Wanneer drink je eigenlijk wijn? Meestal leg je een fles klaar om iets te vieren, bij een feestelijke gelegenheid. Maar wijn kan ook troost bieden en opbeurend zijn na een verdrietige gebeurtenis. Vanavond zaten wij heerlijk in onze tuin met een glas koele Stettener Stein Grauer Burgunder Kabinett 2005 Franken trocken van Weingut am Stein Ludwig Knoll en kwamen bij van een … [Lees meer...] overEen wijn voor alle gelegenheden
Blog
Wijngaard in het Land van Maas en Waal
Wijngaarden en wijnboeren hebben over het algemeen een romantisch imago. Het is voor veel mensen een droom een eigen wijngaard te bezitten en van eigen druiven een goede wijn te maken. Druiven en wijn krijgen daarbij een bepaalde status toegedicht die ze voor veel druiventelers en wijngaardeniers mogelijk helemaal niet hebben. Het is dat ze nu toevallig druiven kweken en wijn … [Lees meer...] overWijngaard in het Land van Maas en Waal
Time-out
Het leven kent zo zijn ups en downs. Leuke dingen, trieste dingen, stress, noem maar op. Daarom heel even time-out op Wijnkronieken! Maar vanavond gaan er Pinot blancs mee naar een familiebijeenkomst, alwaar ook Pinot noir 'en vrac' geschonken zal worden. Ik heb Pinot blanc gekozen aangezien het een wijn is die je veel mensen kunt schenken: liefhebbers van droog, van zoeter … [Lees meer...] overTime-out
Wine Blogging Wednesday – 4
Deze vierde aflevering van WBW wordt een bijzondere. We vonden het namelijk tijd meer blogs bij het schrijven te betrekken, en dat is gelukt! Vanaf vandaag zullen ook Proost.blogo, het Ministerie van Eten en Drinken, Kleyn's Culilog en Wijn.blog.nl iedere eerste woensdag van de maand de WBW-wijnen presenteren. En uiteraard doen Wijnerij, Wijnsuggestie en Wijnkronieken ook nog … [Lees meer...] overWine Blogging Wednesday – 4
Heerkretz en Höllberg
Stel je voor, een zonnige helling, rijzend tot 280 meter hoog, gericht op het zuiden. Rijen en rijen wijnstokken zijn er gepland, voornamelijk riesling. De stokken worden door de ligging van de helling en een aantal keteldalletjes beschermd tegen de koude oosten- en westenwinden. Onder aan de helling zijn bronnen, die zorgen voor een goede waterhuishouding. De bodem van de … [Lees meer...] overHeerkretz en Höllberg
Rieslingverslaving
Het is allemaal de schuld van Jancis Robinson. Sinds we eind jaren negentig haar BBC Winecourse op video zagen, zijn we verslaafd aan Riesling. Daarvoor vonden we het ook al goede wijn, maar daarna is het serieus geworden. We planden een vakantie aan de Moezel, bezochten producenten als Willi Schaeffer en de familie Eymael van de Mönchhof. Terug in Nederland probeerden we goede … [Lees meer...] overRieslingverslaving
Grosses Gewächs
Voor Duitse wijnliefhebbers en liefhebbers van Duitse wijn wordt het een belangrijk weekend. Vanaf 1 september mogen namelijk de witte topwijnen van 2005 van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) op de markt gebracht worden, het 'Grosses Gewächs'. En omdat ik er dit weekend twee ga proeven, vandaag alvast een kleine inleiding. Bovendien wordt op 18 september a.s. … [Lees meer...] overGrosses Gewächs
Ontkurkt – Champagnebekers
Wonderlijk hoe sommige dingen soms samenkomen. Zo heb je nog nooit van een voorwerp gehoord, zo kom je het op diverse plaatsen tegen. Een vriendin van mij kwam terug van een vakantie uit Canada met enthousiaste verhalen over wijnglazen van Riedel zonder voet. Op de site van Riedel vond ik de O-Riedelserie, werkelijk prachtig van vormgeving, allemaal zonder voet. Ook een … [Lees meer...] overOntkurkt – Champagnebekers
WBW goes Dutch – 3
De derde WBW is vandaag al weer afgerond. Afgelopen maand proefden we twee wijnen van de druivensoort gamay, ééntje uit de Beaujolais en ééntje uit de Mâcon. Beide wijnen zouden eigenlijk veel wijnplezier hebben moeten geven, maar als je het afrondende eindoordeel van Wijnerij leest, hebben deze twee supermarktwijnen dat niet waargemaakt.Gisteren hebben we (mijzelf, Ed van … [Lees meer...] overWBW goes Dutch – 3
Meer culi-kul
Toeval of niet: op het moment dat ik op Eetschrijven lees over onzinverhalen in de culinaire wereld, krijg ik ook een mailtje van Onno Kleyn over de larriekoek die in de recente Consumentengids over pizza's geschreven wordt. Pizza's zouden bijvoorbeeld uit de Romeinse tijd stammen en toen al belegd zijn geweest met tomaten, groenten en kruiden. Iedereen met maar een beetje … [Lees meer...] overMeer culi-kul