Drie dagen wijnbeurs is mij echt wat te veel. Daarom besloot ik in juni van dit jaar op de derde dag van de tweejaarlijkse VieVinum in Wenen de trein te pakken en naar de Thermenregion te gaan, voor een wandeling door de wijngaarden. Een dag eerder was ik tijdens een grote proeverij al verliefd geworden op de wijnen uit het gebied. Nu maar eens kijken waar dat moois vandaan … [Lees meer...] overWandelen net buiten Wenen: een bezoekje aan de Thermenregion
Blog
Rosé, een serieus boek over een serieuze wijn
Wordt 2018 het jaar waarin rosé eindelijk serieus wordt genomen? De recente berichten over Spaanse rosé die als Franse wordt verkocht helpen daar helaas niet aan mee. Deze vraag stond echter boven het persbericht dat de publicatie begeleidde van het boek van Elisabeth Gabay MW, Rosé. Understanding the Pink Wine Revolution. In veertien hoofdstukken behandelt dit boek alles wat … [Lees meer...] overRosé, een serieus boek over een serieuze wijn
Obeidy en merwah: twee witte druiven uit Libanon
Kritisch blijven op alles wat je leest was de grote les die ik afgelopen maandag mee naar huis nam van een proeverij Libanese wijnen in Amsterdam. Negentien producenten hadden er hun tafels uitgestald, van het bekende Château Musar tot boutique wineries als Atibaia of Domaine de Baal. Een deel van de wijnen is al verkrijgbaar in Nederland, een ander deel zoekt nog importeurs. … [Lees meer...] overObeidy en merwah: twee witte druiven uit Libanon
Bubbels van eigen bodem: proeverijverslag en nieuw boek
Toen in 2015 ons boek Wijn van eigen bodem verscheen, schreven Irene de Vette en ik nog: ‘Nederlandse bubbels zijn in opmars’. We noemden toen zes wijnhuizen waarvan we wisten dat ze in Nederland wijnen met bubbels produceerden. Inmiddels zijn dat er zeker zo’n 25, aldus Diederik Beker, wijnmaker van Betuws Wijndomein. Diederik was aanwezig bij een proeverij met Nederlandse … [Lees meer...] overBubbels van eigen bodem: proeverijverslag en nieuw boek
Uitsluitend Pedro Ximenez: een bezoek aan Bodegas Ximénez-Spínola
De sherrydriehoek blijft vol verrassingen zitten. Wist je bijvoorbeeld dat er een sherryhuis bestaat dat wijnen maakt van uitsluitend het druivenras pedro ximenez? En niet alleen zoete wijnen, waar wij pedro ximenez – als PX – eigenlijk alleen van kennen, maar ook prachtige droge en halfzoete wijnen? En bovendien onversterkt? Dat zit zo. De Spaanse familie Zarzana bezit … [Lees meer...] overUitsluitend Pedro Ximenez: een bezoek aan Bodegas Ximénez-Spínola
Usakhelauri met chocoladetaart
Ooit nam ik me voor een lijst aan te gaan leggen van alle druivenrassen waarvan ik wijnen heb proefd. Ik vermoed dat het er best veel zijn, van de Zwitserse lafnetscha tot de Nederlandse souvignier gris en van de Franse oeillade tot de Bulgaarse melnik. Die lijst is er tot op heden nog niet gekomen, maar in de afdeling Kaukasus mocht ik er gisteren in ieder geval eigenlijk weer … [Lees meer...] overUsakhelauri met chocoladetaart
Lokaal- en historisch verantwoord genieten bij Bentinck
Het kan dus wel: ‘historische’ diners in een gastronomisch restaurant organiseren en daar passende wijnen (en andere dranken) bij schenken! En met passende bedoel ik wijnen die ook echt aansluiten bij de historische context waarin de diners georganiseerd worden. Gisterenavond dineerden we bij Bentinck, het restaurant dat vorig jaar in de voormalige stallen van kasteel … [Lees meer...] overLokaal- en historisch verantwoord genieten bij Bentinck
Wijn en vis: tentoonstelling over de Vlaardingse wijnhandel Hoogendijk
Ondernemen zat de Vlaardingse familie Hoogendijk in het bloed. Naast een bloeiende haringrederij ontplooiden de diverse leden tal van andere handelsactiviteiten. Een daarvan was de wijnhandel, die meer dan 100 jaar bestond. Met recente schenkingen uit de familie richtte Museum Vlaardingen een kleine maar kleurrijke tentoonstelling in rondom die wijnhandelsactiviteiten van de … [Lees meer...] overWijn en vis: tentoonstelling over de Vlaardingse wijnhandel Hoogendijk
Mergellandse wijn Europees beschermd: tweede Nederlandse Beschermde Oorsprongsbenaming voor wijn
De Europese Commissie heeft besloten wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland een Beschermde Oorsprongsbenaming te verlenen. Een dergelijke benaming wordt toegekend aan streekproducten van een bijzondere kwaliteit die rechtstreeks te maken heeft met de oorsprong van het product. Een Beschermde Oorsprongsbenaming beschermt zulke producten tegen namaak. Door de strenge eisen … [Lees meer...] overMergellandse wijn Europees beschermd: tweede Nederlandse Beschermde Oorsprongsbenaming voor wijn
Eeuwenoude huishoudboekjes Kasteel Amerongen vertaald naar moderne diners
Restaurant Bentinck in Amerongen organiseert in maart 2018 onder de titel ‘Uit de kasteelkeuken’ een serie historische diners waarvan het menu is samengesteld door culinair publiciste Janny van der Heijden en chef-kok Tommy Janssen. De basis voor het menu vormen 17e en 18e-eeuwse huishoudboekjes van Kasteel Amerongen, die door het ‘Heel Holland bakt’-jurylid en de chef zijn … [Lees meer...] overEeuwenoude huishoudboekjes Kasteel Amerongen vertaald naar moderne diners









