• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

WBW-1 Het Oordeel

28 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Eindelijk dan, hieronder volgt het langverwachte OORDEEL over de twee rosés die geïntroduceerd werden voor de allereerste Nederlandse Wine Blogging Wednesday. Allereerst willen wij iedereen bedanken die deze eerste keer zo enthousiast gereageerd heeft. Op onze blogs gaven vier mensen een reactie: Willemijn op Wijnerij, Tante Greatje en Aad en Dicky op Wijnkronieken, Janneke … [Lees meer...] overWBW-1 Het Oordeel

Nog twee hele dagen!

25 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Nog even een snelle herinnering: je hebt nog tot dinsdagavond 27 juni a.s. de tijd om je notities over de rosés La Tulipe en Le Passé Authentique te plaatsen! Maak de eerste Nederlandse Wine Blogging Wednesday een succes en geef je reactie op Wijnkronieken, Wijnerij of Wijnsuggestie. Op woensdag 28 juni schrijf ik HET OORDEEL. … [Lees meer...] overNog twee hele dagen!

Picpoul

25 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Een van de dertien druivensoorten die gebruikt mogen worden in Chateauneuf du Pape is de Picpoul, soms ook gespeld Piquepoul. Veel wijnliefhebbers hebben het rijtje van de dertien druiven ooit moeten leren, maar weinig mensen zullen ooit een wijn geproefd hebben gemaakt puur van de Picpoul. Toch worden van diverse varianten van de Picpoul prima wijnen gemaakt, zoals ik dit … [Lees meer...] overPicpoul

Onze Europese wijntoekomst

23 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Aan velen zal het deze dagen voorbij gegaan zijn, maar er staan in Europa op wijngebied belangrijke dingen te gebeuren. Gisteren, op 22 juni, presenteerde Eurocommissaris Marian Fischer Boel haar plannen om de Europese wijnsector aan te pakken. En zoals altijd is er geen simpele uitleg voor een complex probleem. Ik vond in de Volkskrant vanmorgen slechts enkele regels hierover; … [Lees meer...] overOnze Europese wijntoekomst

Ontkurkt – Wijn T-shirts

22 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Maak deze zomer kans op een mooie fles wijn. Hoe? Lees deze editie van Ontkurkt, mijn wekelijkse bijdrage over wijngeschiedenis en wijn als cultuurgoed. Deze week over merchandising door wijnboeren.Ben je er ook wel eens voor bezweken? Een maf T-shirt dat je nooit zult dragen maar toch niet kon laten liggen? Twee jaar geleden kocht ik bij de Fiore Winery in Maryland, USA, dit … [Lees meer...] overOntkurkt – Wijn T-shirts

Platte peterselie en wijn

21 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Als je van goede wijn houdt, hou je ook van lekker eten. En hou je van lekker eten, kook je misschien ook graag. Dan gebruik je graag goede, smaakvolle ingrediënten. Het is in Nederland echter niet altijd even makkelijk om aan die ingrediënten te komen die je wilt hebben. Zoals de platte peterselie! In de Nederlandse supermarkten is voornamelijk krulpeterselie te koop, als je … [Lees meer...] overPlatte peterselie en wijn

Nederlandse rosé bekroond

20 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Dat is nu eens een leuk bericht: op Rosé aan Zee – de grote rosémanifestatie georganiseerd door onder andere Perswijn - was een Nederlandse rosé de lieveling van het publiek. Met zijn 107 voorkeursstemmen liet deze rosé de nummers twee en drie ver achter zich. Winnaar was de Sueterie 2005 van Hof van Twente, een zeer succesvol wijndomein dat in de Perswijn van maart/april 2006 … [Lees meer...] overNederlandse rosé bekroond

Duits rood

18 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Je komt ze steeds vaker tegen, goede rode wijnen uit Duitsland. Waar we van ouds bij Duitse wijn denken aan wit, is dat inmiddels niet meer zo vanzelfsprekend. Als sinds de Middeleeuwen associëren we Duitse wijn met wijn uit het Rijnland en de Moezel en ‘Rijnsche’ wijn met witte wijn, vaak nog zoet ook. Ook in later eeuwen kwam goede witte wijn vooral uit Duitsland. Tot in de … [Lees meer...] overDuits rood

Welke wijn haal je waar?

17 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Gisteren bezocht ik drie heel verschillende plaatsen om wijn te halen: de eigen kelderbox van een kleine wijnimporteur, het historische pand (ook een kelder, maar dan anders…) van een gerenommeerde wijnhandel en het wijngangpad van de plaatselijke grootgrutter.De wijnen die ik bij ieder afzonderlijk haalde, hadden telkens een ander doel: met de wijnen van de kleinere importeur … [Lees meer...] overWelke wijn haal je waar?

WBW update

16 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Wine Blogging Wednesday begint zo langzamerhand aan te slaan. Op het Ministerie is de La Tulipe geproefd door Paul en Ellen. Zij vonden hem wel lekker, Aad en Dicky leverden een commentaar dat niet zo lovend is. En ondertussen hebben de Franstaligen in Canada Wine Blogging Wednesday, oorspronkelijk bedacht door Lenn Thompson, ook geïmiteerd onder de titel Les Mercredis Blogue … [Lees meer...] overWBW update

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in