• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Yquem in een ‘wijn-thriller’

5 november 2006 door Mariëlla Beukers

Al weer een forse tijd geleden ben ik eens begonnen met het aanleggen van een lijstje van boeken en films waarin wijn een hoofdrol speelt. Fictionele boeken en films dan, geen documentaires en boeken waarin wijn vakmatig wordt beschreven. Dat was in de dagen van Sideways. Inmiddels is er A Good Year met Russell Crowe, een film die geen goede pers heeft gekregen, onder andere … [Lees meer...] overYquem in een ‘wijn-thriller’

Geproefd: een cartagène

4 november 2006 door Mariëlla Beukers

Met al die boekrecensies - morgen weer één, van een 'thriller die zich afspeelt in de internationale wijnwereld - zou je nog vergeten dat er hier thuis ook nog wel eens wijn gedronken wordt.Nou, wijn.... Technisch gesproken is het drankje dat wij de afgelopen dagen als apéritief en soms ook als digestief dronken, geen wijn. Wij brachten het drankje, een cartagène, deze zomer … [Lees meer...] overGeproefd: een cartagène

Minder trammelant in wijnland

3 november 2006 door Mariëlla Beukers

Alweer enige tijd geleden verscheen een aardig boek van de hand van Harold Hamersma: Minder trammelant in wijnland. Het werd geschreven in opdracht van de slijtersketen Mitra en is uitsluitend in die winkels verkrijgbaar voor het aangename prijsje van € 4,99. Nieuwsgierig geworden naar de schrijfstijl van Hamersma besloot ik het boekje maar aan te schaffen, vooral om te kijken … [Lees meer...] overMinder trammelant in wijnland

Wine Blogging Wednesday – 6

1 november 2006 door Mariëlla Beukers

Zo kort na het eindoordeel van Wine Blogging Wednesday oktober gaan we alweer vrolijk verder met Wine Blogging Wednesday november. En dit keer gaan we Europa helemaal verlaten. Het moest er een keer van komen, een groot en groeiend deel van de wijnen die in de supermarkten en slijterijen te koop zijn, komt uit niet-Europese landen. Vooral Zuid-Afrika heeft een stijgend aandeel, … [Lees meer...] overWine Blogging Wednesday – 6

WBW-5: Het definitieve eindoordeel

31 oktober 2006 door Mariëlla Beukers

Mooi, het is gelukt! Mijn oproep vorige week woensdag om toch nog even te reageren over de wijnen van Wine Blogging Wednesday oktober heeft resultaat gehad. Vier mensen hebben alsnog gereageerd: Udo en zijn vriendin Sabina, Edith en Mr. Ooijer. Overigens betekent dit wel dat er nog steeds meer dan tien mensen zijn die wel het pakket hebben besteld maar geen reactie hebben … [Lees meer...] overWBW-5: Het definitieve eindoordeel

Help Wanted: Gewürztraminer met …?

30 oktober 2006 door Mariëlla Beukers

We hebben hulp nodig! Gisteren bekeken we eens even de wijnvoorraden van mijn vader, en daar bleken nog tien flessen Alsace Grand Cru Gewürztraminer Gloeckelberg 1996 van Charles Koehly et fils uit Rodern te liggen. Tien flessen tien jaar oude Gewürztraminer die er waarschijnlijk al zo'n zeven à acht jaar liggen. Zonde, zonde, zonde. Inmiddels geeft mijn vader toe dat hij … [Lees meer...] overHelp Wanted: Gewürztraminer met …?

Zelf wijn maken

29 oktober 2006 door Mariëlla Beukers

Gisteren heb ik mijn rieslingdruiven geoogst, en nu staat er een viesgroen drabje in een fles te gisten. Samen met Alex heb ik de anderhalve kilo druiven met mijn handen geperst en vervolgens het sap en de schillen in een fles gedaan. Die schillen zijn toegevoegd om straks niet een heel bleke wijn te krijgen. Tip van Alex, ik ben heel benieuwd. Het sap bleek suiker genoeg in … [Lees meer...] overZelf wijn maken

Ontkurkt – Eten en drinken op de Menkemaborg

28 oktober 2006 door Mariëlla Beukers

Mocht je de komende weekenden in het Hoge Noorden zijn, bezoek dan eens de tentoonstelling Proeven van het goede eten op de Menkemaborg. In het Groningse plaatsje Uithuizen, vlak onder de waddenkust en midden tussen de bieten en wortelvelden, ligt de van oorsprong middeleeuwse Menkemaborg. Het huis in zijn huidige vorm dateert van rond 1700, de inrichting uit de 18e eeuw. Alle … [Lees meer...] overOntkurkt – Eten en drinken op de Menkemaborg

Livia’s Gold met een vleugje Nigella

26 oktober 2006 door Mariëlla Beukers

Zoete wijnen, ik doe er een moord voor. Tenminste, 'goede' zoete wijnen. Ieder land heeft wel zijn eigen grote zoete wijnen. Denk aan Sauternes in Frankrijk, maar ook betaalbaardere wijnen als Beaumes de Venises (Rhône), Coteaux du Layon (Loire) of Selection des Grains Nobles (Elzas) drink ik graag. Denk ook aan de Beerenausleses en Trockenbeerenausleses van Oostenrijk en … [Lees meer...] overLivia’s Gold met een vleugje Nigella

WBW-5 Het (eind)oordeel

25 oktober 2006 door Mariëlla Beukers

Voor de Wine Blogging Wednesday van oktober organiseerden we eens iets anders: wijnen hoefden deze maand niet bij de supermarkt gehaald worden, maar ze werden na bestelling bij je thuis afgeleverd. Twee Spaanse roden, Dehesa Gago 2005 van Compañia de Telmo Rodriquez en Bonal Tempranillo 2005 van Bodegas Real, konden gekocht worden bij BuyYourWine. En de actie leek succesvol … [Lees meer...] overWBW-5 Het (eind)oordeel

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in