Eten in de trein heeft geen onuitwisbare indrukking bij me achtergelaten. Helaas ben ik nog nooit aangeschoven in een restauratiewagen, in ieder geval niet om te dineren aan met linnen gedekte tafels en van zwaar hotelporselein. Als ik met de trein op reis gaan, neem ik meestal mijn eigen boterhammen mee of koop een broodje op het station. Waar ik wel leuke herinneringen aan … [Lees meer...] overWijn in de trein – smulverhalen in Food on the Move
Blog
De Romeinse Rhône #3: Wijnbouw in de coloniae
Naar de komst van de wijnbouw naar Frankrijk is al veel onderzoek gedaan. Griekse kolonisten introduceerden rond 600 voor Chr. in de kolonie Massilia (Marseille) de wijnbouw, is het tot nu toe breed geaccepteerde verhaal. Vanaf de tweede eeuw voor Chr. betraden de Romeinen het toneel in Zuid-Frankrijk. Veteranen uit de legioenen kregen er land in de coloniae Arles, Orange, … [Lees meer...] overDe Romeinse Rhône #3: Wijnbouw in de coloniae
Fopglazen en wijnfonteinen
Over wijn in het verleden heb ik de afgelopen jaar heel wat kennis verzameld, maar er blijven altijd terreinen waarover nog meer te leren valt. Bijvoorbeeld op het gebied van drinkgerei. Witte Duitse wijn dronk je uit roemers met een groene tint; maar waar dronk je eigenlijk de grote zoete wijnen van de middeleeuwen en zestiende eeuw uit? Waren het inderdaad zoete wijnen die in … [Lees meer...] overFopglazen en wijnfonteinen
De Romeinse Rhône #2: Vienna en de vinum allobrogicum
Een reis langs de Rhône is behalve een tocht door bekende wijngebieden ook een reis door de Romeinse geschiedenis. Dat wordt onder andere duidelijk in de noordelijke Rhône, rondom de grote wijngaarden van Côte Rotie, Condrieu en Saint-Joseph. De belangrijkste grote stad aan de rivier is hier Vienne, op zo’n 30 kilometer ten zuiden van Lyon. De Rhône is dan inmiddels definitief … [Lees meer...] overDe Romeinse Rhône #2: Vienna en de vinum allobrogicum
De Romeinse Rhône #1: Forum Claudii Vallensium
Een reis langs de Rhône is behalve een reis door bekende wijngebieden ook een tocht door de Romeinse geschiedenis. Een en ander hangt natuurlijk nauw samen, want sinds de tweede eeuw voor Chr. waren wijn en wijnbouw voor de Romeinen enorm belangrijk. Marcus Porcius Cato (234-149 voor Chr.) zei het al: ‘Wat de beste boerderij is, als je mij dat vraagt zeg ik: honderd iugerum [25 … [Lees meer...] overDe Romeinse Rhône #1: Forum Claudii Vallensium
Rubens en Bacchus: wijn in Antwerpen rond 1600
Nog tot en met 13 januari is in Museum Boijmans van Beuningen de tentoonstelling Pure Rubens te zien. Je krijgt er een overzicht van Rubens' olieverfschetsen zowel uit de eigen collectie van het museum als uit het Museo Nacional del Prado in Madrid. Naar aanleiding van die tentoonstelling kreeg ik enige maanden geleden vanuit het museum de vraag voorgelegd welke wijnen er … [Lees meer...] overRubens en Bacchus: wijn in Antwerpen rond 1600
Rebelse rose uit Slowakije
Op een beurs in Amsterdam waar de voertaal wel Spaans leek, woonde ik een lezing bij van een Engelse Master of Wine die in Zuid-Frankrijk woont en Slowaakse wijnen presenteerde. Ja, de wijnwereld blijft heerlijk internationaal en vol verrassingen. Want op een evenement rondom bulkwijnen – World Bulk Wine Exhibition – tref je vooral veel wijn uit Spanje en Spaanstalige landen. … [Lees meer...] overRebelse rose uit Slowakije
Oostenrijkse kwaliteitswijn van piwi’s
Voor Qualitätswein (kwaliteitswijn) zijn vier nieuwe witte druivenrassen toegestaan in Oostenrijk. Daarvoor is een amendement aan de Oostenrijkse wijnwet toegevoegd. Drie van de rassen zijn schimmelresistent, zogenaamde piwi’s: souvignier gris, muscaris en blütenmuskateller. Het vierde ras betreft goldmuskateller. Het volledige persbericht in het Engels luidt: Four new … [Lees meer...] overOostenrijkse kwaliteitswijn van piwi’s
Boekentip: ‘De grote wijnfamilies’ van Fiona Morrison
Op bezoek gaan in wijnstreken en proeven bij de wijnboer is een van de grote genoegens van het leven. Niet alle poorten staan echter open voor de gewone wijnsterveling. Er zijn wijnbedrijven waarvan de wijnen zo’n enorme status hebben, dat zij niet (meer) toegankelijk zijn voor iedereen. Dat er achter die gesloten poorten echter ‘gewone’ families leven en werken, dat toont … [Lees meer...] overBoekentip: ‘De grote wijnfamilies’ van Fiona Morrison
Niepoort’s 1863 Port in het Guinness Book of Records
Meestal deel ik ze niet, de persberichten die de veiling van ‘de duurste wijn aller tijden’ verkondigen. Deze port van het van oorsprong Nederlandse porthuis (Van der) Niepoort is echter wel erg bijzonder. Ik zou er wat voor overhebben om daar een paar druppels van te proeven … Het gaat hier om 1.5 liter port uit 1863 in een speciale glazen karaf gemaakt door de … [Lees meer...] overNiepoort’s 1863 Port in het Guinness Book of Records









