Voor nieuwtjes is Wijnkronieken meestal niet de site, maar gisteren en vandaag heb ik toch mijn RSS feeds maar eens bijgewerkt. Het aantal interessante wijnsites is zo ongemerkt toch weer toegenomen. Graag jullie aandacht voor Wijntop5, een samenwerking tussen Perswijn (ze leren het wel) en TWIS The Wine Info site. De site geeft leuke wijntips bij interessante gerechten. Aan … [Lees meer...] overNieuwe sites
Blog
Pizza met aardappelen
In januari hebben alle kookrubrieken en tijdschriften het over afvallen, betaalbare winterkost, doe maar gewoon. Soms kan dat even teveel worden, juist in de maand die even donker is als december, maar veel saaier, omdat er geen feesten meer zijn. Misschien heb je dan juist behoefte aan iets leuks en inspirerends! Hoe kun je nu van eenvoudig eten toch een feestje maken, zonder … [Lees meer...] overPizza met aardappelen
Grootspraak
Winematters geeft het cadeau, Perswijnabonnees ontvingen het al als kerstcadeautje: de restaurantgids Grootspraak, uitgegeven door Perswijn. Volgens de ondertitel dé restaurantgids voor wijnliefhebbers. Dit maal zijn restaurants beoordeeld vooral op de kwaliteiten van hun wijnkaart.Tja, of dat grootspraak is kan ik niet beoordelen. Zelden kom ik in een vaderlands etablissement, … [Lees meer...] overGrootspraak
Potige geiten en doddige pinguins
Voor de achtste Nederlandse Wine Blogging Wednesday koos Ailko Faber opnieuw twee Zuid-Afrikaanse wijnen: Goat Door 2006 en Goats do Roam 2005 van het bedrijf Fairview. Beide flessen hebben een potige geit op het etiket, verwijzingen naar de geitenkaas die het bedrijf ook maakt. Maar er is meer aan de hand met die etiketten. Ze passen namelijk uitstekend in de marketingtrend … [Lees meer...] overPotige geiten en doddige pinguins
Geoxideerde Riesling
De zelfgemaakte Riesling is mislukt. Dit weekend besloot ik het litertje 'wijn' dat we van onze rieslingdruiven gemaakt hadden eens te proeven, maar helaas. Een geur van sherry en wat noten sloeg ons uit het glas tegemoet. Het drankje was geoxideerd! Er had teveel zuurstof boven de vloeistof gestaan. Enig zoet was niet meer te proeven, blijkbaar waren alle suikers wel omgezet … [Lees meer...] overGeoxideerde Riesling
Eten
Als waardinnen van Herberg De Ketel en de Kurk gaan Ariane en ik natuurlijk ook af en toe inspiratie opdoen. Onlangs bezochten we de tentoonstelling Eten, tradities, taboes en delicatessen in het Museum voor Volkenkunde te Leiden. We hadden ons er veel van voorgesteld, maar waren uiteindelijk toch niet helemaal tevreden. Het persbericht schotelt de hongerige bezoeker namelijk … [Lees meer...] overEten
Breizh Gwin Gwen
Als je net als wij een zwak hebt voor Bretagne, weet je ook dat de streek, hoe fantastisch ook, een stevig nadeel heeft: er is geen wijn! Onze oplossing was in het verleden een vakantie in Bretagne combineren met een weekje aan de Loire. Maar inmiddels hoeft dat niet meer. Decanter meldt dat Bretagne inmiddels zijn eigen wijn heeft: Breizh Gwin Gwen (Bretonse wijn wit, … [Lees meer...] overBreizh Gwin Gwen
Chocolade-kardemomtaart met madera
De waardinnen van Herberg De Ketel en de Kurk zijn hard aan het werk! Planningen worden gemaakt, kookpotten worden aangeschaft, de pr wordt aangezwengeld. Mocht je binnenkort een basiscursus testen (van software) gaan volgen, en je komt een case tegen waarin onze herberg wordt genoemd: dat is één van onze nieuwe pr-mensen aan het werk.Na de feestdagen is er ongetwijfeld het een … [Lees meer...] overChocolade-kardemomtaart met madera
Wine Blogging Wednesday – 8
Een van mijn goede voornemens voor 2007 is minder katten op wijnen uit verre landen. Want ik ben eens gaan nadenken, en als historicus en wijnliefhebber kun je eigenlijk niet met goed fatsoen wijnen van verder weg afschrijven voor consumptie in Europa. Wat zou het vasteland van Noord-Amerika in de zeventiende en achttiende eeuw geweest zijn zonder de wijnen uit Madeira? Wat … [Lees meer...] overWine Blogging Wednesday – 8
Schitterend Glas
Donderdag bezocht ik in Leiden twee tentoonstellingen die voor liefhebbers van eten en drinken de moeite waard kunnen zijn. Vandaag aandacht voor Schitterend Glas in het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO), later deze week komt Eten! in het Museum voor Volkenkunde aan de beurt. Wijn wordt pas sinds de achttiende eeuw in glazen flessen bewaard en later ook vervoerd. Als je op de … [Lees meer...] overSchitterend Glas
