Zo hingen de pinotin-druiven er op 26 september in Groesbeek bij, in de wijngaard van De Colonjes, één van Nederlands bekendste wijngaarden. Inmiddels wordt er druk geoogst vermoed ik, waarbij onder andere de onderstaande sleetjes gebruikt worden, om de kistjes de voor Nederlandse begrippen tamelijk steile helling af te sturen. En dan wordt er wijn van gemaakt. Ze … [Lees meer...] overBeeldverhaal De Colonjes
Blog
Beste Fairtrade wijnen van Nederland
Afgelopen maandag organiseerden Stichting Max Havelaar en wijnportal By the Grape voor de tweede keer de verkiezing ‘Beste Fairtrade wijn van het jaar’. Deze vond plaats in het Tropenmuseum in Amsterdam. Door een gezelschap van importeurs, wijnhandelaars en wijnschrijvers werden in totaal 56 wijnen met het Max Havelaar-keurmerk ‘blind’ geproefd. In de categorieën rood, wit en … [Lees meer...] overBeste Fairtrade wijnen van Nederland
Tentoonstelling ‘Gelderland wijnland’
Met het kurken van een bijzondere Gelderse Cuvee, een blend van verschillende Gelderse rode wijnen, en het uitspreken van een korte speech opende Clemens Cornielje, Commissaris van de Koningin in Gelderland, op donderdag 23 september 2010 de nieuwe expositie Wijn en kunst uit Gelderland in het Nederlands Wijnmuseum. Gelderland is een van de productiefste wijnprovincie's van … [Lees meer...] overTentoonstelling ‘Gelderland wijnland’
Peter Mayle – Het Bordeaux-complot
Op zoek naar een luchtig niemendalletje voor in de trein? Iets dat enerzijds wel boeit maar dat je anderzijds makkelijk kunt wegleggen (omdat de plot toch niet echt ingewikkeld is)? Neem dan Het Bordeaux-complot van Peter Mayle mee in de tas. Peter Mayle is auteur van onder ander Een jaar in de Provence. Naast zijn non-fictieboeken schreef hij ook enkele romans. Zijn … [Lees meer...] overPeter Mayle – Het Bordeaux-complot
Foodblogevent A la c’Arte: de samenvatting
Een idee hebben is natuurlijk leuk, maar het uitvoeren is nog veel spannender en leuker. Toen ik bij het Noordbrabants Museum opperde om een foodblogevent te organiseren rondom de tentoonstelling A la c'Arte. De kunst van het eten – Eten in de kunst had ik niet gedacht dat het zo'n succes zou worden. Alleen maar positieve reacties kreeg ik, zowel van binnen het museum als van … [Lees meer...] overFoodblogevent A la c’Arte: de samenvatting
Biologische champagne en Italiaanse bubbels
Hoe meer evenementen rondom wijn ik bezoek, hoe leuker ik het vind om de kleine(re) importeurs te treffen, degenen met passie, die je zelf te woord staan en met enthousiasme over hun wijnen vertellen. Of die een masterclass organiseren met de maker van de wijn. Vandaag vraag ik aandacht voor twee recente voorbeelden van dergelijke ontmoetingen: op het Haarlemse Fabulous Food … [Lees meer...] overBiologische champagne en Italiaanse bubbels
Gemischter Satz in vliegende vaart
Ze waren er wel, op de grote proeverij van Oostenrijkse wijnen begin september. Maar het is nu niet dat ze in Nederland al een hit zijn. Dit in tegenstelling tot Oostenrijk, waar het sinds een paar jaar (weer) dé zomerwijn is: Gemischter Satz, een wijn gemaakt van verschillende druivenrassen door elkaar, die samen in één wijngaard staan. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld een … [Lees meer...] overGemischter Satz in vliegende vaart
Oogst in Nederland en Duitsland
Echt heel goed gaat het niet in de noordelijke wijngaarden. Afgelopen donderdag bezocht ik kort twee Brabantse wijngaarden, waar men niet erg vrolijk was over de verwachte resultaten van de komende oogst. Rot in de druiven, bijvoorbeeld in de solaris, treedt al op, te wijten aan de vele natte en vochtige dagen van de afgelopen weken. Ook in Balkbrug, bij de Reestlandhoeve, … [Lees meer...] overOogst in Nederland en Duitsland
Foodblogevent – Drinken uit een nautilusbeker
De tentoonstelling A la c’Arte. De kunst van het eten - Eten in de Kunst in het Noordbrabants Museum is open, en wat is het mooi geworden! Ik zou over al die schilderijen wel iets leuks willen schrijven, natuurlijk over de wijn of over de drinkcultuur. Maar dat was niet de opzet van het foodblogevent, dus heb ik toch maar een keuze gemaakt. Het wordt het Stilleven met … [Lees meer...] overFoodblogevent – Drinken uit een nautilusbeker
Supermarktwijn bij een topdiner
Het is af en toe wel goed even met je neus op de feiten gedrukt te worden. Het is natuurlijk leuk om regelmatig over speciale wijnen van bijzondere druiven van piepkleine wijnbedrijfjes te schrijven: lekker ambachtelijk, lekker pittoresk. Maar feit blijft dat het leeuwendeel van de wijn in Nederland via de supermarkten verkocht wordt, en daar komen geen kleine wijnboeren aan te … [Lees meer...] overSupermarktwijn bij een topdiner









