'Daar moet je over bloggen, mam. Wat zou daar nou bij smaken?' Aldus mijn zoon gisterenavond, na het nieuwsbericht over haute cuisine in de ruimte. Chef Alain Ducasse heeft in samenwerking met de ESA en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES maaltijden voor astronauten ontwikkeld. Het nieuws is al wat ouder overigens, een leuke site voor kids meldt het al op 4 december 2006. … [Lees meer...] overWijn in de ruimte
Blog
Levensgeschiedenis E. & J. Gallo
Je kunt er niet onderuit: alle wijnblogs melden het. Ernest Gallo is op 97-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn broer Julio was hij de oprichter van E. & J. Gallo, waarvan de wijnen over de hele wereld in vele supermarkten verkrijgbaar zijn. Als geen ander hebben de Gallo's wijn gepopulariseerd, zeker in Amerika.Wat de berichten echter niet vermelden, is dat in 1994, na de … [Lees meer...] overLevensgeschiedenis E. & J. Gallo
Riesling en Riesling
Er is Riesling en Riesling, de echte liefhebbers weten dat al. Maar het blijft altijd leuk twee heel verschillende typen naast elkaar te zetten en dan te vergelijken. Onlangs kreeg ik de kans een uitstekende Australische Riesling naast een uitstekende Duitse Riesling te zetten. We dronken ze zowel bij Riesling-kaassoep met brood (op zondag) als bij Aziatisch gekruid … [Lees meer...] overRiesling en Riesling
De twee opa’s
Langs de Duero in Spanje wonen twee tevreden opa's: José Pariente en Elias Mora. Op hun naam staan namelijk twee fantastische wijnen, gemaakt door de 'kleindochters' Victoria Pariente en Victoria Benavides, beter bekend als de Dos Victorias. De wijngaarden van José en Elias leveren al veel langer druiven, maar in het verleden werden die altijd verkocht aan de coöperaties en … [Lees meer...] overDe twee opa’s
Gesignaleerd: wijngelei
Tussen de stapels leesvoer zat dit weekend het magazine van de Bijenkorf. In de rubriek Taste trof ik daar een bijzonder product: wijngelei van De Librije. Jonnie en Thèrese Boer verkopen in hun winkel drie geleisoorten gemaakt van wijn: Traminer Beerenauslese-, Zweigelt- en Eisweingelei. Wat er niet bijstond, maar wel uit de afbeelding is af te leiden, is dat de wijngelei … [Lees meer...] overGesignaleerd: wijngelei
Goede Hema-wijn: Feudo di Sicani
De Hema heeft de beste wijninkopers, werd onlangs verklaard in Foodpersonality. Ik schreef er al over op Winelog. Als dat dan zo is, dacht ik bij mezelf, dan wordt het toch weer eens tijd een wijn van de Hema uit te proberen. In het verleden kochten we er vaak. Onze wijnhobby is zelfs begonnen met een wijnproeverij bij de Hema in de jaren tachtig. Om wat bij te verdienen werkte … [Lees meer...] overGoede Hema-wijn: Feudo di Sicani
Een frisse hypocras
Hoe zou wijn gesmaakt hebben zes eeuwen geleden? Hoe smaakte de malvizeien (malvasia) en de hypocras die het Utrechtse stadsbestuur regelmatig dronk tijdens vergaderingen? We hebben nauwelijks een idee, maar proberen natuurlijk wel of we er achter kunnen komen. Deze zomer namen we uit la Cavalerie, een Tempelierstadje op de Larzac, een fles van de de firma L'Espaviote mee. De … [Lees meer...] overEen frisse hypocras
Feudo di Sicani
Help, ik heb even een stukje tekst nodig! Vanavond proefde ik de Feudo di Sicani 2005, aangeschaft bij de Hema. Een prima wijn, maar ik wil graag kijken wat Nicolaas Klei erover schrijft. Ik dacht dat ik de Supermarktwijngids 2007 in huis had, maar het bleek de editie van 2006. Wie mailt mij even uit de gids van 2007 het stuk over de Feudo di Sicani, onder Hema - Italië - wit? … [Lees meer...] overFeudo di Sicani
Voorpret
Een van de leukste dingen van op reis gaan vind ik altijd de voorpret. Ik ben dan ook iemand die stapels boekjes koopt of leent om me vervolgens grondig in een gebied te gaan verdiepen. Met wijngebieden is dat helemaal leuk. Soms heb je nog nooit van het gebied(je) gehoord; soms ken je het wel maar kun je het niet helemaal plaatsen. Je weet niet waar de stadjes liggen, hoe de … [Lees meer...] overVoorpret
Oude vaktermen
Zoals beloofd volgt hieronder het tweede deel van het artikel over vaktermen in de traditionele wijnkoperij. De tekst komt uit Lodewijks Wijngids, in 1944 uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar N.V. te Rotterdam. De uitgave 'bedoelt te zijn een vraagbaak voor inlichtingen op wijngebied'. In onderstaand stukje is vooral aandacht voor wat er fout kan gaan in een vat met wijn: … [Lees meer...] overOude vaktermen