Nog tot en met 13 januari is in Museum Boijmans van Beuningen de tentoonstelling Pure Rubens te zien. Je krijgt er een overzicht van Rubens' olieverfschetsen zowel uit de eigen collectie van het museum als uit het Museo Nacional del Prado in Madrid. Naar aanleiding van die tentoonstelling kreeg ik enige maanden geleden vanuit het museum de vraag voorgelegd welke wijnen er … [Lees meer...] overRubens en Bacchus: wijn in Antwerpen rond 1600
Blog
Rebelse rose uit Slowakije
Op een beurs in Amsterdam waar de voertaal wel Spaans leek, woonde ik een lezing bij van een Engelse Master of Wine die in Zuid-Frankrijk woont en Slowaakse wijnen presenteerde. Ja, de wijnwereld blijft heerlijk internationaal en vol verrassingen. Want op een evenement rondom bulkwijnen – World Bulk Wine Exhibition – tref je vooral veel wijn uit Spanje en Spaanstalige landen. … [Lees meer...] overRebelse rose uit Slowakije
Oostenrijkse kwaliteitswijn van piwi’s
Voor Qualitätswein (kwaliteitswijn) zijn vier nieuwe witte druivenrassen toegestaan in Oostenrijk. Daarvoor is een amendement aan de Oostenrijkse wijnwet toegevoegd. Drie van de rassen zijn schimmelresistent, zogenaamde piwi’s: souvignier gris, muscaris en blütenmuskateller. Het vierde ras betreft goldmuskateller. Het volledige persbericht in het Engels luidt: Four new … [Lees meer...] overOostenrijkse kwaliteitswijn van piwi’s
Boekentip: ‘De grote wijnfamilies’ van Fiona Morrison
Op bezoek gaan in wijnstreken en proeven bij de wijnboer is een van de grote genoegens van het leven. Niet alle poorten staan echter open voor de gewone wijnsterveling. Er zijn wijnbedrijven waarvan de wijnen zo’n enorme status hebben, dat zij niet (meer) toegankelijk zijn voor iedereen. Dat er achter die gesloten poorten echter ‘gewone’ families leven en werken, dat toont … [Lees meer...] overBoekentip: ‘De grote wijnfamilies’ van Fiona Morrison
Niepoort’s 1863 Port in het Guinness Book of Records
Meestal deel ik ze niet, de persberichten die de veiling van ‘de duurste wijn aller tijden’ verkondigen. Deze port van het van oorsprong Nederlandse porthuis (Van der) Niepoort is echter wel erg bijzonder. Ik zou er wat voor overhebben om daar een paar druppels van te proeven … Het gaat hier om 1.5 liter port uit 1863 in een speciale glazen karaf gemaakt door de … [Lees meer...] overNiepoort’s 1863 Port in het Guinness Book of Records
Lezend door Luilekkerland: grasduinen in onze kookgeschiedenis
Vreemd, hoe dingen kunnen lopen. Toen ik studeerde, namen jaargenoten met veel plezier deel aan middeleeuwse kookexperimenten bij prof. Van Winter. Zelf voelde ik me daar helemaal niet toe aangetrokken, en ik heb dan ook nooit een van die bijeenkomsten bijgewoond. Nu vind ik dat jammer, nu ik alweer enige jaren met veel plezier lees over culinaire geschiedenis. Veel van wat er … [Lees meer...] overLezend door Luilekkerland: grasduinen in onze kookgeschiedenis
Wijnwandelen in Slovenië
Dit najaar ben ik een beetje verliefd geworden op Slovenië. En dan vooral de wijngebieden van Slovenië natuurlijk. Samen met een groep wandelaars heb ik vijf dagen lang dagelijks een prachtige wandeling gemaakt door glooiende wijngaarden en langs oude stadjes met geweldige proeflokalen en restaurants. En ik raakte erg gecharmeerd van de diversiteit aan wijnen, het goede eten, … [Lees meer...] overWijnwandelen in Slovenië
Wijnkronieken op het Foodie Festival
Ook dit jaar organiseren de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam weer het Foodie Festival. Het Foodie Festival vindt plaats op 17 november, tijdens de Kookboekenweek en is hét culinaire evenement van het jaar voor kookliefhebbers en bakfanaten. In het historische pand van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam kunnen culi’s terecht voor … [Lees meer...] overWijnkronieken op het Foodie Festival
Een banket met moretum
Tijdens het Festival Oude Muziek 2018, dat eind augustus plaatsvond in Utrecht, bezocht ik een bijzonder evenement. Door ensemble Doulce Memoire vond in samenwerking met culinair historicus Fabian Müllers, dansers, jongleurs, vrijwilligers en onze eigen culinair schrijver Onno Kleyn een enscenering van een renaissancebanket plaats. Kleyn was de Nederlandse ceremoniemeester in … [Lees meer...] overEen banket met moretum
Wijnkronieken, het boek!
Over een week of twee dan is het er Vanaf 15 oktober 2018 is het er, mijn nieuwe boek! Het kreeg de toepasselijke titel Wijnkronieken, en heeft als ondertitel Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. En als je van wijn en geschiedenis houdt, dan is dit je boek (vind ik zelf …). Voor het boek schreef ik de volgende inleiding. Het geeft een mooie indruk wat je kunt verwachten. 'De … [Lees meer...] overWijnkronieken, het boek!