• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Bodegas groot en klein #2: Tradición

14 mei 2016 door Mariëlla Beukers

Naar Jerez de la Frontera ga je hoofdzakelijk voor de sherry, en natuurlijk voor die prachtige bodegas. Die zijn er in soorten en maten, van heel klein tot heel groot. Een van de kleinere is Bodegas Tradición. Een korte impressie van ons bezoek aan dit sherryhuis. Onze allereerste kennismaking met een sherrybodega is bij Tradición. Niet helemaal een voor de hand liggende … [Lees meer...] overBodegas groot en klein #2: Tradición

Wijn van Belgische bodem

11 mei 2016 door Mariëlla Beukers

Het was even schrikken (en slikken). In dezelfde tijd dat ons boek Wijn van eigen bodem verscheen, kwamen er twee andere boeken met zeer gelijkluidende titels op de markt: Wijn van Nederlandse bodem, van Geert-Jan Vis, Denise Maljers en Stan Beurskens, en Wijn van eigen bodem, van Peter Doomen. Met dat laatste boek kwam ik het eerst in aanraking via Facebook. Gelukkig bleek het … [Lees meer...] overWijn van Belgische bodem

A Tale of Two Bottles

8 mei 2016 door Mariëlla Beukers

As a copywriter, I tell a lot of stories about wine. Mostly, they focus on things like the grape, the region, the maker, the taste and the possible combination with food. There is one aspect, however, that I can rarely communicate, and that is the story of the bottle: how a certain bottle came into my possession, and what that bottle means to me. Those are personal stories, not … [Lees meer...] overA Tale of Two Bottles

Water bij de Romeinse wijn

29 april 2016 door Mariëlla Beukers

Het bekende gezegde ‘water bij de wijn doen’ gebruiken we puur figuurlijk, in de betekenis van ‘compromissen sluiten’. Waar de uitspraak vandaan komt, is niet te achterhalen. Maar wie letterlijk water bij zijn wijn doet, wordt tegenwoordig op zijn minst meewarig aangekeken. ‘Wat een barbaar’, hoor je de omstanders bijna denken. Het kan verkeren. Want nog tot in de 19e eeuw … [Lees meer...] overWater bij de Romeinse wijn

Bodegas groot en klein #1: Faustino Gonzalez

23 april 2016 door Mariëlla Beukers

Naar Jerez de la Frontera ga je meestal voor de bodegas. Hoewel er op tal van andere gebieden ook veel te genieten valt in het uiterste zuiden van Andalusië, zijn de sherryhuizen voor wijnliefhebbers de echte trekkers. Die bodegas heb je van groot tot klein, en alles wat daartussen zit. De afgelopen eeuw heeft er een enorm verschuiving plaatsgevonden: van de circa 200-300 … [Lees meer...] overBodegas groot en klein #1: Faustino Gonzalez

Drankjes en vermout op de Culiperslunch

22 april 2016 door Mariëlla Beukers

Anno 2016 is de keuze van drankjes waarmee we onze dorst kunnen lessen enorm. Bovendien is in de westerse wereld op iedere straathoek wil iets te krijgen dat een opkomende droge keel bevochtigd. Hoe ontzettend anders moet dat vroeger geweest zijn. Geen plastic flesjes om met je mee te dragen, alleen onhandige veldflessen van steen, metaal of dierenhuid. Geen frisdrankautomaten, … [Lees meer...] overDrankjes en vermout op de Culiperslunch

Vermout in tien stappen

10 april 2016 door Mariëlla Beukers

Of je nu wilt of niet, je kunt er niet onderuit. Vermout is gesignaleerd door de voorhoede, en het ‘grote publiek’ moet volgen. De een na de ander schrijft erover, recent nog Janneke Vreugdehil in de NRC. Zelf ben ik zeker gevoelig voor dit soort ‘hypes’. Vooral om de meestal rijke en historische achtergronden van zo'n 'nieuwe' rage. De laatste tijd heb ik me dan ook wat … [Lees meer...] overVermout in tien stappen

Een glas speciaal voor rosé: Vinum Extreme van Riedel

3 april 2016 door Mariëlla Beukers

Een gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Nu wil ik de kennis waarmee ik onlangs een glas wijn dronk zeker geen gek noemen, integendeel. Maar ze stelde wel een vraag waar ik geen antwoord op had. Thuis gekomen werd me dat antwoord bij nader onderzoek ook niet echt duidelijk. Maar misschien hoeft dat ook niet. We hadden het namelijk over de nieuwe … [Lees meer...] overEen glas speciaal voor rosé: Vinum Extreme van Riedel

Professional Association for Dutch Wine Producers

26 maart 2016 door Mariëlla Beukers

The commercial vintners in the Netherlands have concluded that the interests of this sector will be better served by a professional organisation for wine producers, in accordance with the growth and acceptance of this sector. With the foundation of the VNWP (Vereniging Nederlandse Wijn Producenten) on January 1, 2016 such an association has been established. Of the 240 hectare … [Lees meer...] overProfessional Association for Dutch Wine Producers

Regrets about a Plastic Cup of Georgian Wine

21 maart 2016 door Mariëlla Beukers

A cloudy, warm, oppressive day in Tbilisi, May 2015. A light drizzle is falling, most of the vendors on the Dry Bridge junk market have gone home. Tourists interested in Russian cameras, watches and plastic or metal Red Army insignia can still find a few cloths spread out, though. And under the trees, a group of four young to middle-aged Georgian men have on display a handful … [Lees meer...] overRegrets about a Plastic Cup of Georgian Wine

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in