• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Wat drinken we deze zomer? Ontdekkingen op de Culiperslunch

29 april 2017 door Mariëlla Beukers

Of het allemaal trends worden, dat valt nog te bezien. Maar op de jaarlijkse lunchbijeenkomst voor culinaire pers in de Amsterdamse Kookfabriek waren heel wat nieuwe producten te proeven, ervaren en lezen. Boeken vormden een aanzienlijk deel van het aanbod; het kookboek is blijkbaar nog lang niet dood. Dit jaar kunnen we onder andere een bijzonder boekje van uitgeverij Loopvis … [Lees meer...] overWat drinken we deze zomer? Ontdekkingen op de Culiperslunch

Oma’s meiwijn

28 april 2017 door Mariëlla Beukers

Nog net op tijd dacht ik eraan. Het plantje had al een aantal witte bloemetjes, maar er waren ook nog stengeltjes zonder. En dus plukte ik afgelopen zondag wat lieve-vrouwe-bedstro uit de tuin en kon ik meiwijn maken. Ik schreef er al vaker over, maar vond de smaak meestal niet zo geweldig. Enige weken terug kreeg ik van mijn moeder echter een kookboek dat van haar oma was … [Lees meer...] overOma’s meiwijn

Excursies naar het Habsburgse Rijk

22 april 2017 door Mariëlla Beukers

In de adellijke wijnkelders van het Habsburgse Rijk lagen andere wijnen dan in de kelders van de rijken in West-Europa. Zeker, er werd ook champagne, bourgogne en bordeaux naar het oosten vervoerd, maar meer nog lagen er wijnen van het eigen ‘achterland’. En dat achterland was groot, immens groot. Van Triëste aan de kust via Istrië en de Dalmatische kust tot aan de Albanese … [Lees meer...] overExcursies naar het Habsburgse Rijk

Vakantievoorbereidingen: wijn uit Kroatië

12 april 2017 door Mariëlla Beukers

Vakanties moet je goed voorbereiden, ben ik van mening. Een aanbod om een Kroatische wijn te proeven sloeg ik daarom niet af. Onze zomervakantie gaat immers naar dat land. Uiteindelijk ontving ik zelfs twee flessen, een Graševina 2013 van Vina Erdut en een wijn van een druivenras dat ik nog niet kende, Pošip, ook uit 2013 en van producent Vinarija Blato 1902. Beide wijnen … [Lees meer...] overVakantievoorbereidingen: wijn uit Kroatië

Georgisch genieten: over qvevri-wijnen en groenteschotels

5 april 2017 door Mariëlla Beukers

foto Mo Barends

Gefascineerd en een tikje verliefd was ik al. De wijnen van Georgië én de spannende keuken van het land hadden twee jaar geleden al mijn hart gestolen. Een land waar al 8000 jaar wijn wordt gemaakt, waar de druif misschien wel voor het eerst tot wijn werd geperst; daar moet je toch voor vallen? Een land ook waar ze nog steeds wijn maken zoals ze dat 8000 jaar geleden deden. … [Lees meer...] overGeorgisch genieten: over qvevri-wijnen en groenteschotels

Cyprus, eiland met een eeuwenoude wijncultuur

29 maart 2017 door Mariëlla Beukers

Na Turkije en Georgië is Cyprus het derde land dat ik bezocht met een wijngeschiedenis ouder dan 5000 jaar. Dat alleen al maakte een reisje naar het eiland op de rand van het Midden-Oosten een bijzondere belevenis. Ik was er half februari, toen aan de kust de lente al begon maar het in de bergen nog aardig koud was. Opeenvolgende overheersers Van die eeuwenoude wijncultuur … [Lees meer...] overCyprus, eiland met een eeuwenoude wijncultuur

Introducing Dutch Wine

18 maart 2017 door Mariëlla Beukers

Every September, regional newspapers in the Netherlands, just like in other countries, start to buzz with harvest messages. Especially in 2016, for the grape harvest that year promised a lot of good for the quality of the Dutch wine. Every year, Dutch wines get better, as evidenced by numerous international awards. Viticulture in the Low Countries is not a new phenomenon. … [Lees meer...] overIntroducing Dutch Wine

Gwäss, Casanova onder de druivenrassen

3 maart 2017 door Mariëlla Beukers

In 2014 bezocht ik samen met een groep andere wijnliefhebbers en met José Vouillamoz, mede-auteur van Wine Grapes, wijngaarden en wijnhuizen in Valais. Een van de bezoeken was aan Chanton Weine in Visp. Sinds ik daar Gwäss leerde kennen, een zeer oud druivenras, zon ik op mogelijkheden de wijn naar Nederland te halen. Deze lente is het zover: Gwäss is tijdelijk beschikbaar bij … [Lees meer...] overGwäss, Casanova onder de druivenrassen

Op bezoek in de azijnbrouwerij: van alles over azijn en een bezoek aan Tromp & Rueb

25 februari 2017 door Mariëlla Beukers

Het is even wennen, maar azijn wordt gebrouwen. Bij natuurazijnmaker Tromp & Rueb spreken ze van ‘azijnbrouwers’. En dat terwijl azijn in mijn beleving niets met bier van doen heeft, veel meer met wijn. Maar ook daar kom ik bedrogen uit: wijnazijn blijkt tegenwoordig maar een fractie van de totale azijnproductie. (En zelfs bierazijn bestaat, zal ik bij het onderzoek voor … [Lees meer...] overOp bezoek in de azijnbrouwerij: van alles over azijn en een bezoek aan Tromp & Rueb

Wijn zonder ‘vervalsingen’: MOVIA uit Slovenië

9 februari 2017 door Mariëlla Beukers

De wijn is een werk der konst, gelijk als het bier en het brood is. Met deze woorden begint de achttiende-eeuwse encyclopedie-bewerker Chalmot in 1778 een paragraaf over wijnvervalsingen. Hij vervolgt: De natuur heeft de Druiven, de konst doet al het overige. Maar dan behoorde de konst de natuur niet te bederven, maar dezelve in zommige opzigten te volmaaken. Wenschelijk ware … [Lees meer...] overWijn zonder ‘vervalsingen’: MOVIA uit Slovenië

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in