In het Zeeuwse mosseldorp Philippine vond deze week de opening van het mosselseizoen plaats. Uiteraard onder het genot van een glaasje échte mosselwijn. De opening van het seizoen en de verkiezing van de jaarlijkse mosselwijn is een initiatief van het Culinair Mosselgezelschap, bestaande uit zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van … [Lees meer...] overPicpoul de Pinet dé mosselwijn in Philippine
Blog
Tsjechische wijn: een hernieuwde kennismaking
In 2011 bezocht ik samen met een aantal andere wijnschrijvers Moravië, het grootste en bekendste wijngebied van Tsjechië. Toentertijd was ik er danig van onder de indruk, vooral ook omdat ik me niet had gerealiseerd dat Tsjechië zo’n lange wijngeschiedenis kende. Ik schreef er diverse artikelen over, die onderaan dit artikel vermeld staan. Zes jaar later, op 6 juni jongstleden, … [Lees meer...] overTsjechische wijn: een hernieuwde kennismaking
Na 33 jaar geproefd: JP. Chenet, zonder schuine hals
In 1984 begon mijn volwassen leven; wijn dronk ik toen nog niet. Ook in 1984 lanceerde Les Grands Chais de France, toen nog een klein wijnbedrijf in de Franse Vogezen opgericht door Joseph Helfrich, een wijnfles die ze zelf steevast ‘iconisch’ noemen: de wijnfles met de schuine hals. Het had dus heel goed gekund dat ik in mijn studententijd kennis had gemaakt met die wijn. Want … [Lees meer...] overNa 33 jaar geproefd: JP. Chenet, zonder schuine hals
Wijngaarden uitlaatklep voor groeiend toerisme Barcelona
Net als Amsterdam heeft Barcelona steeds grotere stromen toeristen te verwerken. Om die binnenstad van de Catalaanse hoofdstad te ontlasten hebben de verkeersbureaus van de stad Barcelona, provincie Barcelona en Catalonië hun krachten gebundeld voor een nieuwe promotiestrategie: 'Groot-Barcelona'. Deze gloednieuwe toeristische benaming brengt zowel de stad als de omliggende … [Lees meer...] overWijngaarden uitlaatklep voor groeiend toerisme Barcelona
Loire Revisited: een rondje #loireblanc
Af en toe heb je gewoon even een duwtje nodig. Of een stevige herinnering, om bepaalde wijnen weer op je netvlies te krijgen. Zo’n ‘duwtje’ kreeg ik onlangs, toen ik deelnam aan een lunch met uitsluitende witte Loire-wijnen: #loireblanc dus. Want dat die witte Loire-wijnen zo geweldig zijn, dat wist ik gewoon al. Jarenlang zijn we er op vakantie geweest, en altijd gingen er … [Lees meer...] overLoire Revisited: een rondje #loireblanc
Wijn bij de Oosterscheldekreeft
Binnenkort mag ik weer. Tijdens een zeilweekend in Zeeland ga ik mij zeker weten weer te buiten aan Oosterscheldekreeft, ergens in een restaurantje in Willemstad. Op donderdag 30 maart jl. werd het seizoen van de Oosterscheldekreeft weer geopend, met tal van festiviteiten georganiseerd door de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Het seizoen loopt tot zaterdag 15 … [Lees meer...] overWijn bij de Oosterscheldekreeft
Bier in boeken
Na een dag wijnproeven is er niets lekkerder dan een koel glas witbier. Dat vind ik niet alleen, maar met mij vele wijnprofessionals. Hoewel wijnmensen echter alles van wijn weten, moet je hen over het algemeen niet vragen naar bier. Voor heel veel mensen is bier nog altijd synoniem met pils, en dat er tal van boeiende, spannende en verrassende smaken in bier zijn, is nog te … [Lees meer...] overBier in boeken
Een Klein Wonder en Groot Geluk: wandelen en wijn op de Brabantse Wal
Hij kon het prachtig vertellen, en we hingen aan zijn lippen. Na een stevige wandeling over de Kalmthoutse Heide waren we aangekomen bij Domaine de Brabantse Wal, aan de rand van Ossendrecht. Voor ons strekte zich 4500 wijnstokken uit, wij namen plaats in een knusse partytent. Op tafel stonden aspergesoep, maaltijdsalades met asperges, brood en wijn. Voor die wijn waren we … [Lees meer...] overEen Klein Wonder en Groot Geluk: wandelen en wijn op de Brabantse Wal
Perfecte aspergewijn: Manoir Grignon Muscat Sec
Ieder jaar vind ik het weer grappig: wijnen die uitgeroepen worden tot dé aspergewijn. Feit is natuurlijk dat er niet slechts één absolute wijn voor asperges is. Het is maar welke wijnen het proefpanel voor zich krijgt. En het is maar hoe je de asperges klaarmaakt, laten we dat ook niet vergeten! De Verenigde Vinologen Nederland (VVN) organiseerden ook dit jaar weer een … [Lees meer...] overPerfecte aspergewijn: Manoir Grignon Muscat Sec
‘Echte’ Opimianer: wijn aan het diner van Trimalchio
Over het eten en drinken van de Romeinen is al veel geschreven. Voorwerpen die te maken hebben met eten en drinken zijn dan ook in grote hoeveelheden gevonden. Niet alleen in Rome en omgeving zelf, maar ook in de verre buitengebieden zoals hier in de Lage Landen, langs de grens van het Romeinse Rijk. Iedereen moet tenslotte eten! Talloze schalen, kommen, borden, glazen, bekers … [Lees meer...] over‘Echte’ Opimianer: wijn aan het diner van Trimalchio









