• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Picpoul de Pinet dé mosselwijn in Philippine

7 juli 2017 door Mariëlla Beukers

In het Zeeuwse mosseldorp Philippine vond deze week de opening van het mosselseizoen plaats. Uiteraard onder het genot van een glaasje échte mosselwijn. De opening van het seizoen en de verkiezing van de jaarlijkse mosselwijn is een initiatief van het Culinair Mosselgezelschap, bestaande uit zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van … [Lees meer...] overPicpoul de Pinet dé mosselwijn in Philippine

Tsjechische wijn: een hernieuwde kennismaking

25 juni 2017 door Mariëlla Beukers

In 2011 bezocht ik samen met een aantal andere wijnschrijvers Moravië, het grootste en bekendste wijngebied van Tsjechië. Toentertijd was ik er danig van onder de indruk, vooral ook omdat ik me niet had gerealiseerd dat Tsjechië zo’n lange wijngeschiedenis kende. Ik schreef er diverse artikelen over, die onderaan dit artikel vermeld staan. Zes jaar later, op 6 juni jongstleden, … [Lees meer...] overTsjechische wijn: een hernieuwde kennismaking

Na 33 jaar geproefd: JP. Chenet, zonder schuine hals

24 juni 2017 door Mariëlla Beukers

In 1984 begon mijn volwassen leven; wijn dronk ik toen nog niet. Ook in 1984 lanceerde Les Grands Chais de France, toen nog een klein wijnbedrijf in de Franse Vogezen opgericht door Joseph Helfrich, een wijnfles die ze zelf steevast ‘iconisch’ noemen: de wijnfles met de schuine hals. Het had dus heel goed gekund dat ik in mijn studententijd kennis had gemaakt met die wijn. Want … [Lees meer...] overNa 33 jaar geproefd: JP. Chenet, zonder schuine hals

Wijngaarden uitlaatklep voor groeiend toerisme Barcelona

16 juni 2017 door Mariëlla Beukers

Net als Amsterdam heeft Barcelona steeds grotere stromen toeristen te verwerken. Om die binnenstad van de Catalaanse hoofdstad te ontlasten hebben de verkeersbureaus van de stad Barcelona, provincie Barcelona en Catalonië hun krachten gebundeld voor een nieuwe promotiestrategie: 'Groot-Barcelona'. Deze gloednieuwe toeristische benaming brengt zowel de stad als de omliggende … [Lees meer...] overWijngaarden uitlaatklep voor groeiend toerisme Barcelona

Loire Revisited: een rondje #loireblanc

1 juni 2017 door Mariëlla Beukers

Af en toe heb je gewoon even een duwtje nodig. Of een stevige herinnering, om bepaalde wijnen weer op je netvlies te krijgen. Zo’n ‘duwtje’ kreeg ik onlangs, toen ik deelnam aan een lunch met uitsluitende witte Loire-wijnen: #loireblanc dus. Want dat die witte Loire-wijnen zo geweldig zijn, dat wist ik gewoon al. Jarenlang zijn we er op vakantie geweest, en altijd gingen er … [Lees meer...] overLoire Revisited: een rondje #loireblanc

Wijn bij de Oosterscheldekreeft

17 mei 2017 door Mariëlla Beukers

Binnenkort mag ik weer. Tijdens een zeilweekend in Zeeland ga ik mij zeker weten weer te buiten aan Oosterscheldekreeft, ergens in een restaurantje in Willemstad. Op donderdag 30 maart jl. werd het seizoen van de Oosterscheldekreeft weer geopend, met tal van festiviteiten georganiseerd door de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Het seizoen loopt tot zaterdag 15 … [Lees meer...] overWijn bij de Oosterscheldekreeft

Bier in boeken

14 mei 2017 door Mariëlla Beukers

Na een dag wijnproeven is er niets lekkerder dan een koel glas witbier. Dat vind ik niet alleen, maar met mij vele wijnprofessionals. Hoewel wijnmensen echter alles van wijn weten, moet je hen over het algemeen niet vragen naar bier. Voor heel veel mensen is bier nog altijd synoniem met pils, en dat er tal van boeiende, spannende en verrassende smaken in bier zijn, is nog te … [Lees meer...] overBier in boeken

Een Klein Wonder en Groot Geluk: wandelen en wijn op de Brabantse Wal

11 mei 2017 door Mariëlla Beukers

Hij kon het prachtig vertellen, en we hingen aan zijn lippen. Na een stevige wandeling over de Kalmthoutse Heide waren we aangekomen bij Domaine de Brabantse Wal, aan de rand van Ossendrecht. Voor ons strekte zich 4500 wijnstokken uit, wij namen plaats in een knusse partytent. Op tafel stonden aspergesoep, maaltijdsalades met asperges, brood en wijn. Voor die wijn waren we … [Lees meer...] overEen Klein Wonder en Groot Geluk: wandelen en wijn op de Brabantse Wal

Perfecte aspergewijn: Manoir Grignon Muscat Sec

9 mei 2017 door Mariëlla Beukers

Ieder jaar vind ik het weer grappig: wijnen die uitgeroepen worden tot dé aspergewijn. Feit is natuurlijk dat er niet slechts één absolute wijn voor asperges is. Het is maar welke wijnen het proefpanel voor zich krijgt. En het is maar hoe je de asperges klaarmaakt, laten we dat ook niet vergeten! De Verenigde Vinologen Nederland (VVN) organiseerden ook dit jaar weer een … [Lees meer...] overPerfecte aspergewijn: Manoir Grignon Muscat Sec

‘Echte’ Opimianer: wijn aan het diner van Trimalchio

3 mei 2017 door Mariëlla Beukers

Over het eten en drinken van de Romeinen is al veel geschreven. Voorwerpen die te maken hebben met eten en drinken zijn dan ook in grote hoeveelheden gevonden. Niet alleen in Rome en omgeving zelf, maar ook in de verre buitengebieden zoals hier in de Lage Landen, langs de grens van het Romeinse Rijk. Iedereen moet tenslotte eten! Talloze schalen, kommen, borden, glazen, bekers … [Lees meer...] over‘Echte’ Opimianer: wijn aan het diner van Trimalchio

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in