Leuke raadseltjes om over na te denken: wat is de relatie tussen het Duitse 19e-eeuwse drinklied Wohlauf, noch getrunken en een fles Eisacktaler witte wijn van producent Manni Nössing, afgelopen zaterdag geproefd op Italia al Dente? De link vormt een druivenras, ontwikkeld in 1929 en sinds 1969 in Duitsland officieel in gebruik. Tegenwoordig is het het op een of twee na … [Lees meer...] overBijzondere druif op Italia al Dente
Blog
Proeverij ‘modern Spaans’- Vino Sol
Spanje anno 2011 heeft naast airen, het meest aangeplante druivenras voor wit, en tempranillo, de topper voor rood, nog heel wat meer druivenrassen te bieden. Veelal inheems, soms ook internationaal. Boeiend was het om tijdens een proeverij van een startende wijnwebwinkel een aantal wijnen van verschillende druivenrassen op een rij te proeven. Stefan en Rob van Vino Sol … [Lees meer...] overProeverij ‘modern Spaans’- Vino Sol
Vuistregels voor keldervondsten
Sinds een dag of 10 ben ik ook actief op een tweede blog, Wijn.blog.nl. Dit blog is gewijd aan korte nieuwtjes en mededelingen rondom. Ik heb dat blog overgenomen van eerdere beheerders, onder andere Hans Voorn, waar ik in de dagen van Wine Blogging Wednesday regelmatig contact mee had. Wat is deze fles waard? Opvallend genoeg komen er op dit blog heel veel vragen over de … [Lees meer...] overVuistregels voor keldervondsten
Utrechtse aanwinst: wijnbar VinVin
Woensdag ga ik er al weer voor de derde keer heen, met veel plezier: de Utrechtse wijnbar VinVin. Sinds eind januari zijn we in Utrecht eindelijk een echte wijnbar rijker, in de Predikherenstraat. Je zit er tegen het eind van de middag vrij rustig, en kunt er uitstekend afspreken, zakelijk zowel als privé. Inmiddels heb ik er diverse wijnen geproefd, afkomstig van een aantal … [Lees meer...] overUtrechtse aanwinst: wijnbar VinVin
Châteauneuf-du-Pape als e-book
Ooit gebruikte ik het boek al als naslagwerk. Ik moest een tekst over Châteauneuf-du-Pape schrijven voor een opdrachtgever, en de vele encyclopedieën en wijnatlassen schoten te kort. Ik haalde de dikke pil van Harry Karis vervolgens uit de bibliotheek, het 500-pagina tellend The Châteauneuf-du-Pape Wine Book. Het boek verscheen in 2009, en werd in de wijnwereld uitstekend … [Lees meer...] overChâteauneuf-du-Pape als e-book
Bubbels van Welschriesling
Lijkt het maar zo, of komen er steeds meer mousserende wijnen van steeds nieuwe druivenrassen? Had je vroeger alleen pinot noir, chardonnay en pinot meunier voor champagne, of cava met zijn macabeo, parellada en xarello, nu lijkt er van ieder druivenras wel iets mousserends gemaakt te worden. En met succes, moet ik zeggen. Sekts van riesling en silvaner, niet te versmaden. Of … [Lees meer...] overBubbels van Welschriesling
Champagneglazen van Copier
Nog een weekje of wat, dan krijg ik mijn laatste verjaardagscadeau, van mijn ouders: twee prachtige heldere kristallen champagneglazen, ontworpen door A.D. Copier in 1939. Ooit heb ik de wens geuit nog eens een champagneproeverij de organiseren, met divers (historisch) glaswerk. Champagne proeven uit flûtes, coupes en bekers, van glas en porselein. Ik hoop dat deze twee de … [Lees meer...] overChampagneglazen van Copier
Discussies rondom Tsjechische wijnen
Sinds een week of wat doet een gratis download de ronde: High Performance Wines. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen drie wijncategorieën: statusgericht, klantgericht en productgericht. Statusgerichte wijnen zijn de champagnes en bordeaux's van deze wereld, klantgericht is vooral in de supermarkt te krijgen (Yellow Tail, Castel, J.P. Chenet). Productgericht is een wat … [Lees meer...] overDiscussies rondom Tsjechische wijnen
Boekrecensie: De Chef en de Wijn
Na het eerdere Chef en Sommelier is er nu De Chef en de Wijn, opnieuw een schitterend boek van Peter Klosse met foto's van Jan Bartelsman. Alleen al voor die fantastische foto's moet iedere culi dit boek eigenlijk aanschaffen. Ik zou best zo'n foto ingelijst aan de muur willen hebben. Op een tentoonstelling over eten in de kunst zouden ze bovendien absolute eye catchers … [Lees meer...] overBoekrecensie: De Chef en de Wijn
Kort bezoek aan Neerlands Wijnmakerij
De Nederlandse wijnbouwsector groeit, en een mooi bewijs daarvan zag ik afgelopen dagen in Bentelo. Op het erf van de Hof van Twente, het wijnbedrijf van Roelof en Ilse Visscher, is vorig jaar een enorme loods verrezen, met daarop de woorden Neerlands Wijnmakerij. Naast zijn eigen wijnen maakt Roelof namelijk inmiddels de wijnen voor 15 andere Nederlandse wijngaardeniers. De … [Lees meer...] overKort bezoek aan Neerlands Wijnmakerij









