• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Herberg De Ketel en de Kurk geopend

28 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Wijn-spijscombinaties: een vreselijk woord, maar uiteindelijk gaat het daar toch om bij wijndrinken. 'Bij welk eten drink ik welke wijn' is een hele goede en legitieme vraag. Op Perswijn en Winelog wordt er nu over gediscussieerd, een vrij onzinnige bezigheid. Want het is in mijn ogen heel simpel: een wijn hoort het eten aan te vullen, het eten hoort de kwaliteiten van de wijn … [Lees meer...] overHerberg De Ketel en de Kurk geopend

Prijs voor de beste wijnscriptie

26 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Als ik nog zou studeren, wist ik het wel: ik zou meedingen naar deScriptiePrijs WijnDe ScriptiePrijs Wijn is een initiatief van het Productschap Wijn. Met het instellen van een jaarlijks toe te kennen prijs voor de beste scriptie over het onderwerp wijn wil het productschap het onderzoek naar het product wijn in de meest brede zin stimuleren. Bovendien wil het Productschap Wijn … [Lees meer...] overPrijs voor de beste wijnscriptie

Verfluchtjes

24 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Wijn proeven en je huis verven, dat gaat dus gewoon niet samen. Onlangs verfraaide de winterschilder onze binnendeuren, dus zaten we een week in de verflucht. Stom genoeg maakte ik op een van de ergste dagen de Goat Door open, de witte wijn van Wine Blogging Wednesday - 8. Mijn neus en smaakpapillen wilden gewoon niet die dag, ik kan er helaas dan ook weinig over zeggen. Als ik … [Lees meer...] overVerfluchtjes

Snoeien na Sint Vincentius

22 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Snoeien stond er dit weekend op het programma, maar de regen en de wind staken daar een stokje voor. Met een aantal leden van het Utrechts Wijnmakers en Wijngaardeniersgilde waren we van plan de grote druivenhaag langs de Kromme Rijn aan te pakken. Uiteraard volgt een verslag zodra we wèl aan de slag gaan. Eigenlijk is het wel goed dat we niet gegaan zijn: traditioneel wordt er … [Lees meer...] overSnoeien na Sint Vincentius

Wijn bij de lunch

21 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Wijn bij de lunch, dat drink ik niet vaak. In ieder geval niet thuis. Vandaag had Nico echter gasten en we besloten de Weisser Burgunder trocken 2005 van (Eva) Clüsserath open te maken. Bovendien was het zo ongeveer de laatste fles witte wijn in de voorraad. Ondanks dat bleek het een geïnspireerde keuze: fris, mineralig, heel lichte geur van zure appeltjes, soms leek het ook of … [Lees meer...] overWijn bij de lunch

Geproefd: Clos du Bourg 1999 sec

21 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Hoewel 90, en misschien wel 98 procent, van de witte wijnen die geproduceerd worden, gedronken moeten worden binnen twee jaar na de oogst, zijn er natuurlijk altijd die uitzonderingen die de regel bevestigen. Zoals de 1999 Clos du Bourg Vouvray sec van Domaine Huet, hoogstpersoonlijk zelf aangeschaft in 2000 in Vouvray. Na de Groot Parys Chenins van Wine Blogging Wednesday … [Lees meer...] overGeproefd: Clos du Bourg 1999 sec

Charamba

20 januari 2007 door Mariëlla Beukers

"Deze fles had een schroefdop moeten hebben." Dat was de verzuchting die we vrijdagavond slaakten toen we een fles witte Portugese tafelwijn ontkurkten: de wijn was gekurkt en echt te vies om te drinken. Hij ging onmiddellijk door de gootsteen. Eeuwig zonde. Dit soort wijnen hoort zo langzamerhand echt met schroefdop uitgerust te worden: wijnen die fris en fruitig bedoeld zijn … [Lees meer...] overCharamba

Zwervende Geiten

17 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Ken je die zondagen? Je weet dat je naar een feestje gaat waar de wijn niet je dat is, dus zet je zelf alvast maar wat 'koud', voor als je terugkomt.Zondag had ik om die reden de Goats do Roam klaargezet, de rode wijn die deze maand in Wine Blogging Wednesday centraal staat. Jawel, ik had een wijn uit Zuid-Afrika klaar gezet om van te genieten, en dat wil echt iets zeggen bij … [Lees meer...] overZwervende Geiten

Druiven in de Ark

16 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Al weer een tijdje ben ik lid van Slowfood, maar ik heb nog niet veel met mijn lidmaatschap gedaan. Recent werd ik weer op de activiteiten van deze organisatie gewezen toen ik een berichtje las dat Slowfood Convivium Bonn een open uitnodiging aan wijnliefhebbers heeft uitgedaan voor een bezoek aan het eerste Pinot Madelein Forum. Wat in hemelsnaam is pinot madelein? vroeg ik me … [Lees meer...] overDruiven in de Ark

Le vin, tijdschrift voor levensgenieters

14 januari 2007 door Mariëlla Beukers

"In de grote Europesche steden zoals Parijs, Londen enz. is het al mogelijk om bij de zéér exclusieve wijnhandel een paar flessen Californische wijn van topdomeinen te bemachtigen. Goedkoop zijn ze zeker niet maar voor een wijnliefhebber is het hoogst interessant om deze wijnen te kunnen proeven."Aldus David Peppercorn in een Nederlands wijntijdschrift uit 1979. Slechts 28 jaar … [Lees meer...] overLe vin, tijdschrift voor levensgenieters

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in