Afgelopen donderdag 4 juni reisde ik in alle vroegte naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar werden die ochtend de eerste wijnstokken geplant van wat op termijn een (deels) ommuurde biologische wijngaard wordt. Onder het toeziend oog van wijnmaker Adam Dijkstra van De Colonjes en initiatiefnemer Henk Oost, beheerder van de wijngaard op landgoed Mariëndaal, gingen de … [Lees meer...] overBiologische wijngaard in het Nederlands Openluchtmuseum aangelegd
Blog
Genieten van de eerste Limburgse Route des Vins
Vanuit Holset is het slechts 10 minuten rijden naar Wahlwiller. Op het programma tijdens ons recente weekendje weg - toen we een apartementje hadden gehuurd bij Domein Holset - stond dan ook de Route des Vins die de Gemeente Gulpen-Wittem ism Visit Zuid-Limburg vanuit Wahlwiller heeft aangelegd. Deze wijnwandelroute werd vorig jaar in oktober gelanceerd; het persbericht lees je … [Lees meer...] overGenieten van de eerste Limburgse Route des Vins
Wandeling langs de oudste wijngaarden van Nederland
De naam Apostelhoeve behoeft bij de meeste Nederlandse wijnliefhebbers geen verdere introductie, toch? Het bedrijf op de Maastrichtse Louwberg startte dit jaar precies 50 jaar geleden met een eerste aanplant van druivenstokken. Dat zij met die aanplant teruggrepen op een oude traditie van wijnbouw in het Jekerdal is bij het grote publiek echter veel minder bekend. Dankzij mijn … [Lees meer...] overWandeling langs de oudste wijngaarden van Nederland
Nieuws uit de Nederlandse wijngaarden – 3
Drive thru restaurant De Kleine Schorre – Heuvelland Box en wijnpakketten van Mes Amis – Nieuwe pinot gris bij De Wijngaardsberg – Stadswijngaard Utrecht van start – Wijn uit het hoge noorden Hoewel we langzaamaan weer meer naar buiten gaan en er meer winkels hun deuren openen, zullen we nog wel even moeten wachten op een bezoek aan een wijnbar of restaurant, vrees ik. En of … [Lees meer...] overNieuws uit de Nederlandse wijngaarden – 3
Op zoek naar Gobbijnsche wijn
Voor mijn onderzoek naar de middeleeuwse wijngaarden van Nederland duik ik regelmatig in de archieven. Vooral in rekeningen van graven en hertogen vind ik wat ik zoek, en nog veel meer. De rekeningen vormen een fantastische bron voor wat er in de middeleeuwen werd gegeten én gedronken, waar de voorraden werden ingeslagen, wat de prijs was van allerhande specerijen etc… Een mooi … [Lees meer...] overOp zoek naar Gobbijnsche wijn
Nieuws uit de Nederlandse en Belgische wijngaarden -2
Praktijkboek Mousserende wijn - Oogst 2019 Apostelhoeve – CoroNEE pakket van Domein Holset – Vorstbestrijding met kaarsen Er gebeurt van alles bij de Nederlandse en Belgische wijnboeren. Vandaag weer een korte greep uit de vele berichtjes in mijn mailbox. Praktijkboek Mousserende wijn van Koen Podevijn Al weer een jaar geleden ongeveer kreeg ik van een wijnmaker uit … [Lees meer...] overNieuws uit de Nederlandse en Belgische wijngaarden -2
Tijd voor asperges, met een glas wijn uit Nederland!
Ben je er ook zo dol op? We hebben al weer twee avonden asperges op, en genieten enorm van deze lentegroente. Meestal maken we dezelfde aspergerecepten, maar gelukkig kreeg ik vorige week het aspergeboekje in handen dat vorig jaar bij Uitgeverij Good Cook verscheen, van de hand van Jessica Lek. Aspergekookboek Dit boekje geeft je 30 veelzijdige recepten met witte, groene … [Lees meer...] overTijd voor asperges, met een glas wijn uit Nederland!
Nieuws uit de Nederlandse wijngaarden – 1 #supportyourlocals
Proefpakket van Betuws Wijndomein – Lease een wijnstok van De Brabantse Wal - Proeven met Stan Beurskens – Paaswijnen van de Frysling en De Reestlandhoeve Zo’n 15 jaar geleden werkte ik op een plek waarvan ik me nog altijd afvraag: hoe kwam ik daar terecht, en waarom heb ik het er zeven jaar uitgehouden? Toch heeft die tijd me veel opgeleverd, onder andere de vrije tijd en … [Lees meer...] overNieuws uit de Nederlandse wijngaarden – 1 #supportyourlocals
Making orange wine
Last week, the transcribers team of the Folger Library in Washington DC started on a new project, a manuscript from the second half of the seventeenth century, with lots of medicinal drinks, made wines, puddings etcetera. I already found some nice recipes for my research into wine and its uses in the kitchen, but I also was reminded of a wine that is currently resting in my … [Lees meer...] overMaking orange wine
Clairet-bonbons voor Valentijnsdag
In de tijd dat clairet een bekend drankje voor de 18e-eeuwse elite was, was ook ‘chocolade’ een drank. Chocolade werd tot in de 19e eeuw weliswaar in zogenaamde ‘koekjes’ verkocht, maar die waren bedoeld om te verwerken tot warme drank. Cornelis Bontekoe lichtte in de 17e eeuw in zijn Tractaat van het Excellente Kruyd THEE toe hoe het maken van chocoladedrank werkt: Omtrent … [Lees meer...] overClairet-bonbons voor Valentijnsdag