Of het allemaal trends worden, dat valt nog te bezien. Maar op de jaarlijkse lunchbijeenkomst voor culinaire pers in de Amsterdamse Kookfabriek waren heel wat nieuwe producten te proeven, ervaren en lezen. Boeken vormden een aanzienlijk deel van het aanbod; het kookboek is blijkbaar nog lang niet dood. Dit jaar kunnen we onder andere een bijzonder boekje van uitgeverij Loopvis … [Lees meer...] overWat drinken we deze zomer? Ontdekkingen op de Culiperslunch
Blog
Oma’s meiwijn
Nog net op tijd dacht ik eraan. Het plantje had al een aantal witte bloemetjes, maar er waren ook nog stengeltjes zonder. En dus plukte ik afgelopen zondag wat lieve-vrouwe-bedstro uit de tuin en kon ik meiwijn maken. Ik schreef er al vaker over, maar vond de smaak meestal niet zo geweldig. Enige weken terug kreeg ik van mijn moeder echter een kookboek dat van haar oma was … [Lees meer...] overOma’s meiwijn
Excursies naar het Habsburgse Rijk
In de adellijke wijnkelders van het Habsburgse Rijk lagen andere wijnen dan in de kelders van de rijken in West-Europa. Zeker, er werd ook champagne, bourgogne en bordeaux naar het oosten vervoerd, maar meer nog lagen er wijnen van het eigen ‘achterland’. En dat achterland was groot, immens groot. Van Triëste aan de kust via Istrië en de Dalmatische kust tot aan de Albanese … [Lees meer...] overExcursies naar het Habsburgse Rijk
Vakantievoorbereidingen: wijn uit Kroatië
Vakanties moet je goed voorbereiden, ben ik van mening. Een aanbod om een Kroatische wijn te proeven sloeg ik daarom niet af. Onze zomervakantie gaat immers naar dat land. Uiteindelijk ontving ik zelfs twee flessen, een Graševina 2013 van Vina Erdut en een wijn van een druivenras dat ik nog niet kende, Pošip, ook uit 2013 en van producent Vinarija Blato 1902. Beide wijnen … [Lees meer...] overVakantievoorbereidingen: wijn uit Kroatië
Georgisch genieten: over qvevri-wijnen en groenteschotels
Gefascineerd en een tikje verliefd was ik al. De wijnen van Georgië én de spannende keuken van het land hadden twee jaar geleden al mijn hart gestolen. Een land waar al 8000 jaar wijn wordt gemaakt, waar de druif misschien wel voor het eerst tot wijn werd geperst; daar moet je toch voor vallen? Een land ook waar ze nog steeds wijn maken zoals ze dat 8000 jaar geleden deden. … [Lees meer...] overGeorgisch genieten: over qvevri-wijnen en groenteschotels
Cyprus, eiland met een eeuwenoude wijncultuur
Na Turkije en Georgië is Cyprus het derde land dat ik bezocht met een wijngeschiedenis ouder dan 5000 jaar. Dat alleen al maakte een reisje naar het eiland op de rand van het Midden-Oosten een bijzondere belevenis. Ik was er half februari, toen aan de kust de lente al begon maar het in de bergen nog aardig koud was. Opeenvolgende overheersers Van die eeuwenoude wijncultuur … [Lees meer...] overCyprus, eiland met een eeuwenoude wijncultuur
Introducing Dutch Wine
Every September, regional newspapers in the Netherlands, just like in other countries, start to buzz with harvest messages. Especially in 2016, for the grape harvest that year promised a lot of good for the quality of the Dutch wine. Every year, Dutch wines get better, as evidenced by numerous international awards. Viticulture in the Low Countries is not a new phenomenon. … [Lees meer...] overIntroducing Dutch Wine
Gwäss, Casanova onder de druivenrassen
In 2014 bezocht ik samen met een groep andere wijnliefhebbers en met José Vouillamoz, mede-auteur van Wine Grapes, wijngaarden en wijnhuizen in Valais. Een van de bezoeken was aan Chanton Weine in Visp. Sinds ik daar Gwäss leerde kennen, een zeer oud druivenras, zon ik op mogelijkheden de wijn naar Nederland te halen. Deze lente is het zover: Gwäss is tijdelijk beschikbaar bij … [Lees meer...] overGwäss, Casanova onder de druivenrassen
Op bezoek in de azijnbrouwerij: van alles over azijn en een bezoek aan Tromp & Rueb
Het is even wennen, maar azijn wordt gebrouwen. Bij natuurazijnmaker Tromp & Rueb spreken ze van ‘azijnbrouwers’. En dat terwijl azijn in mijn beleving niets met bier van doen heeft, veel meer met wijn. Maar ook daar kom ik bedrogen uit: wijnazijn blijkt tegenwoordig maar een fractie van de totale azijnproductie. (En zelfs bierazijn bestaat, zal ik bij het onderzoek voor … [Lees meer...] overOp bezoek in de azijnbrouwerij: van alles over azijn en een bezoek aan Tromp & Rueb
Wijn zonder ‘vervalsingen’: MOVIA uit Slovenië
De wijn is een werk der konst, gelijk als het bier en het brood is. Met deze woorden begint de achttiende-eeuwse encyclopedie-bewerker Chalmot in 1778 een paragraaf over wijnvervalsingen. Hij vervolgt: De natuur heeft de Druiven, de konst doet al het overige. Maar dan behoorde de konst de natuur niet te bederven, maar dezelve in zommige opzigten te volmaaken. Wenschelijk ware … [Lees meer...] overWijn zonder ‘vervalsingen’: MOVIA uit Slovenië









