rond, fris, maar zuren niet te nadrukkelijk, elegante wijn.

Chateau d’Etroyes, Les Ormeaux 2009: Aardige, maar beetje vlakke wijn, die spanning mist en op het eind weinig meer dan een notig bittertje in de afdronk biedt.

Rode wijnen
Philippe Garrey, Clos du Paradis 2009: biodynamische producent, licht vegetale neus, maar in de mond erg mooi, tikje bitter in de afdronk

Chateau de Chamirey, Les Ruelles 2008: Erg mooie wijn, met een zeer typische neus, erg fruitig en fris, tannines subtiel, Nico’s favoriet bij de rode wijnen

Domaine de la Monette 2009: Geur van tabaksblad (volgens Roelof onder invloed van een bepaalde reeks vaten), mooi fruit, duidelijk verder ontwikkeld dan bij de proeverij eind 2010 in Nederland, toen de wijnen zeer recent waren gebotteld

Tupinier Bautista 2009 Mercurey 1e cru: Qua kleur donkerder (rood-violet) dan de andere geproefde wijnen. Goed fruit, mooie tannines.

Categorie: Proeven Tags: Bourgogne, Caveau Divin, Côte Chalonnaise, Domaine de la Monette, Frankrijk, Mercurey, Wijntoerisme

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in