In januari 2010 maakte ik er op Wine Professional voor het eerst kennis mee: de wijnen van het Sloveense puklavec & friends. Toen was nog niet bekend via welke kanalen de instapwijnen op de markt zouden komen. Inmiddels zijn die wijnen geïntroduceerd, bij zoveel de Jumbo als bij Gall & Gall. En de afgelopen maanden heb ik er opnieuw mee kennis gemaakt. Recent proefde ik … [Lees meer...] overSloveense wijn bij slijter en supermarkt
Blog
Stage bij een Duitse wijnproducent
Het Duits Wijninstituut heeft een fantastisch nieuw project op poten gezet: een internationaal stageproject bij één van de wijnproducenten van Generation Riesling. Geen boek of proeverij, seminar of lezing kan een ervaring uit de eerste hand in een wijnregio vervangen. Precies om deze reden introduceert het Duitse Wijninstituut het programma 'Wine Xperience'. Het programma … [Lees meer...] overStage bij een Duitse wijnproducent
Cava-overpeinzingen
Zo'n twee jaar geleden begon ik aan een ontdekkingstocht langs Nederlandse importeurs: waar vind je cava anders dan Freixenet en Codorniú, de twee grote reuzen op gebied van cavaproductie. Mijn belangstelling voor deze Spaanse mousserende wijn was gewekt in Barcelona, waar ik diverse heerlijke voorbeelden proefde. Inmiddels is cava in Nederland aan een opmars bezig, gelukkig. … [Lees meer...] overCava-overpeinzingen
Essence of Pecan: a Bottle of Living History for #WBW70
[Spoiler alert: do not scroll down if you don't want to know the plot of this story before it is time] Tucked away in a corner of our wine storage cabinet till yesterday, was a very special bottle, bought in Barcelona in December 2008. We had found the bottle at the famous wine shop Vila Viniteca close to the Santa Maria del Mar, and bought it purely on it's reputation and … [Lees meer...] overEssence of Pecan: a Bottle of Living History for #WBW70
Duo, multi-culti… overpeinzingen rondom nieuwe druivenblends
Recent proefde ik van de Wijnbeurs een witte wijn gemaakt van sauvignon blanc, chardonnay en vermentino. De wijn kreeg de naam Mon Bijou, Pays d'Oc IGP, en is een project van Wijnbeurs-oenoloog Christophe Pippo, die voor zijn 10-jarig jubileum de vrije hand kreeg om een wijn naar eigen smaak en wens op de markt te brengen. In geur en smaak is Mon Bijou lekker bloemig en … [Lees meer...] overDuo, multi-culti… overpeinzingen rondom nieuwe druivenblends
Twitteradviezen bij de lamscurry
MaDiWoDo favorieten is de kop van de Allerhande deze week. En van madiwodo favorieten weten wij thuis alles. Wij hebben een map vol simpele recepten die regelmatig van stal worden gehaald, omdat we snel klaar willen zijn, omdat er bloemkool in de groentetas van Odin zit of omdat er een oude voorraad naan op moet. Ik noem zo maar wat redenen.... Eén zo'n favoriet is een … [Lees meer...] overTwitteradviezen bij de lamscurry
Koken met wijn: tips van een expert
Over het koken met wijn lopen de meningen uiteen. De één zweert bij topwijn in het gerecht, om het beste resultaat te krijgen. De andere giet gewoon een restje plonk bij de kip of stoofschotel, het maakt toch niet uit... Zelf pakken wij altijd een huiswijntje van een bekende kruidenier; de geopende fles wordt in de ijskast bewaard. Maar van Peter Klosse en Theus de Kok, van … [Lees meer...] overKoken met wijn: tips van een expert
Geproefd: Sonberk Cuvée 72, uit Tsjechië
Voor ons, in West-Europa, van ouds gewend aan wijn uit Frankrijk of Duitsland, lijkt het een nieuw wijnland. Toch wordt er al meer dan 1000 jaar wijn gemaakt in Moravië, de streek ten zuidoosten van Praag, deel van het huidige Tsjechië. Je treft er wijnbedrijven in hypermoderne jassen, erfgenamen van bedrijven die daar al eeuwen wijn maken. Zo’n bedrijf is Sonberk. De wijnen … [Lees meer...] overGeproefd: Sonberk Cuvée 72, uit Tsjechië
Een zomers vooruitzicht: Château de Cheman
Buiten is het koud, en binnen ben ik al weer lekker bezig met zomervakantieplannen. Met een glaasje port van Quevedo bij het toetsenbord, gîtes in de regio Bordeaux (bij voorkeur linkeroever) uitpluizen... Heerlijk! (Wie nog suggesties heeft, ik hou me aanbevolen!) Voordat we deze zomer van Nederland in Bordeaux zullen belanden, heb ik nog een tussenstop gepland, uiteraard … [Lees meer...] overEen zomers vooruitzicht: Château de Cheman
Wildwijn bestaat niet
Niet elke dag vind je zo'n uitnodiging in je mailbox: Beste Mariëlla, Wild verdient aandacht. Het is het ultieme scharrelvlees en niet zwaar of moeilijk te bereiden. De consument van vandaag kiest steeds meer voor biologische en zuivere producten. In mijn rol als voorzitter van de Nationale Wildacademie nodig ik je graag uit voor een bijzonder programma op woensdag 26 januari. … [Lees meer...] overWildwijn bestaat niet









