Tijdens onze Rhônevakantie reisden we van de gletsjer in Zwitserland, waar de Rhône ontspringt, naar de monding aan de Middellandse Zee. Een speciale plaats in de vakantie nam de AOP Condrieu in, nét even ten zuiden van de oude stad Vienne. Al jaren vonden wij dat wij eens naar Condrieu moesten. Het is een van die wijngebieden met een naam onder wijnliefhebbers, maar weinig … [Lees meer...] overWijn en kaas uit Condrieu: een perfecte combinatie
Blog
Amber Revolution, ook in Nederland
De Franse landbouwkundige Olivier de Serres was er rond 1600 al duidelijk over. Voor witte wijn moeten de schillen onmiddellijk gescheiden worden van het sap, om een zo helder en zuiver mogelijk sap te krijgen. Dit is de manier waarop witte wijnen in West-Europa eeuwenlang gemaakt zijn, tot op de dag van vandaag. Dat sluit echter niet uit dat er ook andere methoden waren. … [Lees meer...] overAmber Revolution, ook in Nederland
Zes gouden medailles voor Nederlandse en Belgische wijnen. Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2018
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Koetshuis bij Restaurant Bentinck in Amerongen zijn gisteren de resultaten van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2018 bekend gemaakt. De winnende wijnen en wijnboeren kregen er uit handen van Janna Rijpma hun medailles uitgereikt. Zes wijnen uit de Lage Landen zijn in 2018 door het Deutsche Weinbauamt in Neustadt bekroond met een … [Lees meer...] overZes gouden medailles voor Nederlandse en Belgische wijnen. Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2018
Recept voor Outlander fans: Claire’s aardbeienshrub met balsamicoazijn
De afgelopen tijd was ik een beetje verslaafd. In drie maanden tijd heb ik er drie seizoenen Outlander doorheen gejaagd, heerlijk! Voor wie niet van de serie gehoord heeft: hoofdpersoon is Claire, die in 1946, op huwelijksreis in Schotland, door een onhandig toeval 200 jaar terug in de tijd reist. Claire belandt in 1743, enkele jaren voor de beroemde slag bij Culloden. Ze … [Lees meer...] overRecept voor Outlander fans: Claire’s aardbeienshrub met balsamicoazijn
Rhônewijnen: van de gletsjer tot de zee #1: Zwitserland
Wat denk je als ik zeg: Rhône-wijnen? Tien tegen een dat je gedachten onmiddellijk uitgaan naar Côtes-du-Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Hermitage, Condrieu, Saint Joseph… Franse wijnen die allemaal afkomstig zijn van wijngaarden langs de rivier de Rhône, zuidelijk van Lyon. Zelf dacht ik ook altijd in die termen, totdat ik in 2014 een wijnconferentie in Zwitserland bijwoonde, aan … [Lees meer...] overRhônewijnen: van de gletsjer tot de zee #1: Zwitserland
Wandelen net buiten Wenen: een bezoekje aan de Thermenregion
Drie dagen wijnbeurs is mij echt wat te veel. Daarom besloot ik in juni van dit jaar op de derde dag van de tweejaarlijkse VieVinum in Wenen de trein te pakken en naar de Thermenregion te gaan, voor een wandeling door de wijngaarden. Een dag eerder was ik tijdens een grote proeverij al verliefd geworden op de wijnen uit het gebied. Nu maar eens kijken waar dat moois vandaan … [Lees meer...] overWandelen net buiten Wenen: een bezoekje aan de Thermenregion
Rosé, een serieus boek over een serieuze wijn
Wordt 2018 het jaar waarin rosé eindelijk serieus wordt genomen? De recente berichten over Spaanse rosé die als Franse wordt verkocht helpen daar helaas niet aan mee. Deze vraag stond echter boven het persbericht dat de publicatie begeleidde van het boek van Elisabeth Gabay MW, Rosé. Understanding the Pink Wine Revolution. In veertien hoofdstukken behandelt dit boek alles wat … [Lees meer...] overRosé, een serieus boek over een serieuze wijn
Obeidy en merwah: twee witte druiven uit Libanon
Kritisch blijven op alles wat je leest was de grote les die ik afgelopen maandag mee naar huis nam van een proeverij Libanese wijnen in Amsterdam. Negentien producenten hadden er hun tafels uitgestald, van het bekende Château Musar tot boutique wineries als Atibaia of Domaine de Baal. Een deel van de wijnen is al verkrijgbaar in Nederland, een ander deel zoekt nog importeurs. … [Lees meer...] overObeidy en merwah: twee witte druiven uit Libanon
Bubbels van eigen bodem: proeverijverslag en nieuw boek
Toen in 2015 ons boek Wijn van eigen bodem verscheen, schreven Irene de Vette en ik nog: ‘Nederlandse bubbels zijn in opmars’. We noemden toen zes wijnhuizen waarvan we wisten dat ze in Nederland wijnen met bubbels produceerden. Inmiddels zijn dat er zeker zo’n 25, aldus Diederik Beker, wijnmaker van Betuws Wijndomein. Diederik was aanwezig bij een proeverij met Nederlandse … [Lees meer...] overBubbels van eigen bodem: proeverijverslag en nieuw boek
Uitsluitend Pedro Ximenez: een bezoek aan Bodegas Ximénez-Spínola
De sherrydriehoek blijft vol verrassingen zitten. Wist je bijvoorbeeld dat er een sherryhuis bestaat dat wijnen maakt van uitsluitend het druivenras pedro ximenez? En niet alleen zoete wijnen, waar wij pedro ximenez – als PX – eigenlijk alleen van kennen, maar ook prachtige droge en halfzoete wijnen? En bovendien onversterkt? Dat zit zo. De Spaanse familie Zarzana bezit … [Lees meer...] overUitsluitend Pedro Ximenez: een bezoek aan Bodegas Ximénez-Spínola