Waarom gaat Syrah/Shiraz nu zo goed bij wild en paté? Vorige week beloofde ik daarover wat uit te zoeken, naar aanleiding van het november thema van Wine Blogging Wednesday: een Callia Alta Shiraz en een Callia Alta Shiraz Bonarda, beide Argentijnse wijnen uit 2005. Net toen ik de resultaten daarvan hier wilde gaan neerschrijven, ontving ik van Incontro, een in Italiaanse … [Lees meer...] overWildwijnen
Blog
De Kunst om Wijn te Drinken
Leuk hè, deze wijze uitspraken uit een Franse reclamebrochure. De brochure is getiteld Un art de France: le savoir-boire en geeft allerhande tips: over de juiste glazen, over de juiste combinaties met eten e.d. In ons land verscheen tegelijkerheid een Nederslandstalige versie, door de Bijenkorf aangeboden.Beide brochure zijn rond 1960 gepubliceerd, schat ik zo, op initiatief … [Lees meer...] overDe Kunst om Wijn te Drinken
Een oude fles moelleux
Wat doe je in het volgende geval: je vindt in je voorraadkast nog een oude fles witte Bordeaux, een zogenaamde 'moelleux'* uit 1994. Je hebt hem recent gekregen, maar eigenlijk nog niet zo goed bekeken. Je kent die flessen 'moelleux' wel, ze staan onderin de supermarktschappen. Ze zijn kwalitatief niet geweldig, en al helemaal niet als ze al 12 jaar oud zijn. Het is zo'n fles … [Lees meer...] overEen oude fles moelleux
St. Maarten
Vandaag is het St. Maarten, en vanavond zullen er bij ons in Utrecht weer groepjes kinderen langs de deur komen met lampions en liedjes. De bedoeling is dat ze er iets lekker voor krijgen, voor die aandoenlijke liedjes. Wat heeft St. Maarten met wijn te maken, vraag je je misschien af? Tegenwoordig niet veel meer, of je moet vanavond een lekkere pan bisschopswijn willen … [Lees meer...] overSt. Maarten
Geproefd: Riesling van Eva Clüsserath
Een doordeweekse dag, met een doordeweeks programma. Je hebt een uurtje om te koken, nog een uurtje om het te verwerken en daarna weer een vergadering van acht tot tien. Wakker blijven na de werkdag is dus wel gewenst. Wat eet je dan, en wat drink je erbij? Het Odinpakket bevatte zuurkool afgelopen vrijdag. Op zaterdag en zondag paste de zuurkool niet, op maandag, woensdag … [Lees meer...] overGeproefd: Riesling van Eva Clüsserath
Geproefd: de Callia’s
Er zijn al weer twee reacties: Carla heeft de twee Argentijnse wijnen van WBW-november al gedronken en beoordeeld, en op het Ministerie gaan ze er met dozen tegelijk erdoorheen, lijkt het wel. Nog even om de geheugens op te frissen: het gaat deze maand om twee wijnen van Bodegas Callia, een Shiraz 2005 en een Shiraz/Bonarda 2005.Zelf hebben we afgelopen weekend twee combinaties … [Lees meer...] overGeproefd: de Callia’s
Bloggers versus Perswijn?
Beste René,Even heb ik gedacht: laat ik nou niet reageren op je laatste column in de Perswijn van november, over internet en de Nederlandse wijnwereld, omdat ik het niet de moeite waard vond. Maar een aantal zaken verdient correctie, zeker ten behoeve van die lezers die mogelijk door je column nu het idee krijgen dat de Nederlandse bloggers, loggers en prikkers alleen maar … [Lees meer...] overBloggers versus Perswijn?
Aanvulling – en kritiek – op Perswijn
Soms heeft een mens gewoon behoefte zijn hart te luchten. Dat was afgelopen weekend het geval toen de nieuwe Perswijn bij mij op de mat viel. Het nieuwste nummer van Perswijn kopt namelijk groot, op de omslag: Wijnwandelen in Nederland. Ah, dacht ik, leuk, dan komt er aandacht voor die initiatieven die er de afgelopen zes jaar in Nederland zijn ontwikkeld op wijnwandelgebied. … [Lees meer...] overAanvulling – en kritiek – op Perswijn
Chaptaliseren
Wat een gruwelijke bezigheid was dat: een ons suiker toevoegen aan mijn 1.3 liter gistende Riesling (in wording). Wat is een ons dan veel...Omdat het suikergehalte van de druiven net iets te laag was om er echt 'wijn' van te maken, besloten we dit weekend suiker bij het sap te doen. Maar wat voor suiker dan, en hoeveel? Internet moest stevig be-googled worden om iets te vinden, … [Lees meer...] overChaptaliseren
Het Sonoma-dieet en de Mitra
Diëten, ik heb er nooit wat in gezien. Andere mensen zullen er ongetwijfeld baat bij hebben, maar ik begin er niet aan. Toch keek ik onlangs een dieetboek in; ze lagen me op grote stapels bij de boekhandel aan te staren. Een mooie oranjegele kaft en een intrigerende titel: Het Sonoma-dieet, van de hand van Connie Guttersen. Aangezien de Sonoma-vallei in Californië volgend jaar … [Lees meer...] overHet Sonoma-dieet en de Mitra
