Je kunt er nauwelijks meer omheen: de wijnbouw in Nederland is bloeiend. Afgelopen maanden bezocht ik zelf al twee Nederlandse wijngaarden, De Kleine Heerlijkheid en Hof van Twente. Allebei van een heel verschillend kaliber, een verschil dat ook heel duidelijk naar voren komt in het leuke boek van Petra Davids, Wijnroutes. Op de fiets langs wijngaarden in Nederland en België. … [Lees meer...] overOp de fiets langs wijngaarden
Blog
Wijn bij het eten: een keuze vanuit het bos…
Wijn is er om te drinken bij het eten, bij voorkeur met goede vrienden. Ieder van ons zal zich dan ook regelmatig afgevraagd hebben wat hij of zij nu toch weer moet schenken bij dat lekkere gerecht dat 's avonds met vrienden gegeten gaat worden. Hoe dat gisteren in zijn werk ging, toen we na een wandeling in de Kaapse bossen bij vrienden zouden eten, wil ik jullie niet … [Lees meer...] overWijn bij het eten: een keuze vanuit het bos…
Ontkurkt – Fighting Wine
Ongeveer een week geleden kreeg ik een e-mail van een vertaalster. Of ik haar kon helpen met de vertaling van de term 'fighting wine'? Wat zou een Engelsman daarmee kunnen bedoelen? Ik had geen idee, maar beloofde op zoek te gaan in mijn wijnboeken. Zoals ik al verwachtte, leverden die helemaal niets op en ik besloot toch maar even te Googlen, hoewel de vertaalster dat … [Lees meer...] overOntkurkt – Fighting Wine
Estofado of pannegies?
Wat maakt nu eigenlijk dat je een wijn bij een bepaald gerecht combineert? Hoe bepaal je dat, waar moet je op letten? Nu ben ik al zo lang met wijn bezig, en toch kan ik daar geen simpel antwoord op geven. Je moet bijvoorbeeld rekening houding met zaken als mondgevoel, filmende wijnen, strakke wijnen en de eigenschappen van het eten dat je erbij serveert. Probeer bijvoorbeeld … [Lees meer...] overEstofado of pannegies?
Als die wijnstok kon spreken…
Moet je je voorstellen: de West-Indische Compagnie was nog de baas in Manhattan, de shoguns heersten over Japan, in Nederland hadden we de Tachtigjarige Oorlog net achter ons, de Gouden Eeuw kon beginnen. En dan besluit daar een wijngaardenier in Zuid-Tirol, in dienst van de heer van het kasteel van Katzenzungen, een wijnstokje te plaatsen. Lekker warm, tegen de muur van het … [Lees meer...] overAls die wijnstok kon spreken…
Wijn maken
Het blijft toch een fascinerend proces, wijnmaken. Je leest erover en denkt dat je het op een goed moment wel snapt. Maar dan loop je rond in een echte wijnmakerij en dan blijkt dat het toch allemaal weer helemaal nieuw overkomt.Het begint uiteraard allemaal met druiven. Zo hingen de rieseldruiven vorige week zaterdag nog op 't Nieuwland van de Hof van Twente. De riesel is een … [Lees meer...] overWijn maken
Superwijn 2007
[Deze omslag is in het echt niet blauw, maar Blogger staat erop de afbeelding te verhaspelen, sorry.]Inmiddels verschijnen er diverse jaarlijkse wijngidsen: supermarktwijnen, de beste wijnen onder 5 euro, de gids van de Consumentenbond etc. Wat we ons misschien niet altijd realiseren, is dat dergelijke gidsen zo goed als altijd de mening van de proevers weergeven, wat de … [Lees meer...] overSuperwijn 2007
Ontkurkt – Verjus
Op het Ministerie van Eten en Drinken werd afgelopen week geschreven over mosterd en één van de oorspronkelijke bestanddelen daarvan, verjus, een zuur sap van druiven. Toevallig kwam ik dat sap recent ook tegen in een boek dat ik aan het lezen ben: Histoire sociale et culturelle du Vin van Gilbert Garrier. In de Middeleeuwen was er bij de bereiding van eten eigenlijk geen … [Lees meer...] overOntkurkt – Verjus
Actie van de maand
Zou ik bijna vergeten nog even op onze unieke actie van deze maand te wijzen: de wijnen van Wine Blogging Wednesday zijn deze maand heel makkelijk via internet te bestellen. En het loopt goed, heb ik uit betrouwbare bron! Ellen en Paul maakten al een fantastische reestoofschotel, en Onno Kleyn publiceerde ook al een heerlijk recept.Kijk verder even hier, of op Wijnerij, … [Lees meer...] overActie van de maand
Even wat Spaanse wijngeschiedenis
De stoofpotten van Wine Blogging Wednesday oktober moeten bij ons nog heel even wachten tot dit weekend. Vandaag ondertussen even aandacht voor wat Spaanse wijngeschiedenis. Ik vind altijd: om een wijn goed te kunnen waarderen moet je ook wat weten over zijn geschiedenis. En over de Spaanse wijnen is heel wat te vertellen. Dat wij tegenwoordig met regelmaat een Spaanse wijn op … [Lees meer...] overEven wat Spaanse wijngeschiedenis