• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Digitale wijn(web)winkelgids: The Porto Connection

8 februari 2017 door Mariëlla Beukers

Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee papieren gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze allerlaatste episode van de Digitale wijn(web)winkelgids is het woord aan … [Lees meer...] overDigitale wijn(web)winkelgids: The Porto Connection

Hegyem tussen tafellaken en servet. Interview met Cisca Ansem

31 januari 2017 door Mariëlla Beukers

In januari 2012 maakte ik voor het eerst kennis met Cisca Ansem. Op de grote wijnbeurs WineProfessional liet zij toen wat van haar wijnen proeven, gemaakt in Hongarije. Ik was onder de indruk, en kort daarna kocht ik een set obligaties om haar wijngaard te steunen. Nog elk jaar krijg ik daar rente van, in de vorm van drie flessen wijn. Het zijn in de loop der jaren steeds … [Lees meer...] overHegyem tussen tafellaken en servet. Interview met Cisca Ansem

From Farm to Fork in the Netherlands

29 januari 2017 door Mariëlla Beukers

Wat zijn de lekkerste streekproducten van Nederlandse bodem? Nico Dingemans bracht ze bij elkaar in een prachtig boek, From Farm to Fork in the Netherlands, samen met 32 (sterren)chefs, boeren, kwekers en vissers uit alle 12 provincies. Het boek werd onlangs op de Horecava gelanceerd, in het paviljoen Van Bron tot Bord. From Farm to Fork in the Netherlands is een culinair … [Lees meer...] overFrom Farm to Fork in the Netherlands

Geproefd: Pays d’Oc IGP

28 januari 2017 door Mariëlla Beukers

De kans dat je in Nederland in café of restaurant een wijn drinkt die afkomstig is uit de Languedoc-Roussillon, is aanzienlijk. Veel Nederlanders zullen dit grote wijngebied met een productie van 870 miljoen flessen per jaar bovendien goed kennen. Het behoort tot de meest geliefde vakantiebestemmingen vanFrankrijk, met départementen als Hérault, Aude, Gard en … [Lees meer...] overGeproefd: Pays d’Oc IGP

IJswijnoogst in Slovenië

27 januari 2017 door Mariëlla Beukers

Kou heeft niet alleen nadelen. In wijnproducerende landen met enige dagen vorst achter elkaar kan onder de juiste omstandigheden ijswijn gemaakt worden. Dat was het geval deze maand in Slovenië. Voor het eerst in zes jaar konden bij p&f wineries bevroren druiven worden geoogst voor ijswijn. De ijswijnoogst bij p&f wineries vond vroeg in de ochtend plaats bij … [Lees meer...] overIJswijnoogst in Slovenië

Virtueel bezoekje aan Spaanse wijngaarden

17 januari 2017 door Mariëlla Beukers

Volgens een recent artikel in Entree, magazine van de Horecava, is de nieuwe trend in wijn ‘het verhaal’. Het verhaal achter een wijn vertellen, een kijkje nemen in de kelder en de wijngaard, noem maar op. Goed nieuws wat mij betreft, want niets vind ik zo leuk als verhalen vertellen rondom wijn. Op de Horecava, van 9 t/m 12 januari gehouden in de RAI, was een boeiend … [Lees meer...] overVirtueel bezoekje aan Spaanse wijngaarden

Utrechtse wijnbar VinVin Beste Wine Bar 2016

10 januari 2017 door Mariëlla Beukers

Mijn favoriete wijnbar VinVin in Utrecht is vandaag uitgeroepen tot Wijnbar van het Jaar! Na een recordaantal stemmen en 12 jurybezoeken is vanmiddag bekend gemaakt welke wijnbar zich dit jaar ‘Wine Bar of the Year’ mag noemen. De twaalf eigenaren van de genomineerde wijnbars waren allen naar de Horecava in Amsterdam afgereisd om daar te horen wie dit jaar deze felbegeerde … [Lees meer...] overUtrechtse wijnbar VinVin Beste Wine Bar 2016

Wijntip op het nippertje: Protos Crianza 2012

23 december 2016 door Mariëlla Beukers

Nou, vooruit, op de valreep. Een last minute kerst-wijntip voor al diegenen die hier op Wijnkronieken telkens naar Berberana op zoek gaan. Ben je een fan van de rode Berberana, probeer dan met Kerst eens wat nieuws. Ook uit Spanje, van dezelfde druif, tempranillo, komt uit het wijngebied Ribera del Duero, de Protos Crianza 2012. Van De Grote Hamersma kreeg hij een 8,5! Wij … [Lees meer...] overWijntip op het nippertje: Protos Crianza 2012

Top 6 culinair-historische boeken (en meer)

22 december 2016 door Mariëlla Beukers

Het kan aan mij liggen, maar volgens mij was 2016 het jaar van de culinaire geschiedenis. Steeds meer boeken verschijnen er over dit thema, ook in Nederland. Of ze besteden er ruim aandacht aan. En de een is nog mooier dan de ander. Hoogste tijd dus voor een eindejaarslijstje, met wat mij betreft de zes leukste Nederlandse culinair-historische boeken van de afgelopen twee … [Lees meer...] overTop 6 culinair-historische boeken (en meer)

Bezoek aan wijngaard Domein Hof te Dieren

19 december 2016 door Mariëlla Beukers

Wat is er heerlijker dan wandelen langs en door de wijngaarden? In het buitenland doen we het graag, en in Nederland kan het ook! Samen met Wanda Catsman ben ik daarom bezig een wandelboekje langs Nederlandse wijngaarden te maken, voor uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Er zullen zo’n acht wandelingen in staan, langs een aantal van de mooist gelegen en bekendste wijngaarden. … [Lees meer...] overBezoek aan wijngaard Domein Hof te Dieren

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in