• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Wijn in de ruimte

8 maart 2007 door Mariëlla Beukers

'Daar moet je over bloggen, mam. Wat zou daar nou bij smaken?' Aldus mijn zoon gisterenavond, na het nieuwsbericht over haute cuisine in de ruimte. Chef Alain Ducasse heeft in samenwerking met de ESA en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES maaltijden voor astronauten ontwikkeld. Het nieuws is al wat ouder overigens, een leuke site voor kids meldt het al op 4 december 2006. … [Lees meer...] overWijn in de ruimte

Levensgeschiedenis E. & J. Gallo

7 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Je kunt er niet onderuit: alle wijnblogs melden het. Ernest Gallo is op 97-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn broer Julio was hij de oprichter van E. & J. Gallo, waarvan de wijnen over de hele wereld in vele supermarkten verkrijgbaar zijn. Als geen ander hebben de Gallo's wijn gepopulariseerd, zeker in Amerika.Wat de berichten echter niet vermelden, is dat in 1994, na de … [Lees meer...] overLevensgeschiedenis E. & J. Gallo

Riesling en Riesling

7 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Er is Riesling en Riesling, de echte liefhebbers weten dat al. Maar het blijft altijd leuk twee heel verschillende typen naast elkaar te zetten en dan te vergelijken. Onlangs kreeg ik de kans een uitstekende Australische Riesling naast een uitstekende Duitse Riesling te zetten. We dronken ze zowel bij Riesling-kaassoep met brood (op zondag) als bij Aziatisch gekruid … [Lees meer...] overRiesling en Riesling

De twee opa’s

6 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Langs de Duero in Spanje wonen twee tevreden opa's: José Pariente en Elias Mora. Op hun naam staan namelijk twee fantastische wijnen, gemaakt door de 'kleindochters' Victoria Pariente en Victoria Benavides, beter bekend als de Dos Victorias. De wijngaarden van José en Elias leveren al veel langer druiven, maar in het verleden werden die altijd verkocht aan de coöperaties en … [Lees meer...] overDe twee opa’s

Gesignaleerd: wijngelei

4 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Tussen de stapels leesvoer zat dit weekend het magazine van de Bijenkorf. In de rubriek Taste trof ik daar een bijzonder product: wijngelei van De Librije. Jonnie en Thèrese Boer verkopen in hun winkel drie geleisoorten gemaakt van wijn: Traminer Beerenauslese-, Zweigelt- en Eisweingelei. Wat er niet bijstond, maar wel uit de afbeelding is af te leiden, is dat de wijngelei … [Lees meer...] overGesignaleerd: wijngelei

Goede Hema-wijn: Feudo di Sicani

3 maart 2007 door Mariëlla Beukers

De Hema heeft de beste wijninkopers, werd onlangs verklaard in Foodpersonality. Ik schreef er al over op Winelog. Als dat dan zo is, dacht ik bij mezelf, dan wordt het toch weer eens tijd een wijn van de Hema uit te proberen. In het verleden kochten we er vaak. Onze wijnhobby is zelfs begonnen met een wijnproeverij bij de Hema in de jaren tachtig. Om wat bij te verdienen werkte … [Lees meer...] overGoede Hema-wijn: Feudo di Sicani

Een frisse hypocras

3 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Hoe zou wijn gesmaakt hebben zes eeuwen geleden? Hoe smaakte de malvizeien (malvasia) en de hypocras die het Utrechtse stadsbestuur regelmatig dronk tijdens vergaderingen? We hebben nauwelijks een idee, maar proberen natuurlijk wel of we er achter kunnen komen. Deze zomer namen we uit la Cavalerie, een Tempelierstadje op de Larzac, een fles van de de firma L'Espaviote mee. De … [Lees meer...] overEen frisse hypocras

Feudo di Sicani

1 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Help, ik heb even een stukje tekst nodig! Vanavond proefde ik de Feudo di Sicani 2005, aangeschaft bij de Hema. Een prima wijn, maar ik wil graag kijken wat Nicolaas Klei erover schrijft. Ik dacht dat ik de Supermarktwijngids 2007 in huis had, maar het bleek de editie van 2006. Wie mailt mij even uit de gids van 2007 het stuk over de Feudo di Sicani, onder Hema - Italië - wit? … [Lees meer...] overFeudo di Sicani

Voorpret

28 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Een van de leukste dingen van op reis gaan vind ik altijd de voorpret. Ik ben dan ook iemand die stapels boekjes koopt of leent om me vervolgens grondig in een gebied te gaan verdiepen. Met wijngebieden is dat helemaal leuk. Soms heb je nog nooit van het gebied(je) gehoord; soms ken je het wel maar kun je het niet helemaal plaatsen. Je weet niet waar de stadjes liggen, hoe de … [Lees meer...] overVoorpret

Oude vaktermen

25 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Zoals beloofd volgt hieronder het tweede deel van het artikel over vaktermen in de traditionele wijnkoperij. De tekst komt uit Lodewijks Wijngids, in 1944 uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar N.V. te Rotterdam. De uitgave 'bedoelt te zijn een vraagbaak voor inlichtingen op wijngebied'. In onderstaand stukje is vooral aandacht voor wat er fout kan gaan in een vat met wijn: … [Lees meer...] overOude vaktermen

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in