Vrienden van ons kwamen met dit intrigerende pinnetje aan. Ze troffen het aan op de kurk van een wijnfles van Luigi Bosca uit Mendoza. Maar heeft het een functie, vroegen we ons af? We konden twee dingen bedenken: pure versiering, of een onderzetter om de kurk op de zetten op tafel, zodat hij niet vies wordt... Iemand een idee? … [Lees meer...] overKurk-onderzetter?
Blog
Wijn in het museum
In het kader van de tentoonstelling A la c’Arte. De kunst van het eten – Eten in de kunst, organiseerde ik op 7 november in het Noordbrabants Museum een proeverij met Brabantse en Betuwse wijnen. De Nederlandse wijn staat zo in de belangstelling, dat ik dat met een gerust hart aandurfde. Bovendien is de kwaliteit nog altijd aan het toenemen; vijf jaar geleden had ik misschien … [Lees meer...] overWijn in het museum
Ontmoeting aan de Neusiedlersee
Toeval bestaat niet, zeggen ze wel eens. Dat ik tijdens mijn recente bezoek aan het Oostenrijkse Burgenland precies die producent trof met wiens wijnen ik in Nederland al kennis had gemaakt, heeft dan ook gewoon zo moeten zijn. Tijdens de persreis volgend op de European Wine Bloggers Conference, van 22-24 oktober in Wenen, werden de deelnemers soms opgesplitst in kleine … [Lees meer...] overOntmoeting aan de Neusiedlersee
Weektopper #45 – Cuvée Caspar, Weingut Gabel
Voor het 350-jarig bestaan van het Weingut Gabel brachten Wolfgang en Rianne Gabel in 2005 een bijzondere rode cuvée op de markt. Deze Cuvée Caspar, genoemd naar de stamvader die uit het Oostenrijkse Ötztal naar de Pfalz trok, is een soepele maar toch krachtige assemblage van vijf druivenrassen: cabernet mitos, spätburgunder, dornfelder, cabernet dorsa en regent. Kruidig en … [Lees meer...] overWeektopper #45 – Cuvée Caspar, Weingut Gabel
Trouvailles
Tsja, het was er veel te druk, vrijdagavond op de proeverij bij Trouvaille in Nieuwegein. Te warm, te veel mensen, niet of nauwelijks spuugemmers... Maar de omgeving was bijzonder – een oud Waterliniefort in Jutphaas – en de wijnen uitstekend. We deden er diverse leuke vondsten, en opvallend genoeg allemaal met links naar mijn recente bezoek aan Oostenrijk en de European Wine … [Lees meer...] overTrouvailles
Jancis Robinsons Wijnencyclopedie
Laat ik met het positieve beginnen: het is een prachtig boek, die nieuwe Nederlandse vertaling van The Oxford Companion to Wine van Jancis Robinson. Stevige kaft, stijlvol omslag, keurige vormgeving. En wat lezen die lemmata lekker weg. Ieder item is gewoon een genot om op te slaan, en je leert altijd wel weer wat nieuws. Je treft er zelfs informatie over de Nederlandse … [Lees meer...] overJancis Robinsons Wijnencyclopedie
2010 Scheurebe Trockenbeerenauslese
Vanuit Herxheim am Berg in de Pfalz kreeg ik gisteren een enthousiast mailtje: op Weingut Gabel waren de laatste druiven geplukt! "Hallo Mariëlla, Dinsdag 2 en woensdag 3 november hebben we weer druiven geplukt. Na enkele weken pauze hebben we een 2010er Scheurebe Trockenbeerenauslese geoogst. Zuren zijn 21 g/l, het mostgewicht is 219 graad Oechsle. Op die dagen was het … [Lees meer...] over2010 Scheurebe Trockenbeerenauslese
Steinfeder
Ooit van Steinfeder gehoord? Het is een kwaliteitsaanduiding voor wijn uit één van Oostenrijk's beroemdste wijngebieden, de Wachau. Steile terrassen klimmen tussen de steden Melk en Krems vanaf de Donau omhoog. Lengte van het kerngebied is misschien zo'n 20-30 kilometer. In totaal staan er 1350 ha. wijngaard, vooral beplant met riesling en grüner veltliner, aangevuld met kleine … [Lees meer...] overSteinfeder
Weektopper #43 – Cheverny Blanc
Een ontdekking zit in een klein hoekje. In de sfeervolle kelders van Van Wageningen en de Lange, waar het lastig foto's maken is, zoals je ziet, ontdekte ik vandaag een verrassende wijn uit Frankrijk. Menno en Dineke ten Berge hadden zich dit voorjaar laten verrassen door een jonge man die plotseling met een koeltasje voor de kelderdeur stond en voet bij stuk hield: zijn wijn … [Lees meer...] overWeektopper #43 – Cheverny Blanc
Neuer Wein – Vin Nouveau
Een zucht van verlichting gaat ongetwijfeld door Europa: de oogst zit er op! De meeste druiven zijn binnengehaald, de vaten en tanks zitten vol en borrelen er lustig op los. Kom je in een wijnkelder, slaat de geur van gistende most je tegemoet. In sommige ruimtes kun je niet te lang blijven vanwege de koolzuurgasdampen. Wijn van 2010 (noordelijk halfdrond) is zelfs al in de … [Lees meer...] overNeuer Wein – Vin Nouveau









