• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Foto Sebastião Salgado op nieuwe editie Taittinger Collection

11 oktober 2016 door Mariëlla Beukers

Maandagavond 26 september werd in fotografiemuseum FOAM te Amsterdam de jongste toevoeging aan de Taittinger Collection voor Nederland gelanceerd. Dit jaar mocht de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado een millésimé van een label te voorzien. Het betreft de vintage 2008. Vitalie Taittinger – naamdraagster en marketing-directeur van het exclusieve champagnehuis - onthulde … [Lees meer...] overFoto Sebastião Salgado op nieuwe editie Taittinger Collection

A Year in Port en Chasselas Forever: twee wijnfilms met veel historie

7 oktober 2016 door Mariëlla Beukers

Wijnfilms zijn er in toenemende mate, en ik kijk er graag naar. Recent zag ik twee erg geslaagde: A Year in Port van David Kennard en Chasselas Forever. Une histoire de cépage, van Florian Burion. A Year in Port A Year in Port is deel drie in een serie, na A Year in Burgundy en A Year in Champagne. Opnieuw reizen we met Martine Saunier, een importeur uit de VS, naar een … [Lees meer...] overA Year in Port en Chasselas Forever: twee wijnfilms met veel historie

Wijn-hebbedingen van Vacuvin

5 oktober 2016 door Mariëlla Beukers

Oktober wijnmaand, oktober geschiedenismaand, maar ook oktober voorbereiding-op-de-feestdagen-maand. Voor wie alvast op zoek is naar originele (wijn)cadeau’s, twee tips, beide van Vacuvin. Swirling carafe Heel mooi is de ‘swirling carafe’. Deze glazen karaf wordt geplaatst op een kurken voet, waarin een metalen bal zit. Dankzij deze bal en een slimme vormgeving draait de … [Lees meer...] overWijn-hebbedingen van Vacuvin

Falernum in een modern jasje

4 oktober 2016 door Mariëlla Beukers

Toen Bacchus, de god van de wijn, eens ronddwaalde op de berg Massico, ontmoette hij een oude boer, Falerno. Ondanks het ongure uiterlijk van de god bood Falerno hem het weinige dat hij te eten en drinken had aan: melk en honing. Bacchus beloonde dit gastvrije gebaar door de melk in heerlijke wijn te veranderen. Falerno viel na het drinken van die wijn in een diepe slaap. Toen … [Lees meer...] overFalernum in een modern jasje

Col fondo: de oervorm van prosecco

1 oktober 2016 door Mariëlla Beukers

Prosecco wordt nogal eens verketterd. Meestal hebben de mopperaars dan het laffe, goedkope drankje in gedachten dat in de supermarkten voor minder dan 5 euro te koop is. Maar dat is niet de échte prosecco, prosecco zoals het ooit ontstaan is: col fondo. Wat voor wijn col fondo is, dat leerde ik nog niet zo lang geleden. Deze zomer werd ik door een vriendin meegenomen … [Lees meer...] overCol fondo: de oervorm van prosecco

Opmars van Silvaner? Proeven op Riesling & Co.

29 september 2016 door Mariëlla Beukers

Het moest zo zijn. Na onze vakantie-afsluiting op de Würzburger Stein, met een Bocksbeutel Silvaner van Weingut Am Stein, begon Riesling & Co. 2016 met een masterclass … Silvaner. De Duitse Master of Wine Romana Echensperger liet aan de hand van tien wijnen de diversiteit van Silvaner proeven en lichtte daarbij de druif uitgebreid toe. Die staat sinds enige jaren steeds … [Lees meer...] overOpmars van Silvaner? Proeven op Riesling & Co.

Geproefd: La Vermut van La Picatería

23 september 2016 door Mariëlla Beukers

Puur vond ik hem al lekker, maar mijn favoriete mix is toch met ijs, tonic en een schijfje sinaasappel. De afgelopen warme middagen heb ik tijdens het borreluur genoten van een nieuwe vermut, geïmporteerd door Saborpuro. La Vermut van La Picatería is een onversterkte vermout geproduceerd in Granada, samengesteld uit een droge witte wijn, een zoete Pedro Ximenez en meer dan 30 … [Lees meer...] overGeproefd: La Vermut van La Picatería

Digitale wijn(web)winkelgids: Viva Cadiz

21 september 2016 door Mariëlla Beukers

Onbekend, maar niet altijd onbemind. Dat geldt voor tal van wijngebieden, en zeker voor de Vino de la Tierra de Cadiz. Weinig mensen hebben ooit gehoord van de 'gewone', niet versterkte wijnen uit het gebied rond Jerez, die de naam kregen van de nabijgelegen havenstad Cadiz. De wijn is dan ook lang niet altijd van goede kwaliteit. Maar ter plekke, in Jerez, proefde ik een … [Lees meer...] overDigitale wijn(web)winkelgids: Viva Cadiz

Alles over wijn rond Groesbeek in gratis app

20 september 2016 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Een nieuwe wijn-app biedt alle mogelijke informatie over Groesbeekse wijnen. In deze app komen de zes wijngaarden rond het dorp stuk voor stuk uitgebreid aan bod, met van ieder de bezoekmogelijkheden, wijnproeverijen en de daar geproduceerde wijnen. Ook bijzondere arrangementen van iedere wijngaard hebben er een plek in gekregen. Bovendien bevat de app een … [Lees meer...] overAlles over wijn rond Groesbeek in gratis app

Geproefd: wijnfeest-wijnen van de Lidl

14 september 2016 door Mariëlla Beukers

Het is weer wijnmarkt-tijd. Steeds meer supermarkten in Nederland doen mee aan dit fenomeen, overgewaaid uit Frankrijk: een keer in het jaar, meestal in het najaar, worden goedkoop allerlei wijnen aangeboden. Oorspronkelijk natuurlijk om in het schap ruimte te maken voor de nieuwe oogst, maar dat is al lang niet meer aan de orde. Tijdens een wijnmarkt zijn vaak wijnen te koop … [Lees meer...] overGeproefd: wijnfeest-wijnen van de Lidl

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in