Vreemd, hoe dingen kunnen lopen. Toen ik studeerde, namen jaargenoten met veel plezier deel aan middeleeuwse kookexperimenten bij prof. Van Winter. Zelf voelde ik me daar helemaal niet toe aangetrokken, en ik heb dan ook nooit een van die bijeenkomsten bijgewoond. Nu vind ik dat jammer, nu ik alweer enige jaren met veel plezier lees over culinaire geschiedenis. Veel van wat er … [Lees meer...] overLezend door Luilekkerland: grasduinen in onze kookgeschiedenis
Blog
Wijnwandelen in Slovenië
Dit najaar ben ik een beetje verliefd geworden op Slovenië. En dan vooral de wijngebieden van Slovenië natuurlijk. Samen met een groep wandelaars heb ik vijf dagen lang dagelijks een prachtige wandeling gemaakt door glooiende wijngaarden en langs oude stadjes met geweldige proeflokalen en restaurants. En ik raakte erg gecharmeerd van de diversiteit aan wijnen, het goede eten, … [Lees meer...] overWijnwandelen in Slovenië
Wijnkronieken op het Foodie Festival
Ook dit jaar organiseren de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam weer het Foodie Festival. Het Foodie Festival vindt plaats op 17 november, tijdens de Kookboekenweek en is hét culinaire evenement van het jaar voor kookliefhebbers en bakfanaten. In het historische pand van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam kunnen culi’s terecht voor … [Lees meer...] overWijnkronieken op het Foodie Festival
Een banket met moretum
Tijdens het Festival Oude Muziek 2018, dat eind augustus plaatsvond in Utrecht, bezocht ik een bijzonder evenement. Door ensemble Doulce Memoire vond in samenwerking met culinair historicus Fabian Müllers, dansers, jongleurs, vrijwilligers en onze eigen culinair schrijver Onno Kleyn een enscenering van een renaissancebanket plaats. Kleyn was de Nederlandse ceremoniemeester in … [Lees meer...] overEen banket met moretum
Wijnkronieken, het boek!
Over een week of twee dan is het er Vanaf 15 oktober 2018 is het er, mijn nieuwe boek! Het kreeg de toepasselijke titel Wijnkronieken, en heeft als ondertitel Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. En als je van wijn en geschiedenis houdt, dan is dit je boek (vind ik zelf …). Voor het boek schreef ik de volgende inleiding. Het geeft een mooie indruk wat je kunt verwachten. 'De … [Lees meer...] overWijnkronieken, het boek!
Wijn en kaas uit Condrieu: een perfecte combinatie
Tijdens onze Rhônevakantie reisden we van de gletsjer in Zwitserland, waar de Rhône ontspringt, naar de monding aan de Middellandse Zee. Een speciale plaats in de vakantie nam de AOP Condrieu in, nét even ten zuiden van de oude stad Vienne. Al jaren vonden wij dat wij eens naar Condrieu moesten. Het is een van die wijngebieden met een naam onder wijnliefhebbers, maar weinig … [Lees meer...] overWijn en kaas uit Condrieu: een perfecte combinatie
Amber Revolution, ook in Nederland
De Franse landbouwkundige Olivier de Serres was er rond 1600 al duidelijk over. Voor witte wijn moeten de schillen onmiddellijk gescheiden worden van het sap, om een zo helder en zuiver mogelijk sap te krijgen. Dit is de manier waarop witte wijnen in West-Europa eeuwenlang gemaakt zijn, tot op de dag van vandaag. Dat sluit echter niet uit dat er ook andere methoden waren. … [Lees meer...] overAmber Revolution, ook in Nederland
Zes gouden medailles voor Nederlandse en Belgische wijnen. Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2018
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Koetshuis bij Restaurant Bentinck in Amerongen zijn gisteren de resultaten van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2018 bekend gemaakt. De winnende wijnen en wijnboeren kregen er uit handen van Janna Rijpma hun medailles uitgereikt. Zes wijnen uit de Lage Landen zijn in 2018 door het Deutsche Weinbauamt in Neustadt bekroond met een … [Lees meer...] overZes gouden medailles voor Nederlandse en Belgische wijnen. Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2018
Recept voor Outlander fans: Claire’s aardbeienshrub met balsamicoazijn
De afgelopen tijd was ik een beetje verslaafd. In drie maanden tijd heb ik er drie seizoenen Outlander doorheen gejaagd, heerlijk! Voor wie niet van de serie gehoord heeft: hoofdpersoon is Claire, die in 1946, op huwelijksreis in Schotland, door een onhandig toeval 200 jaar terug in de tijd reist. Claire belandt in 1743, enkele jaren voor de beroemde slag bij Culloden. Ze … [Lees meer...] overRecept voor Outlander fans: Claire’s aardbeienshrub met balsamicoazijn
Rhônewijnen: van de gletsjer tot de zee #1: Zwitserland
Wat denk je als ik zeg: Rhône-wijnen? Tien tegen een dat je gedachten onmiddellijk uitgaan naar Côtes-du-Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Hermitage, Condrieu, Saint Joseph… Franse wijnen die allemaal afkomstig zijn van wijngaarden langs de rivier de Rhône, zuidelijk van Lyon. Zelf dacht ik ook altijd in die termen, totdat ik in 2014 een wijnconferentie in Zwitserland bijwoonde, aan … [Lees meer...] overRhônewijnen: van de gletsjer tot de zee #1: Zwitserland









