Spaghetti bolognese stond er vanavond op het menu, de keuze van de kinderen. Het is tenslotte vakantie. Uiteraard maakten we de saus zelf, met wat ui, een restje wortel, een restje bleekselderij, een kliekje tomatensaus uit de diepvries en wat gehakt. Flesje wijn uit de voorraad erbij opentrekken en we hadden weer een gezellige en lekkere maaltijd. Er bleek nog een proeffles in … [Lees meer...] overGeproefd: Charamba Red 2004
Blog
Bereiden en oversteken
Al weer enige tijd ben ik bezig met mijn artikel over de wijnhandel in vijftiende-eeuws Utrecht. Regelmatig stuit ik daarbij op termen in het Middelnederlands die zich maar lastig goed laten vertalen. Wat wordt precies bedoeld met 'wijn bereiden', met 'vaten strijken' of 'verwe houden' bijvoorbeeld?Toevallig kreeg ik gisteren een vergeeld boekje uit 1944 in handen: Lodewijks … [Lees meer...] overBereiden en oversteken
Water bij de wijn
Schreef ik recent nog dat er geen water bij de wijn gevoegd mag worden, wat lees ik vandaag in de Wijninfo-mail: De brancheorganisatie Australian Winemakers' Federation heeft bij de bevoegde overheid een verzoek ingediend om meer water te mogen toevoegen aan wijn. Het gaat om een verhoging van 3 naar maximaal 7 cl per liter. Doel hievan zou niet zijn om alcoholische wijnen … [Lees meer...] overWater bij de wijn
Kiwi-prut bij de Aldi
Onlangs werd me gevraagd eens een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc van de Aldi uit te proberen: Spy Mountain 2006, van Johnson Estate in Marlborough. Gisteren lukte het me een fles à € 5,49 te pakken te krijgen. Aangezien ik toch wel nieuwsgierig was, heb ik 'm maar gelijk koud gelegd en 's avonds geproefd. Zou er nu toch echt eens een goede fles wijn bij de Aldi vandaan komen? … [Lees meer...] overKiwi-prut bij de Aldi
Rood, wit en overal gedronken
In het najaar verschijnen ze bij bosjes, om dan in het voorjaar weer ondergronds te duiken: nieuwe wijnboeken. In mijn nachtkastje lag nog steeds Natalie MacLean's Rood, wit en overal gedronken. Gisteren heb ik het maar eens uitgelezen. Natalie MacLean heeft al enige jaren haar eigen wijnwebsite, Nat Decants en verspreidt een zeer populaire e-nieuwsbrief. Ze woont in Canada, … [Lees meer...] overRood, wit en overal gedronken
Druiven in de Ark-2: Servagnin de Morges
In de serie Druiven in de Ark, over de tien druiven en wijnen die opgenomen zijn in de Ark van de Smaak van Slow Food, vandaag aandacht voor nummer twee: servagnin de Morges. Dit is net als de frühburgunder uit de Duitse Ahr-vallei een kloon van de pinot noir. Servagnin de Morges groeit in het kanton Wallis in Zwitserland (boven het meer van Genève) en was rond 1950 geheel … [Lees meer...] overDruiven in de Ark-2: Servagnin de Morges
Tweeluik II: Druivenwijn versus vruchtenwijn
Het productieproces van druivenwijn verschilt niet wezenlijk van dat van vruchtenwijn. Hoewel druivenmost spontaan kan gaan gisten door de aanwezige gisten in de lucht, worden door de moderne wijnmaker toch bij voorkeur gekweekte gistsoorten toegevoegd, onder andere om het proces beter te controleren en ongewenste smaakjes in de wijn uit te sluiten. Na het inzamelen van de … [Lees meer...] overTweeluik II: Druivenwijn versus vruchtenwijn
Tweeluik I: Vruchtenwijn versus druivenwijn
Eerder deze week vertelde ik over onze kruisbessenwijn. Door het maken van deze vruchtenwijn ging ik me afvragen waarom we eigenlijk een verschil maken tussen wijn van druiven en wijn van andere vruchten. Ariane en ik besloten een tweeluik te schrijven. Zij zocht een aantal zaken uit over vruchtenwijn, binnenkort volgt van mijn hand een artikel over 'druiven'wijn. We willen … [Lees meer...] overTweeluik I: Vruchtenwijn versus druivenwijn
Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc
In het verleden ben ik regelmatig kritisch geweest over wijnen uit niet-Europese landen. Maar als ik dan toch in Nederland wijnen van een ander werelddeel drink, heb ik het liefst een Australische of Nieuw-Zeelandse wijn. Naar mijn idee hebben beide landen wijnstijlen die in Europa nauwelijks voorkomen. Een heel goed voorbeeld is de frisse, fruitige Sauvignon Blanc waar Nieuw … [Lees meer...] overNieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc
Kennismaking met de DOC Castel del Monte
Apulië (Puglia) is het gebied in Italië dat de hak en de spoor van de laars omvat. Het uiterste zuidoosten dus, waar uitgestrekte landbouwgronden met wijngaarden, olijfboomgaarden en graan te vinden zijn. Voor 1970 werd er vooral wijn van mindere kwaliteit gemaakt, alleen geschikt voor assemblages of vermout. Gelukkig heeft de invoering van moderne inzichten in dit gebied de … [Lees meer...] overKennismaking met de DOC Castel del Monte