• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Geproefd: Charamba Red 2004

22 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Spaghetti bolognese stond er vanavond op het menu, de keuze van de kinderen. Het is tenslotte vakantie. Uiteraard maakten we de saus zelf, met wat ui, een restje wortel, een restje bleekselderij, een kliekje tomatensaus uit de diepvries en wat gehakt. Flesje wijn uit de voorraad erbij opentrekken en we hadden weer een gezellige en lekkere maaltijd. Er bleek nog een proeffles in … [Lees meer...] overGeproefd: Charamba Red 2004

Bereiden en oversteken

22 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Al weer enige tijd ben ik bezig met mijn artikel over de wijnhandel in vijftiende-eeuws Utrecht. Regelmatig stuit ik daarbij op termen in het Middelnederlands die zich maar lastig goed laten vertalen. Wat wordt precies bedoeld met 'wijn bereiden', met 'vaten strijken' of 'verwe houden' bijvoorbeeld?Toevallig kreeg ik gisteren een vergeeld boekje uit 1944 in handen: Lodewijks … [Lees meer...] overBereiden en oversteken

Water bij de wijn

21 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Schreef ik recent nog dat er geen water bij de wijn gevoegd mag worden, wat lees ik vandaag in de Wijninfo-mail: De brancheorganisatie Australian Winemakers' Federation heeft bij de bevoegde overheid een verzoek ingediend om meer water te mogen toevoegen aan wijn. Het gaat om een verhoging van 3 naar maximaal 7 cl per liter. Doel hievan zou niet zijn om alcoholische wijnen … [Lees meer...] overWater bij de wijn

Kiwi-prut bij de Aldi

21 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Onlangs werd me gevraagd eens een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc van de Aldi uit te proberen: Spy Mountain 2006, van Johnson Estate in Marlborough. Gisteren lukte het me een fles à € 5,49 te pakken te krijgen. Aangezien ik toch wel nieuwsgierig was, heb ik 'm maar gelijk koud gelegd en 's avonds geproefd. Zou er nu toch echt eens een goede fles wijn bij de Aldi vandaan komen? … [Lees meer...] overKiwi-prut bij de Aldi

Rood, wit en overal gedronken

19 februari 2007 door Mariëlla Beukers

In het najaar verschijnen ze bij bosjes, om dan in het voorjaar weer ondergronds te duiken: nieuwe wijnboeken. In mijn nachtkastje lag nog steeds Natalie MacLean's Rood, wit en overal gedronken. Gisteren heb ik het maar eens uitgelezen. Natalie MacLean heeft al enige jaren haar eigen wijnwebsite, Nat Decants en verspreidt een zeer populaire e-nieuwsbrief. Ze woont in Canada, … [Lees meer...] overRood, wit en overal gedronken

Druiven in de Ark-2: Servagnin de Morges

19 februari 2007 door Mariëlla Beukers

In de serie Druiven in de Ark, over de tien druiven en wijnen die opgenomen zijn in de Ark van de Smaak van Slow Food, vandaag aandacht voor nummer twee: servagnin de Morges. Dit is net als de frühburgunder uit de Duitse Ahr-vallei een kloon van de pinot noir. Servagnin de Morges groeit in het kanton Wallis in Zwitserland (boven het meer van Genève) en was rond 1950 geheel … [Lees meer...] overDruiven in de Ark-2: Servagnin de Morges

Tweeluik II: Druivenwijn versus vruchtenwijn

17 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Het productieproces van druivenwijn verschilt niet wezenlijk van dat van vruchtenwijn. Hoewel druivenmost spontaan kan gaan gisten door de aanwezige gisten in de lucht, worden door de moderne wijnmaker toch bij voorkeur gekweekte gistsoorten toegevoegd, onder andere om het proces beter te controleren en ongewenste smaakjes in de wijn uit te sluiten. Na het inzamelen van de … [Lees meer...] overTweeluik II: Druivenwijn versus vruchtenwijn

Tweeluik I: Vruchtenwijn versus druivenwijn

14 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Eerder deze week vertelde ik over onze kruisbessenwijn. Door het maken van deze vruchtenwijn ging ik me afvragen waarom we eigenlijk een verschil maken tussen wijn van druiven en wijn van andere vruchten. Ariane en ik besloten een tweeluik te schrijven. Zij zocht een aantal zaken uit over vruchtenwijn, binnenkort volgt van mijn hand een artikel over 'druiven'wijn. We willen … [Lees meer...] overTweeluik I: Vruchtenwijn versus druivenwijn

Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc

13 februari 2007 door Mariëlla Beukers

In het verleden ben ik regelmatig kritisch geweest over wijnen uit niet-Europese landen. Maar als ik dan toch in Nederland wijnen van een ander werelddeel drink, heb ik het liefst een Australische of Nieuw-Zeelandse wijn. Naar mijn idee hebben beide landen wijnstijlen die in Europa nauwelijks voorkomen. Een heel goed voorbeeld is de frisse, fruitige Sauvignon Blanc waar Nieuw … [Lees meer...] overNieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc

Kennismaking met de DOC Castel del Monte

11 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Apulië (Puglia) is het gebied in Italië dat de hak en de spoor van de laars omvat. Het uiterste zuidoosten dus, waar uitgestrekte landbouwgronden met wijngaarden, olijfboomgaarden en graan te vinden zijn. Voor 1970 werd er vooral wijn van mindere kwaliteit gemaakt, alleen geschikt voor assemblages of vermout. Gelukkig heeft de invoering van moderne inzichten in dit gebied de … [Lees meer...] overKennismaking met de DOC Castel del Monte

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in