• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Bijzondere druif op Italia al Dente

23 maart 2011 door Mariëlla Beukers

Leuke raadseltjes om over na te denken: wat is de relatie tussen het Duitse 19e-eeuwse drinklied Wohlauf, noch getrunken en een fles Eisacktaler witte wijn van producent Manni Nössing, afgelopen zaterdag geproefd op Italia al Dente? De link vormt een druivenras, ontwikkeld in 1929 en sinds 1969 in Duitsland officieel in gebruik. Tegenwoordig is het het op een of twee na … [Lees meer...] overBijzondere druif op Italia al Dente

Proeverij ‘modern Spaans’- Vino Sol

21 maart 2011 door Mariëlla Beukers

Spanje anno 2011 heeft naast airen, het meest aangeplante druivenras voor wit, en tempranillo, de topper voor rood, nog heel wat meer druivenrassen te bieden. Veelal inheems, soms ook internationaal. Boeiend was het om tijdens een proeverij van een startende wijnwebwinkel een aantal wijnen van verschillende druivenrassen op een rij te proeven. Stefan en Rob van Vino Sol … [Lees meer...] overProeverij ‘modern Spaans’- Vino Sol

Vuistregels voor keldervondsten

15 maart 2011 door Mariëlla Beukers

Sinds een dag of 10 ben ik ook actief op een tweede blog, Wijn.blog.nl. Dit blog is gewijd aan korte nieuwtjes en mededelingen rondom. Ik heb dat blog overgenomen van eerdere beheerders, onder andere Hans Voorn, waar ik in de dagen van Wine Blogging Wednesday regelmatig contact mee had. Wat is deze fles waard? Opvallend genoeg komen er op dit blog heel veel vragen over de … [Lees meer...] overVuistregels voor keldervondsten

Utrechtse aanwinst: wijnbar VinVin

13 maart 2011 door Mariëlla Beukers

Woensdag ga ik er al weer voor de derde keer heen, met veel plezier: de Utrechtse wijnbar VinVin. Sinds eind januari zijn we in Utrecht eindelijk een echte wijnbar rijker, in de Predikherenstraat. Je zit er tegen het eind van de middag vrij rustig, en kunt er uitstekend afspreken, zakelijk zowel als privé. Inmiddels heb ik er diverse wijnen geproefd, afkomstig van een aantal … [Lees meer...] overUtrechtse aanwinst: wijnbar VinVin

Châteauneuf-du-Pape als e-book

8 maart 2011 door Mariëlla Beukers

Ooit gebruikte ik het boek al als naslagwerk. Ik moest een tekst over Châteauneuf-du-Pape schrijven voor een opdrachtgever, en de vele encyclopedieën en wijnatlassen schoten te kort. Ik haalde de dikke pil van Harry Karis vervolgens uit de bibliotheek, het 500-pagina tellend The Châteauneuf-du-Pape Wine Book. Het boek verscheen in 2009, en werd in de wijnwereld uitstekend … [Lees meer...] overChâteauneuf-du-Pape als e-book

Bubbels van Welschriesling

5 maart 2011 door Mariëlla Beukers

Lijkt het maar zo, of komen er steeds meer mousserende wijnen van steeds nieuwe druivenrassen? Had je vroeger alleen pinot noir, chardonnay en pinot meunier voor champagne, of cava met zijn macabeo, parellada en xarello, nu lijkt er van ieder druivenras wel iets mousserends gemaakt te worden. En met succes, moet ik zeggen. Sekts van riesling en silvaner, niet te versmaden. Of … [Lees meer...] overBubbels van Welschriesling

Champagneglazen van Copier

1 maart 2011 door Mariëlla Beukers

Nog een weekje of wat, dan krijg ik mijn laatste verjaardagscadeau, van mijn ouders: twee prachtige heldere kristallen champagneglazen, ontworpen door A.D. Copier in 1939. Ooit heb ik de wens geuit nog eens een champagneproeverij de organiseren, met divers (historisch) glaswerk. Champagne proeven uit flûtes, coupes en bekers, van glas en porselein. Ik hoop dat deze twee de … [Lees meer...] overChampagneglazen van Copier

Discussies rondom Tsjechische wijnen

28 februari 2011 door Mariëlla Beukers

Sinds een week of wat doet een gratis download de ronde: High Performance Wines. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen drie wijncategorieën: statusgericht, klantgericht en productgericht. Statusgerichte wijnen zijn de champagnes en bordeaux's van deze wereld, klantgericht is vooral in de supermarkt te krijgen (Yellow Tail, Castel, J.P. Chenet). Productgericht is een wat … [Lees meer...] overDiscussies rondom Tsjechische wijnen

Boekrecensie: De Chef en de Wijn

27 februari 2011 door Mariëlla Beukers

Na het eerdere Chef en Sommelier is er nu De Chef en de Wijn, opnieuw een schitterend boek van Peter Klosse met foto's van Jan Bartelsman. Alleen al voor die fantastische foto's moet iedere culi dit boek eigenlijk aanschaffen. Ik zou best zo'n foto ingelijst aan de muur willen hebben. Op een tentoonstelling over eten in de kunst zouden ze bovendien absolute eye catchers … [Lees meer...] overBoekrecensie: De Chef en de Wijn

Kort bezoek aan Neerlands Wijnmakerij

24 februari 2011 door Mariëlla Beukers

De Nederlandse wijnbouwsector groeit, en een mooi bewijs daarvan zag ik afgelopen dagen in Bentelo. Op het erf van de Hof van Twente, het wijnbedrijf van Roelof en Ilse Visscher, is vorig jaar een enorme loods verrezen, met daarop de woorden Neerlands Wijnmakerij. Naast zijn eigen wijnen maakt Roelof namelijk inmiddels de wijnen voor 15 andere Nederlandse wijngaardeniers. De … [Lees meer...] overKort bezoek aan Neerlands Wijnmakerij

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in