• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bliksembezoek aan Blaufränkischland: proeven bij Iby-Lehrner

25 september 2013 door Mariëlla Beukers

2033bHet blijft voor mij een lastige druif, moeilijk om zomaar van te genieten, maar ik proef en probeer hem iedere keer weer: blaufränkisch, Oostenrijks paradepaardje op het gebied van rode wijn. Tijdens een bezoek aan Weingut Iby-Lehrner in Horitschon, een van de vier wijndorpen van het Mittelburgenland, helemaal in het zuidoosten van Oostenrijk, hoorde ik onlangs een interessante opmerking, die mijn moeite met Blaufränkisch misschien in een context plaatst. Al pratende met Michael Lehrner, de jonge eigenaar van het 16 ha. tellende Weingut, kwam mijn vergelijkbare weerstand tegen  jonge Bordeaux ter sprake. Vooral Bordeaux van de linkeroever, met een hoog percentage cabernet sauvignon, vind ik pas ‘lekker’ als hij een stuk ouder  en gerijpter is. Met jonge Cabernet hoef je bij mij niet aan te komen. Michael vond dat heel verklaarbaar: Blaufränkisch heeft volgens hem heel veel weg van Cabernet Sauvignon (al is er geen enkele verwantschap in het DNA van de druiven). Tijdens het proeven zette hij me de Blaufränkisch Dürrau 2008 voor. Ja, toen werd ik echt enthousiast! Hier was een heerlijke, levendige, kruidige en volle wijn met veel fruit, die ik wel wist te waarderen. De hoge zuren van de Blaufränkisch kregen in deze wijn een mooie tegenhanger in de gerijpte tannines, het volle zoete fruit en het gebalanceerde houtgebruik. De wijn is gemaakte van oude stokken die op een van de beste percelen van de omgeving staan, de Lage Dürrau.

Vatmonsters
Eerder op de middag proefde ik vatmonsters 2011 en 2012, ook Blaufränkisch van de Dürrau: stevig, hard, hoog aan het zuur, lastig te beoordelen. Maar wat ik wel onmiddellijk op waarde wist te schatten, was de enorme fruitigheid. Het rode fruit spuit er lekker uit bij Blaufränkisch, en zeker bij Iby-Lehrner!

2040bTijdens mijn bezoek op 18 september is het nog rustig in de kelder: de blaufränkisch-druiven zullen pas begin oktober rijp zijn. In het weekend van 21–22 september zullen de witte druivenrassen geoogst worden, gevolgd door St. Laurent en Zweigelt vanaf de 23ste. Zo vlak voor de oogst wordt er schoongemaakt en overgeheveld van tank naar tank, zodat er straks voldoende capaciteit beschikbaar is om de nieuwe oogst te ontvangen. Michael zelf heeft bovendien tijd om ons rond te leiden.

Michael vertelt graag over zijn bedrijf, dat hij in 2000 heeft overgenomen van zijn grootvader. Hij investeerde de eerste paar jaar onder andere in de uitbouw van kelders, apparatuur en een presentatieruimte, waardoor de traditionele boerderij nu een aantal fraai geïntegreerde elementen van moderne architectuur heeft. Vooral het terras boven de vinificatieruimte, dat uitzicht geeft over het dorp en de omliggende heuvels, is een geniale toevoeging.

Langstreck-boerderijen
Het  bedrijf produceert 80.000 liter wijn per jaar, hoofdzakelijk rood. Grootvader Iby schakelde in de jaren zestig van de vorige eeuw al volledig over op wijnbouw; de rest van het dorp hield nog tot circa 1990 vast aan het gemengde bedrijf.  Nu zijn zo goed als alle boeren in het dorp volledig wijnbouwer. Net als elders  in het Burgenland zijn de bedrijven gevestigd in ‘Langstreck’-boerderijen binnen de bebouwing van het dorp. Het zijn bedrijven die zich uitstrekken over langgerekte percelen met de voorkant aan de straat en de achterkant aan een volgende straat. Vanaf het genoemde terras is de structuur van het bedrijf goed te zien. De wijngaarden liggen verder weg, in het ketelvormige dal rondom Horitschon. Iby-Lehrner bezit ongeveer 30 verschillende percelen in de omgeving. De bodems bestaat vooral uit löss en leem, met een grote capaciteit om water vast te houden. Cabernet Sauvignon, Merlot, Blaufränkisch en Zweigelt krijgen op deze bodems kracht en structuur, wat ik later tijdens het proeven van een aantal wijnen ook zal merken.

2173aBlaufränkischland
Blaufränkisch speelt bij Iby-Lehrner en in heel Mittelburgenland de hoofdrol, zodanig dat van Blaufränkischland gesproken wordt. De druif wordt gebruikt zowel in cuvée’s als in mono-cépage wijnen. Michael Lehrner maakt beide: ik proef zowel uitstekende wijnen van alleen blaufränkisch als spannende cuvée’s, variërend van de lichte Mosso 2010, opgevoed in gebruikte barriques, waarin naast blaufränkisch syrah en merlot een rol spelen, tot de serieuze Prelude 2009, van blaufränkisch, cabernet sauvignon, merlot en zweigelt. Alle rode wijnen krijgen bij Iby-Lehrner overigens een opvoeding op hout: dat kunnen nieuwe engebruikte barriques zijn, maar ook grote houten vaten.

Mijn favoriet blijft de gerijpte Dürrau 2008, al zou ik ook wel een paar flesjes van de Hockäcker 2011 (Mittelburgenland DAC) in mijn kelder willen hebben. Voor dit type wijn wordt alleen rijping op grote houten vaten gebruikt, en voor jonge wijnen bevalt mij dat toch beter. Ik ruik en proef vooral rode, rijpe kersen, overigens.

Vierde generatie komt eraan…
Tijdens de korte proeverij aan het slot van mijn bezoek komen ook echtgenote Valerie en dochtertje Marie van zeven maanden even buurten. Marie vind het glas van papa enorm interessant; maar veel leuker nog is de kurk van één van de flessen. Dat blijkt een perfect ding om lekker op te knagen, zeker nu de tandjes aan het doorkomen zijn. Ik ga met een gerust hart op pad: de vierde generatie Iby-Lehrner staat al weer in de startblokken, de toekomst van dit sympathieke Weingut is verzekerd!

De wijnen van Iby-Lehrner zijn in Nederland verkrijgbaar via Klapotetz/www.oostenrijksewijnshop.nl

Blaufränkisch in grote houten vaten
Ruimte maken in de tanks
Proeven, met Anna Zell en Michael Lehrner
Blaufränkisch en hout…
Uitzicht over Horitschon

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Blaufränkisch, Horitschon, Iby-Lehrner, Mittelburgenland, Oostenrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in