• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Wandelen net buiten Wenen: een bezoekje aan de Thermenregion

21 juli 2018 door Mariëlla Beukers

Drie dagen wijnbeurs is mij echt wat te veel. Daarom besloot ik in juni van dit jaar op de derde dag van de tweejaarlijkse VieVinum in Wenen de trein te pakken en naar de Thermenregion te gaan, voor een wandeling door de wijngaarden. Een dag eerder was ik tijdens een grote proeverij al verliefd geworden op de wijnen uit het gebied. Nu maar eens kijken waar dat moois vandaan … [Lees meer...] overWandelen net buiten Wenen: een bezoekje aan de Thermenregion

Rosé, een serieus boek over een serieuze wijn

13 juli 2018 door Mariëlla Beukers

Tavel-rose

Wordt 2018 het jaar waarin rosé eindelijk serieus wordt genomen? De recente berichten over Spaanse rosé die als Franse wordt verkocht helpen daar helaas niet aan mee. Deze vraag stond echter boven het persbericht dat de publicatie begeleidde van het boek van Elisabeth Gabay MW, Rosé. Understanding the Pink Wine Revolution. In veertien hoofdstukken behandelt dit boek alles wat … [Lees meer...] overRosé, een serieus boek over een serieuze wijn

Obeidy en merwah: twee witte druiven uit Libanon

30 mei 2018 door Mariëlla Beukers

Kritisch blijven op alles wat je leest was de grote les die ik afgelopen maandag mee naar huis nam van een proeverij Libanese wijnen in Amsterdam. Negentien producenten hadden er hun tafels uitgestald, van het bekende Château Musar tot boutique wineries als Atibaia of Domaine de Baal. Een deel van de wijnen is al verkrijgbaar in Nederland, een ander deel zoekt nog importeurs. … [Lees meer...] overObeidy en merwah: twee witte druiven uit Libanon

Bubbels van eigen bodem: proeverijverslag en nieuw boek

20 mei 2018 door Mariëlla Beukers

Toen in 2015 ons boek Wijn van eigen bodem verscheen, schreven Irene de Vette en ik nog: ‘Nederlandse bubbels zijn in opmars’. We noemden toen zes wijnhuizen waarvan we wisten dat ze in Nederland wijnen met bubbels produceerden. Inmiddels zijn dat er zeker zo’n 25, aldus Diederik Beker, wijnmaker van Betuws Wijndomein. Diederik was aanwezig bij een proeverij met Nederlandse … [Lees meer...] overBubbels van eigen bodem: proeverijverslag en nieuw boek

Uitsluitend Pedro Ximenez: een bezoek aan Bodegas Ximénez-Spínola

18 april 2018 door Mariëlla Beukers

De sherrydriehoek blijft vol verrassingen zitten. Wist je bijvoorbeeld dat er een sherryhuis bestaat dat wijnen maakt van uitsluitend het druivenras pedro ximenez? En niet alleen zoete wijnen, waar wij pedro ximenez – als PX – eigenlijk alleen van kennen, maar ook prachtige droge en halfzoete wijnen? En bovendien onversterkt? Dat zit zo. De Spaanse familie Zarzana bezit … [Lees meer...] overUitsluitend Pedro Ximenez: een bezoek aan Bodegas Ximénez-Spínola

Usakhelauri met chocoladetaart

1 april 2018 door Mariëlla Beukers

Ooit nam ik me voor een lijst aan te gaan leggen van alle druivenrassen waarvan ik wijnen heb proefd. Ik vermoed dat het er best veel zijn, van de Zwitserse lafnetscha tot de Nederlandse souvignier gris en van de Franse oeillade tot de Bulgaarse melnik. Die lijst is er tot op heden nog niet gekomen, maar in de afdeling Kaukasus mocht ik er gisteren in ieder geval eigenlijk weer … [Lees meer...] overUsakhelauri met chocoladetaart

Lokaal- en historisch verantwoord genieten bij Bentinck

18 maart 2018 door Mariëlla Beukers

Het kan dus wel: ‘historische’ diners in een gastronomisch restaurant organiseren en daar passende wijnen (en andere dranken) bij schenken! En met passende bedoel ik wijnen die ook echt aansluiten bij de historische context waarin de diners georganiseerd worden. Gisterenavond dineerden we bij Bentinck, het restaurant dat vorig jaar in de voormalige stallen van kasteel … [Lees meer...] overLokaal- en historisch verantwoord genieten bij Bentinck

Wijn en vis: tentoonstelling over de Vlaardingse wijnhandel Hoogendijk

21 februari 2018 door Mariëlla Beukers

Ondernemen zat de Vlaardingse familie Hoogendijk in het bloed. Naast een bloeiende haringrederij ontplooiden de diverse leden tal van andere handelsactiviteiten. Een daarvan was de wijnhandel, die meer dan 100 jaar bestond. Met recente schenkingen uit de familie richtte Museum Vlaardingen een kleine maar kleurrijke tentoonstelling in rondom die wijnhandelsactiviteiten van de … [Lees meer...] overWijn en vis: tentoonstelling over de Vlaardingse wijnhandel Hoogendijk

Mergellandse wijn Europees beschermd: tweede Nederlandse Beschermde Oorsprongsbenaming voor wijn

16 februari 2018 door Mariëlla Beukers

De Europese Commissie heeft besloten wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland een Beschermde Oorsprongsbenaming te verlenen. Een dergelijke benaming wordt toegekend aan streekproducten van een bijzondere kwaliteit die rechtstreeks te maken heeft met de oorsprong van het product. Een Beschermde Oorsprongsbenaming beschermt zulke producten tegen namaak. Door de strenge eisen … [Lees meer...] overMergellandse wijn Europees beschermd: tweede Nederlandse Beschermde Oorsprongsbenaming voor wijn

Eeuwenoude huishoudboekjes Kasteel Amerongen vertaald naar moderne diners

14 februari 2018 door Mariëlla Beukers

Restaurant Bentinck in Amerongen organiseert in maart 2018 onder de titel ‘Uit de kasteelkeuken’ een serie historische diners waarvan het menu is samengesteld door culinair publiciste Janny van der Heijden en chef-kok Tommy Janssen. De basis voor het menu vormen 17e en 18e-eeuwse huishoudboekjes van Kasteel Amerongen, die door het ‘Heel Holland bakt’-jurylid en de chef zijn … [Lees meer...] overEeuwenoude huishoudboekjes Kasteel Amerongen vertaald naar moderne diners

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in