Tjee, zit ik daar rustig achter mijn pc te werken aan een nieuw blogje over Italiaanse wijn, komt er bericht van mijn wijnmakers: onze kruisbessenwijn is overgestoken! Dit behoeft even wat toelichting: al weer enige tijd ben ik lid van het Utrechts Wijnmakers- en Wijngaardeniersgilde. Niet om nou zelf wijn te gaan maken, was de bedoeling, en al helemaal niet van ander fruit dan … [Lees meer...] overKruisbessenwijn maken: een beeldverslag
Blog
Geproefd: Casa de la Ermita Tinto Joven 2005
Bij de boerenkool deze week dronken we één van de laatste proefflessen die op dit moment nog op een oordeel stonden te wachten: Casa de la Ermita Tinto Joven 2005. Tinto staat voor rood, joven staat voor jonge wijn om binnen een jaar te drinken. 'Joven' wordt gemaakt zonder rijping op hout. De wijn rook heerlijk naar bramen en wat rood fruit, maar had een wat groene, onrijpe … [Lees meer...] overGeproefd: Casa de la Ermita Tinto Joven 2005
Sonoma Valley: een vooruitblik
Ongetwijfeld heb ik er al eens eerder op gewezen, maar de VS kent een enorm aantal wijnbloggers. De beste daarvan vind ik nog altijd Vinography van Alder Yarrow. Onlangs kreeg Alder weer een prijs: de Wine Blog Trophy: Vinography werd uitgeroepen tot beste internationale blog door Vins de Loire.com. Congratulations Alder, you deserve it. Maar waar ik dit keer speciaal de … [Lees meer...] overSonoma Valley: een vooruitblik
Reisje naar de Ahr
De belangstelling vanuit Slow Food was groot; het reisje is volgeboekt, sorry!Wie heeft er zin in een reisje naar het Duitse wijngebied de Ahr? Daar wordt namelijk op 24 maart een forum georganiseerd door het Convivium Bonn van Slow Food Duitsland over een zeldzame Duitse druif die is opgenomen in de Ark van de Smaak: de pinot madeleine of frühburgunder. Dit is een … [Lees meer...] overReisje naar de Ahr
WBW tijdelijk in de ijskast
De afgelopen acht maanden hebben we met veel plezier Wine Blogging Wednesday georganiseerd. Samen met Ed van Wijnerij, Dick van (inmiddels) Winelog en Cuno van Wijnsuggestie maakten we een vrolijke start. Al gauw deed ook Drinkblog mee, gevolgd door het Ministerie van Eten en Drinken en Wijn.blog. Onlangs besloot Dining&Wining aan te haken, dat toen mooi Wijnsuggestie kon … [Lees meer...] overWBW tijdelijk in de ijskast
De keuzes van de specialist
Waarom kopen veel mensen wijn bij de supermarkt? Het is lekker makkelijk, je neemt zo even een fles mee in je mandje, naast de hagelslag en het waspoeder. Supermarkten bieden ook een grote selectie aan 'makkelijke' wijnen, die de voorkeuren van de consument (lijken te) weerspiegelen. Hoe de keuze van een wijninkoper van zo'n supermarkt tot stand komt, daar horen we helaas … [Lees meer...] overDe keuzes van de specialist
Weer niet snoeien
En weer werd er niet gesnoeid vandaag: toen we met zo'n man of zeven bij 'onze' wijngaard aan de oevers van de Kromme Rijn aankwamen, bleek de snoei al gedaan voor ons. Wie of wat konden we op dat moment niet achterhalen, maar we konden alleen nog maar de takjes opruimen en er kransen van vlechten.....Wat we onder het genot van thee en cake natuurlijk gedaan hebben. … [Lees meer...] overWeer niet snoeien
De aanstichter van het kwaad
Het was zijn vierde boek, en waarschijnlijk wel de eerste wijngids in Nederland: Hubrecht Duijker's boekje 500 betaalbare wijnen uit 1974. Onlangs kwam het bij toeval in mijn bezit. Het boekje beleefde twee drukken, maar kreeg pas in 1990, met de Wijnalmanak 1991, een opvolger. Sinds die Wijnalmanak van 1991 zijn de wijngidsen in Nederland niet meer te tellen, en ik bezit dus … [Lees meer...] overDe aanstichter van het kwaad
Wijnwandelen in eigen land
Op 6 november jl. reageerde ik verontwaardigd op een artikel in Perswijn. Perswijn berichte op zeer eenzijdige wijze over de mogelijkheden wijnwandelingen in Nederland te ondernemen. In mijn blog noemde ik Els Groot, die in diezelfde tijd een brief aan Perswijn stuurde.Mede namens Wijngoed Fromberg, Wijngoed Aldenborgh en Wittemer Wijngaard stuurde Els onlangs een tweede brief … [Lees meer...] overWijnwandelen in eigen land
Writer’s block
Writer's block heet dat: er zit veel in mijn hoofd, maar het wil er niet uit. Bovendien heeft een virusje toegeslagen, waardoor ik een wattig hoofd heb en weinig intellectueels presteer. Vandaag zou ik eigenlijk naar de grote proeverij van Sopexa gaan, het bureau dat wijn en andere Franse producten in Nederland promoot. Honderden producenten uit 16 regio's zouden er aanwezig … [Lees meer...] overWriter’s block