Na Turkije en Georgië is Cyprus het derde land dat ik bezocht met een wijngeschiedenis ouder dan 5000 jaar. Dat alleen al maakte een reisje naar het eiland op de rand van het Midden-Oosten een bijzondere belevenis. Ik was er half februari, toen aan de kust de lente al begon maar het in de bergen nog aardig koud was. Opeenvolgende overheersers Van die eeuwenoude wijncultuur … [Lees meer...] overCyprus, eiland met een eeuwenoude wijncultuur
Blog
Introducing Dutch Wine
Every September, regional newspapers in the Netherlands, just like in other countries, start to buzz with harvest messages. Especially in 2016, for the grape harvest that year promised a lot of good for the quality of the Dutch wine. Every year, Dutch wines get better, as evidenced by numerous international awards. Viticulture in the Low Countries is not a new phenomenon. … [Lees meer...] overIntroducing Dutch Wine
Gwäss, Casanova onder de druivenrassen
In 2014 bezocht ik samen met een groep andere wijnliefhebbers en met José Vouillamoz, mede-auteur van Wine Grapes, wijngaarden en wijnhuizen in Valais. Een van de bezoeken was aan Chanton Weine in Visp. Sinds ik daar Gwäss leerde kennen, een zeer oud druivenras, zon ik op mogelijkheden de wijn naar Nederland te halen. Deze lente is het zover: Gwäss is tijdelijk beschikbaar bij … [Lees meer...] overGwäss, Casanova onder de druivenrassen
Op bezoek in de azijnbrouwerij: van alles over azijn en een bezoek aan Tromp & Rueb
Het is even wennen, maar azijn wordt gebrouwen. Bij natuurazijnmaker Tromp & Rueb spreken ze van ‘azijnbrouwers’. En dat terwijl azijn in mijn beleving niets met bier van doen heeft, veel meer met wijn. Maar ook daar kom ik bedrogen uit: wijnazijn blijkt tegenwoordig maar een fractie van de totale azijnproductie. (En zelfs bierazijn bestaat, zal ik bij het onderzoek voor … [Lees meer...] overOp bezoek in de azijnbrouwerij: van alles over azijn en een bezoek aan Tromp & Rueb
Wijn zonder ‘vervalsingen’: MOVIA uit Slovenië
De wijn is een werk der konst, gelijk als het bier en het brood is. Met deze woorden begint de achttiende-eeuwse encyclopedie-bewerker Chalmot in 1778 een paragraaf over wijnvervalsingen. Hij vervolgt: De natuur heeft de Druiven, de konst doet al het overige. Maar dan behoorde de konst de natuur niet te bederven, maar dezelve in zommige opzigten te volmaaken. Wenschelijk ware … [Lees meer...] overWijn zonder ‘vervalsingen’: MOVIA uit Slovenië
Digitale wijn(web)winkelgids: The Porto Connection
Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee papieren gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze allerlaatste episode van de Digitale wijn(web)winkelgids is het woord aan … [Lees meer...] overDigitale wijn(web)winkelgids: The Porto Connection
Hegyem tussen tafellaken en servet. Interview met Cisca Ansem
In januari 2012 maakte ik voor het eerst kennis met Cisca Ansem. Op de grote wijnbeurs WineProfessional liet zij toen wat van haar wijnen proeven, gemaakt in Hongarije. Ik was onder de indruk, en kort daarna kocht ik een set obligaties om haar wijngaard te steunen. Nog elk jaar krijg ik daar rente van, in de vorm van drie flessen wijn. Het zijn in de loop der jaren steeds … [Lees meer...] overHegyem tussen tafellaken en servet. Interview met Cisca Ansem
From Farm to Fork in the Netherlands
Wat zijn de lekkerste streekproducten van Nederlandse bodem? Nico Dingemans bracht ze bij elkaar in een prachtig boek, From Farm to Fork in the Netherlands, samen met 32 (sterren)chefs, boeren, kwekers en vissers uit alle 12 provincies. Het boek werd onlangs op de Horecava gelanceerd, in het paviljoen Van Bron tot Bord. From Farm to Fork in the Netherlands is een culinair … [Lees meer...] overFrom Farm to Fork in the Netherlands
Geproefd: Pays d’Oc IGP
De kans dat je in Nederland in café of restaurant een wijn drinkt die afkomstig is uit de Languedoc-Roussillon, is aanzienlijk. Veel Nederlanders zullen dit grote wijngebied met een productie van 870 miljoen flessen per jaar bovendien goed kennen. Het behoort tot de meest geliefde vakantiebestemmingen vanFrankrijk, met départementen als Hérault, Aude, Gard en … [Lees meer...] overGeproefd: Pays d’Oc IGP
IJswijnoogst in Slovenië
Kou heeft niet alleen nadelen. In wijnproducerende landen met enige dagen vorst achter elkaar kan onder de juiste omstandigheden ijswijn gemaakt worden. Dat was het geval deze maand in Slovenië. Voor het eerst in zes jaar konden bij p&f wineries bevroren druiven worden geoogst voor ijswijn. De ijswijnoogst bij p&f wineries vond vroeg in de ochtend plaats bij … [Lees meer...] overIJswijnoogst in Slovenië