• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Nieuwe sites

13 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Voor nieuwtjes is Wijnkronieken meestal niet de site, maar gisteren en vandaag heb ik toch mijn RSS feeds maar eens bijgewerkt. Het aantal interessante wijnsites is zo ongemerkt toch weer toegenomen. Graag jullie aandacht voor Wijntop5, een samenwerking tussen Perswijn (ze leren het wel) en TWIS The Wine Info site. De site geeft leuke wijntips bij interessante gerechten. Aan … [Lees meer...] overNieuwe sites

Pizza met aardappelen

12 januari 2007 door Mariëlla Beukers

In januari hebben alle kookrubrieken en tijdschriften het over afvallen, betaalbare winterkost, doe maar gewoon. Soms kan dat even teveel worden, juist in de maand die even donker is als december, maar veel saaier, omdat er geen feesten meer zijn. Misschien heb je dan juist behoefte aan iets leuks en inspirerends! Hoe kun je nu van eenvoudig eten toch een feestje maken, zonder … [Lees meer...] overPizza met aardappelen

Grootspraak

11 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Winematters geeft het cadeau, Perswijnabonnees ontvingen het al als kerstcadeautje: de restaurantgids Grootspraak, uitgegeven door Perswijn. Volgens de ondertitel dé restaurantgids voor wijnliefhebbers. Dit maal zijn restaurants beoordeeld vooral op de kwaliteiten van hun wijnkaart.Tja, of dat grootspraak is kan ik niet beoordelen. Zelden kom ik in een vaderlands etablissement, … [Lees meer...] overGrootspraak

Potige geiten en doddige pinguins

10 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Voor de achtste Nederlandse Wine Blogging Wednesday koos Ailko Faber opnieuw twee Zuid-Afrikaanse wijnen: Goat Door 2006 en Goats do Roam 2005 van het bedrijf Fairview. Beide flessen hebben een potige geit op het etiket, verwijzingen naar de geitenkaas die het bedrijf ook maakt. Maar er is meer aan de hand met die etiketten. Ze passen namelijk uitstekend in de marketingtrend … [Lees meer...] overPotige geiten en doddige pinguins

Geoxideerde Riesling

7 januari 2007 door Mariëlla Beukers

De zelfgemaakte Riesling is mislukt. Dit weekend besloot ik het litertje 'wijn' dat we van onze rieslingdruiven gemaakt hadden eens te proeven, maar helaas. Een geur van sherry en wat noten sloeg ons uit het glas tegemoet. Het drankje was geoxideerd! Er had teveel zuurstof boven de vloeistof gestaan. Enig zoet was niet meer te proeven, blijkbaar waren alle suikers wel omgezet … [Lees meer...] overGeoxideerde Riesling

Eten

6 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Als waardinnen van Herberg De Ketel en de Kurk gaan Ariane en ik natuurlijk ook af en toe inspiratie opdoen. Onlangs bezochten we de tentoonstelling Eten, tradities, taboes en delicatessen in het Museum voor Volkenkunde te Leiden. We hadden ons er veel van voorgesteld, maar waren uiteindelijk toch niet helemaal tevreden. Het persbericht schotelt de hongerige bezoeker namelijk … [Lees meer...] overEten

Breizh Gwin Gwen

5 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Als je net als wij een zwak hebt voor Bretagne, weet je ook dat de streek, hoe fantastisch ook, een stevig nadeel heeft: er is geen wijn! Onze oplossing was in het verleden een vakantie in Bretagne combineren met een weekje aan de Loire. Maar inmiddels hoeft dat niet meer. Decanter meldt dat Bretagne inmiddels zijn eigen wijn heeft: Breizh Gwin Gwen (Bretonse wijn wit, … [Lees meer...] overBreizh Gwin Gwen

Chocolade-kardemomtaart met madera

4 januari 2007 door Mariëlla Beukers

De waardinnen van Herberg De Ketel en de Kurk zijn hard aan het werk! Planningen worden gemaakt, kookpotten worden aangeschaft, de pr wordt aangezwengeld. Mocht je binnenkort een basiscursus testen (van software) gaan volgen, en je komt een case tegen waarin onze herberg wordt genoemd: dat is één van onze nieuwe pr-mensen aan het werk.Na de feestdagen is er ongetwijfeld het een … [Lees meer...] overChocolade-kardemomtaart met madera

Wine Blogging Wednesday – 8

3 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Een van mijn goede voornemens voor 2007 is minder katten op wijnen uit verre landen. Want ik ben eens gaan nadenken, en als historicus en wijnliefhebber kun je eigenlijk niet met goed fatsoen wijnen van verder weg afschrijven voor consumptie in Europa. Wat zou het vasteland van Noord-Amerika in de zeventiende en achttiende eeuw geweest zijn zonder de wijnen uit Madeira? Wat … [Lees meer...] overWine Blogging Wednesday – 8

Schitterend Glas

30 december 2006 door Mariëlla Beukers

Donderdag bezocht ik in Leiden twee tentoonstellingen die voor liefhebbers van eten en drinken de moeite waard kunnen zijn. Vandaag aandacht voor Schitterend Glas in het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO), later deze week komt Eten! in het Museum voor Volkenkunde aan de beurt. Wijn wordt pas sinds de achttiende eeuw in glazen flessen bewaard en later ook vervoerd. Als je op de … [Lees meer...] overSchitterend Glas

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in